ÎN PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI

Rompetrol Rafinare, pierdere de 87,8 milioane de dolari

15 mai. Companii
Rompetrol Rafinare, pierdere de 87,8 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a raportat, o pierdere de 87,8 milioane de dolari, în primul trimestru al anului, de şase ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când valoarea negativă s-a ridicat la minus 14 milioane de dolari, potrivit unui comunicat al companiei.

Datele Rompetrol Rafinare arată că în primul trimestru al anului a înregistrat o cifră de afaceri brută de de 929 de milioane de dolari.

Primul trimestru din 2020 a stat sub semnul scăderilor drastice din piaţa de petrol şi gaze, determinate de măsurile restrictive impuse odată cu declanşarea pandemiei de COVID-19. Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a înregistrat rezultate financiare afectate de diminuarea semnificativă a marjelor brute de rafinare, înjumătăţite faţă de nivelul din anul precedent, arată comunicatul companiei.

"De asemenea, rezultatul financiar consolidat a fost afectat şi de condiţiile meteorologice nefavorabile înregistrate în primele două luni ale lui 2020, care au dus la blocaje în aprovizionarea cu materii prime. Apoi, în luna martie, rafinăria Petromidia şi-a întrerupt operarea pentru lucrările de revizie programată. În acelaşi timp, deprecierea monedei naţionale în raport cu euro şi dolarul a dus la o presiune suplimentară pe marjele de rafinare. Pe fondul situaţiei actuale, compania a luat măsuri de prevenire şi protejare a angajaţilor, colaboratorilor şi clienţilor, prin adaptarea strategiei generale la contextul global", notează societatea.

În acest context, Rompetrol Rafinare a finalizat cu succes, în perioada 13 martie - 28 aprilie, lucrările de revizie a rafinăriei Petromidia, operaţiune menită să sporească nivelul de siguranţă în operarea instalaţiilor şi să creeze un mediu stabil pentru viitoarele proiecte de dezvoltare a activităţilor de procesare a materiilor prime.

Pe fondul opririi instalaţiilor în primul trimestru, Rompetrol Rafinare a consemnat, în primele trei luni din 2020, o cifră de afaceri brută de 929 de milioane de dolari. De asemenea, rezultatul operaţional (EBITDA) a fost puternic afectat de volatilitatea ridicată a mediului de piaţă a petrolului şi gazelor.

Potrivit sursei citate, Rompetrol Rafinare a plătit către bugetul de stat al României peste 271 de milioane de dolari, în primul trimestru din 2020.

Pe segmentul de rafinare, compania petrolieră a înregistrat un randament al produselor albe (de 86,3%), la disponibilitatea mecanică (97,7%), pierderea tehnologică (-0,9%wt) şi pe indicele de intensitate energetică - de 106,8%, potrivit datelor companiei.

În perioada ianuarie - martie a acestui an, 1,24 milioane de tone de materii prime au fost procesate în rafinăria Petromidia, în timp ce gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a scăzut cu 23,5%, comparativ cu T1 2019, până la indicatorul de 73,5%, din pricina condiţiilor meteorologice nefavorabile, respectiv a întreruperii proceselor operaţionale în vederea reviziei generale, mai notează comunicatul transimis.

În ceea ce priveşte rafinăria Vega Ploieşti, unitatea a procesat peste 72.000 de tone de materii prime, în uşoară scădere faţă de T1 2019, când a procesat 79.000 de tone. Ţi î acest caz, unitatea din Ploieşti a reuşit să atingă performanţe bune la indicatori precum: disponibilitate mecanică (98,7%), consum energetic (3,18 GJ/t) şi pierdere tehnologică (0,76%).

Conform rezultatelor, cifra de afaceri brută pe segmentul de rafinare a ajuns la peste 760 de milioane de dolari, în T1 2020, în scădere cu 23% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior.

În plus, profitul operaţional (EBITDA), respectiv rezultatul net al segmentului de rafinare au fost influenţate, în principal, de marjele de rafinare, în scădere în primul trimestru al lui 2020, până la 21,9 de dolari/tonă.

Producţia totală de polimeri a segmentului de petrochimie a crescut cu 13%, la un total de 32,7 kt, faţă de 29 kt, în T1 2019, evoluţie datorată programului de funcţionare a Instalaţiei de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE).

La capitolul retail şi en-gros vânzările de carburanţi au înregistrat o creştere în primele două luni ale anului, comparativ cu lunile ianuarie şi februarie din 2019, dar, ca urmare a declarării pandemiei cu noul coronavirus, vânzările din a doua jumătate a lunii martie 2020 s-au înjumătăţit, după decretarea stării de urgenţă în România.

Rompetrol Downstream a continuat, în primele trei luni ale anului, programul de extindere a reţelei de distribuţie carburanţi. Astfel, la finalul lui martie 2020, compania a ajuns la o reţea de 988 de puncte de comercializare (reţeaua de staţii proprii, staţii partener, staţii mobile: expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi).

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi statul român prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (44,7%).


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢIITehnologia 5G va aduce numeroase beneficii în sectorul medical, printre care consultaţii la distanţă şi intervenţii chirurgicale cu roboţi
30 oct.


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII / WARGHA ENAYATI, FONDATORUL REŢELEI REGINA MARIA ŞI PROIECTULUI ENAYATI MEDICAL CITY:"Fără infrastructură şi spitale performante, sistemul medical românesc doar va supravieţui de la o zi la alta"
30 oct.


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢIIFundaţia Vodafone România - 22 de ani de implicare în domeniul sănătăţii
30 oct.


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" / DANIEL BUDA, VICEPREŞEDINTELE COMISIEI DE AGRICULTURĂ DIN PARLAMENTUL EUROPEAN:"Alocarea de 60% pentru plăţile directe în agricultură va rămâne neatinsă în Politica Agricolă Comună"
30 oct. George Marinescu


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII Tratamentul la distanţă, viitorul în serviciile de sănătate?
30 oct. VLAD BOERIU


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" / MIHAI-LIVIU MORARU, DIRECTOR GENERAL AFIR:"Fonduri europene de 415 milioane euro au ajuns la fermieri anul acesta, pentru investiţii"
30 oct. A.V.


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII / IULIAN TRANDAFIR, PREŞEDINTE ADRFR"Bugetul alocat pentru medicamente are nevoie de o mai mare predictibilitate"
30 oct.


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII "Stocurile de medicamente din ţară pentru tratarea noului coronavirus sau a altor afecţiuni nu pot fi evaluate"
30 oct.


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII / DR. ADRIAN MARINESCU, INSTITUTUL MATEI BALŞ:"În acest moment, ne gândim că virusul va mai fi prezent până în 2022"1
30 oct. A consemnat George Marinescu


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII Telemedicina - o alternativă tot mai căutată la consultaţiile tradiţionale
30 oct.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.