GREENPEACE:

"Planul de restructurare al CE Oltenia este incompatibil cu reglementările europene" 1

21 apr. Companii
G.M.

Aprobarea planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia (CEO) ar contrazice flagrant politicile şi obiectivele Uniunii Europene şi ar compromite credibilitatea Comisiei Europene, afirmă reprezentanţii Greenpeace într-un comunicat de presă în care anunţă că a transmis oficialilor de la Bruxelles, obiecţiile sale cu privire la principalul producător de energie electrică pe bază de cărbune din ţara noastră.

"Guvernul mizează în continuare pe combustibilii fosili - cărbune şi gaze - care cresc costurile operaţionale ale companiei. Mergând pe această linie, CEO nu poate deveni profitabilă nici peste 5 ani, nici peste 10, niciodată! Compania a cumpărat săptămâna trecută certificate de emisii la preţul exorbitant de peste 44 euro/tonă. Cum îşi va mai permite să funcţioneze pe cărbune? (...) Ne dorim şi sprijinim o restructurare reală, în centrul căreia să fie tranziţia către energie regenerabilă, oamenii care lucrează acum la CEO şi dezvoltarea judeţului Gorj cu fonduri europene. Guvernul trebuie să îşi asume această reformă, să treacă peste nivelul de declaraţii politice goale de conţinut şi să vină urgent cu un plan pentru eliminarea cărbunelui" a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii Greenpeace România.

Reprezentanţii Greenpeace mai afirmă că planul de restructurare va duce la o creştere a emisiilor de CO2, va păstra capacităţi importante de producţie de energie pe cărbune, va înlocui parţial flota de unităţi de cărbune cu unele noi, pe gaze fosile, care nu aduc beneficii de mediu considerabile şi va introduce capacităţi nesemnificative de energie regenerabilă, ignorând posibilele investiţii în eficienţă energetică.

"Dependenţa pe termen lung a CEO de utilizarea lignitului face ca ajutorul de stat oferit companiei să fie incompatibil cu Pactul Verde European, cu politicile europene pentru energie, climă şi protecţia mediului. Planul de restructurare propus de România încalcă şi prevederi ale Directivei EU ETS (Emissions Trading System) şi normele de acordare ale ajutoarelor de stat. În forma sa actuală, planul de restructurare este incompatibil cu piaţa internă şi ar trebui să fie respins de Comisia Europeană", se precizează în comunicatul de presă citat.

În obiecţiile trimise Comisiei Europene, cei de la Greenpeace arată că în planul de restructurare se prevede că CE Oltenia va înlocui 1460 MW (şase unităţi alimentate cu lignit) din capacitatea sa actuală de generare (3570 MW) cu 1325 MW de producţie pe bază de gaz, 109 MW de energie solară şi 9,9 MW de energie hidro.

"Cu alte cuvinte, ajutorul de stat în discuţie îşi propune să permită CEO-ului să continue să opereze 1950 MW de energie electrică pe bază de lignit şi încălzire dincolo de 2030, bazându-se în acelaşi timp pentru aproximativ 94% din capacitatea sa pe combustibili fosili (când cele două unităţi planificate pe gaz ar deveni operaţionale)", susţin cei de la Greenpeace.

Ei atrag atenţia Comisiei Europene cu privire la ordonanţele de urgenţă adoptate de Guvern în 31 martie şi 15 aprilie 2021, prin care se acordă Complexului Energetic Oltenia un ajutor de stat de 241,4 milioane euro pentru achiziţionarea certificatelor CO2 pentru anul trecut.

În opinia celor de la Greenpeace, "acest ajutor constituie o punere în aplicare timpurie a planului de restructurare".

"Din câte ştim, România nu a reuşit să notifice Comisiei această măsură suplimentară. În orice caz, este clar că punerea în aplicare a grantului de salvare înainte de încheierea anchetei actuale ar constitui ajutor ilegal şi ar încălca articolul 108 alineatul (3) din TFUE", afirmă reprezentanţii Greenpeace.

Amintim că, în urmă cu două luni, oficialii de la Bruxelles au deschis o investigaţie aprofundată referitoare la ajutorul de restructurare de peste 1,3 miliarde de euro, care ar urma să fie acordat Complexului Energetic Oltenia de către Guvernul României.

Referitor la criticile formulate în ultima vreme de reprezentanţii Greenpeace, Virgil Popescu, ministrul Energiei a declarat, recent, că activiştii organizaţiei neguvernamentale solicită eliminarea cărbunelui din mixul energetic, fără să propună soluţii concrete.

"Mai mult chiar, ironic aş putea spune, reclamă următoarele: «Oamenii au un viitor. Cărbunele nu». Dar despre oamenii de acum, minerii care îşi câştigă pâinea din asta nu aveţi nimic de spus? Sau ei nu sunt tot oameni? Aşa cum am tot spus, lucrăm să adoptăm cele mai bune soluţii pentru a respecta angajamentele României în planul de decarbonare, însă ne preocupăm şi de latura socială, ca să nu lăsăm pe nimeni în urmă", a precizat Virgil Popescu.

Comisia Europeană ar trebui să dea, în curând, o decizie cu privire la planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, plan care prevede o perioadă de tranziţie de la energia electrică pe bază de cărbune la aceea pe bază de surse regenerabile, perioadă în care în mixul pentru producerea energiei electrice să fie folosite gazele naturale.


Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 21.04.2021, 10:37

Ministru lu' peste prăjit care a devenit brusc preocupat de "latura sociala a angajaților" CE Oltenia, adica câteva mii care oricum se pensionează aproape toti in următorii doi ani (si pe care ar trebui sa ii ajute eventual cu locuri de munca ca daia e ministru al "economiei"), însă ii se rupe de milioane de romani care respira mizeriile alea degajate de arderea lignitului, umplu spitalele si cimitirele ... populism ieftin, prostie grămadă si incompetenta (habar n-are ce e aia restructurare sau reforma, e mult mai usor sa inchizi ochi si sa zici ca mergem tot asa ... asa am ajuns unde suntem)

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

SUPLIMENT IC&T"Serviciile 5G pot oferi companiilor o alternativă de conectivitate, fără cabluri, la viteze foarte mari"
07 mai.


SUPLIMENT IC&T"Un atac cibernetic care să priveze accesul la comunicarea online ar putea fi devastator şi chiar letal"
07 mai.


SUPLIMENT IC&T"România are, deja, mulţi experţi recunoscuţi în securitate cibernetică"
07 mai.


SUPLIMENT IC&T"Pandemia a dezvăluit două probleme majore - una de infrastructură şi una de competenţe"
07 mai.


SUPLIMENT IC&T / PESTE 82,75 MILIOANE EUROCifra de afaceri din 2020 - cea mai mare din istoria companiei Allview
07 mai.


SUPLIMENT IC&TIT&C a fost sectorul cu cel mai mare ritm de creştere, în 2020
07 mai.


SUPLIMENT IC&T"Privim pandemia ca pe un catalizator pentru o transformare digitală masivă şi ireversibilă în toate ariile"
07 mai.


SUPLIMENT IC&T"România are în continuare nevoie de educaţie şi suport pentru a reuşi să adopte transformarea digitală"
07 mai.


SUPLIMENT IC&T / MAGUAY:"Problema cronică a pieţei IT şi a digitalizării în România este că nu plecăm de la interesul beneficiarilor reali"
07 mai.


SUPLIMENT IC&T"Avem o penetrare excelentă a internetului în urban şi în mediul rural obişnuit"
07 mai.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.