Green Deal intră în dezbatere publică

05 mar. Politică

Comisia Europeană a adoptat, ieri, o propunere de consacrare în legislaţie a angajamentului politic al Uniunii Europene de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Actul legislativ european privind clima stabileşte obiectivul pentru 2050 şi direcţia de urmat pentru toate politicile UE şi oferă previzibilitate autorităţilor publice, întreprinderilor şi cetăţenilor.

Totodată, Comisia a lansat o consultare publică cu privire la viitorul Pact climatic european (Green Deal). Prin intermediul acestei consultări, publicul va fi implicat în proiectarea în comun a acestui instrument. Consultarea publică va fi deschisă timp de 12 săptămâni. Contribuţiile vor fi utilizate pentru a defini Pactul climatic, care va fi lansat înainte de Conferinţa Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice care va avea loc la Glasgow în noiembrie 2020 (COP26).

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a declarat: "Acţionăm pentru ca UE să devină primul continent din lume neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Actul legislativ privind clima reprezintă traducerea în termeni juridici a angajamentului nostru politic şi ne plasează în mod ireversibil pe calea către un viitor mai durabil. Acesta constituie elementul central al Pactului ecologic european, oferind previzibilitate şi transparenţă pentru industria şi investitorii europeni. De asemenea, actul legislativ privind clima stabileşte direcţia pentru strategia noastră de creştere verde şi garantează faptul că tranziţia va fi treptată şi echitabilă".

Vicepreşedintele executiv pentru Pactul ecologic european, Frans Timmermans, a adăugat: "Actul legislativ european privind clima este şi un mesaj adresat partenerilor noştri internaţionali, prin care le spunem că a sosit momentul să creştem împreună nivelul mondial de ambiţie în urmărirea obiectivelor noastre comune stabilite în Acordul de la Paris. Actul legislativ privind clima ne va permite să rămânem concentraţi şi disciplinaţi, să ne menţinem pe calea cea bună şi să ne asumăm răspunderea pentru rezultate".

Prin intermediul actului legislativ european privind clima, Comisia propune un obiectiv obligatoriu din punct de vedere juridic: reducere la zero a emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2050. Instituţiile UE şi statele membre sunt obligate în mod colectiv să adopte măsurile necesare la nivelul UE şi la nivel naţional pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

Actul legislativ privind clima include măsuri pentru a monitoriza progresele înregistrate şi pentru a ne adapta acţiunile în consecinţă, pe baza sistemelor existente, cum ar fi procesul de guvernanţă pentru planurile naţionale privind energia şi clima ale statelor membre, rapoartele periodice ale Agenţiei Europene de Mediu şi cele mai recente dovezi ştiinţifice privind schimbările climatice şi impactul aces­tora. Progresele vor fi analizate o dată la cinci ani, în conformitate cu evaluarea la nivel global prevăzută în Acordul de la Paris.

Până în iunie 2021, Comisia va reexamina şi, după caz, va propune revizuirea tuturor instrumentelor de politică relevante pentru a realiza reducerile suplimentare ale emisiilor pentru 2030.

Pentru perioada 2030-2050, Comisia propune stabilirea unei traiectorii la nivelul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru a măsura progresele şi a asigura previzibilitate pentru autorităţile publice, întreprinderi şi cetăţeni.

Comisia va fi autorizată să formuleze recomandări adresate statelor membre ale căror acţiuni nu sunt în concordanţă cu obiectivul neutralităţii climatice, iar statele membre vor fi obligate să ţină seama în mod corespunzător de aceste recomandări sau să explice motivele pentru care nu au făcut acest lucru.

Comisia a început în mod oficial să lucreze, odată cu publicarea evaluărilor iniţiale ale impactului privind viitorul mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon şi privind revizuirea Directivei privind impozitarea energiei, două dintre celelalte instrumente de politică importante din cadrul Pactului ecologic european. În plus, colegiul comisarilor a adoptat o propunere de desemnare a anului 2021 drept Anul european al căilor ferate pentru a evidenţia beneficiile pentru climă generate de intensificarea utilizării reţelei feroviare pentru transportul de pasageri şi de mărfuri.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

NICUŞOR DAN:"Primăria Capitalei are 6000 de litigii pe rol şi datorii curente de 3 miliarde de lei"
29 oct. A.P.


IOHANNIS:"Ne aflăm într-un veritabil val 2 al pandemiei" 2
29 oct. A.P.


ORBAN, DUPĂ CE FIREA A ANUNŢAT CĂ VREA SĂ ÎL CHEME LA RAPORT:"Doamna ar trebui să reflecteze la dezastrul pe care l-a provocat în administraţia Bucureştiului"1
29 oct. A.P.


USR-PLUS a redepus în Parament proiectul "Fără politică în şcoli"2
29 oct. A.P.


CLOTILDE ARMAND:"O curăţenie temeinică nu se face ascunzând gunoiul sub preş"1
29 oct. A.B.


SORIN GRINDEANU:"Accesul la educaţie e singura şansă ca ţara noastră să se dezvolte"1
29 oct. A.B.


Legea privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada comunismului, promulgată4
29 oct. A.P.


GABRIELA FIREA:''PSD îl va chema în Parlament pe premierul Orban pentru un raport privind bugetul pe anul viitor''5
29 oct. G.U.


RALUCA TURCAN:''Guvernul a decis redeschiderea apelului pentru dotări şi echipamente medicale''
29 oct. G.U.


LUDOVIC ORBAN:''În calitate de premier, voi sprijini toate proiectele iniţiate de Nicuşor Dan''2
29 oct. G.U.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.