ÎN PRIMELE 6 LUNI ALE ANULUI 2019 FAŢĂ DE 2018:

Autorităţile au capturat de două ori mai multe ţigarete de contrabandă

03 iul. 2019 Companii

Autorităţile române au împiedicat peste 78 de milioane de ţigarete de contrabandă să ajungă pe piaţa din România, în prima jumătate a lui 2019, de aproape două ori mai multe decât în primul semestru al anului trecut, când au fost capturate aproape 40 de milioane, conform datelor centralizate de către www.stopcontrabanda.ro.

Valoarea totală a ţigaretelor confiscate de către autorităţile române se ridică la peste 41 de milioane de lei, bani care ar fi fost altfel folosiţi pentru finanţarea reţelelor de criminalitate organizată, potrivit British American Tobacco (BAT).

Eforturile autorităţilor au condus la o reducere a consumului de produse ilegale, pentru care nu se plăteşte nicio taxă, de la 16,3% în primele şase luni ale anului trecut, la 15,8% în 2019. În acest context, companiile de tutun au virat mai mulţi bani la bugetul de stat, în cazul British American Tobacco creşterea fiind de peste 90 de milioane de euro, arată datele transmise redacţiei.

Ileana Dumitru, director juridic şi relaţii publice în cadrul British American Tobacco România, a declarat: "Munca autorităţilor înseamnă mai puţine produse care nu respectă reglementările europene ajunse pe piaţă, o şansă la o competiţie corectă pentru jucătorii oneşti şi mai mulţi bani la bugetul de stat. În contextul eforturilor statului de întărire a securităţii frontierelor în vederea asigurării unei creşteri economice sustenabile precum şi ale celor ale mediului de afaceri de informare şi educare a consumatorilor asupra impactului traficului ilicit, sunt greu de înţeles iniţiative radicale menite să pună beţe în roate luptei cu contrabandiştii, cum ar fi recent propusa interzicere a expunerii produselor din tutun în cele peste 70.000 de magazine din România şi taxarea lor suplimentară".

Campania "Stop Contrabanda" a fost lansată în primăvara anului 2017 de către British American Tobacco pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu ţigări şi a veni în sprijinul autorităţilor cu o evidenţă a capturilor şi a zonelor celor mai afectate de traficul ilicit precum şi pentru a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu ţigări asupra societăţii. Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră Română s-au alăturat campaniei desfăşurate de British American Tobacco în anul 2018, iar începând din această vară, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Direcţia Generală a Vămilor sunt de asemenea parteneri ai BAT în cadrul campaniei "Stop Contrabanda".

Potrivit datelor BAT, ţara noastră are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu ţigarete din Europa de Est.

În plus, România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic.

Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei), conform datelor BAT.

Reducerea consumului de produse ilegale, pentru care nu se plătesc taxe are efecte pozitive asupra bugetului de stat. British American Tobacco a plătit cu 15% mai mulţi bani la bugetul de stat în primul semestru al lui 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, depăşind pragul de 3 miliarde de lei doar din accize într-un interval de 6 luni.

BAT mai transmite că fiecare container de ţigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

China impune Alibaba o sancţiune record de 2,3 miliarde euro
10 apr. G.U.


KLM aniversează 25 de ani de operare a rutei Bucureşti - Amsterdam
09 apr. A.P.


Groupe Renault, Atos, Dassault Systèmes, STMicroelectronics şi Thales îşi unesc forţele pentru a crea "Software Republique"
09 apr. A.P.


Kaspersky lansează un curs online de inginerie inversă pentru malware
09 apr. G.U.


EJOBS:Creştere de 70% a aplicărilor pentru locuri de muncă în primele 3 luni ale anului
09 apr. S.B.


SONDAJ BESTJOBS:16% dintre angajaţi spun că s-au vaccinat deja împotriva Covid-19 şi 37% urmează în perioada următoare
09 apr. S.B.


TRAVELMINIT.RO:Hotelurile din România anunţă politici flexibile de anulări şi oferte speciale
09 apr. G.U.


Netflix a încheiat un acord pentru dreptul de streaming al filmelor Sony1
09 apr. S.B.


Fosta bancă Marmorosch Blank se transformă în cel mai luxos hotel din Capitală
09 apr. A consemnat Adelina Toader


Vântul de la Marea Neagră, un potenţial energetic neexploatat16
09 apr. Mihai Gongoroi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.