INSTITUTUL POLITEHNIC BUCUREŞTI:

Prin manipularea pâinii neambalate sunt şanse mari să ne contaminăm cu noul coronavirus 2

09 dec. 2020 Miscellanea
JULIA PANDI
Prin manipularea pâinii neambalate sunt şanse mari să ne contaminăm cu noul coronavirus

Prin manipularea produselor de panificaţie neambalate sunt şanse foarte mari să ne contaminăm cu noul coronavirus, conform unui studiu întocmit de unii profesori de la Institutului Politehnic din București. Cercetarea arată că aproximativ 500 de persoane se contaminează zilnic cu Covid-19, manipulând produse de panificaţie neambalate.

În realizarea studiului s-au folosit instrumente matematice avansate bazate pe machine learning şi inteligenţă artificială. Pentru analiza impactului transmiterii virusului Sars-Cov-2 în diferite circumstanţe, cercetătorii au definit trei scenarii bazate pe cazuri reale. Pentru fiecare scenariu, s-au luat în calcul mai mulţi parametri, precum rata de infectare sau probabilitatea de transmitere, pentru a se analiza ce influenţă au aceşti factori asupra apariţiei unor cazuri noi de infectare. În primul scenariu s-a analizat "transmiterea virusului Sars-Cov-2 prin schimbul de obiecte tari infectate". Din cauză că unii participanţi pot fi infectaţi cu SARS-CoV-2, este posibil ca ei să transmită virusul prin particule aflate pe obiectele schimbate. În urma acestei analizei, s-a concluzionat că, pentru valori realiste ale ratei de transmitere a virusului, numărul de cazuri noi de COVID-19 rezultate în urma a 6 ore de interacţiune este mic. Al doilea scenariu a presupus analiza "transmiterii virusului Sars-Cov-2 prin contact cu suprafeţe tari infectate". Mai exact, cercetătorii au simulat o arie în care participanţii pot intra sau ieşi şi unde aceştia ating diferite suprafeţe. În acest scenariu, o persoană infectată poate transmite mai departe virusul pe o suprafaţă, iar altcineva să se infecteze atingând acea suprafaţă. Rezultatele obţinute în acest scenariu au arătat că numărul de cazuri noi creşte aproape exponenţial cu rata de transmitere.

Ultimul scenariu a fost cel mai complex, pentru că a presupus o serie mai bogată de interacţiuni care pot duce la infectare, atât pe termen scurt (în interiorul unei suprafeţe de analiză), dar şi pe termen lung (la ieşirea din suprafaţa de analiză). Mai exact, în acest scenariu s-a analizat "transmiterea virusului Sars-Cov-2 prin contact cu pâinea neambalată". Cercetătorii au ales acest produs alimentar pentru că "este singurul produs care se comercializează neambalat şi care nu poate fi spălat sau curăţat precum legumele sau fructele".

În analiză se arată următorul scenariu: "O persoană poate veni cu scopul de a cumpăra pâine. Când face acest lucru, se duce la raionul de pâine, de unde alege pâinea sau pâinile pe care le va achiziţiona. În acest proces de alegere, există posibilitatea ca un cumpărător fie să pună mâna pe o pâine şi să o pună direct în coşul de cumpărături, fie să pună mâna pe mai multe pâini pentru a le testa prospeţimea, consistenţa etc. Mai mult, este posibil ca, atunci când cumpărătorul se află în zona pâinii, acesta să tuşească sau să vorbească cu glas ridicat, lucru care poate duce la transmiterea de particule purtătoare de virus. În momentul contactului mâinii cumpărătorului cu o pâine, acesta poate fie să transmită virusul de pe mână pe pâine ori să fie el însuşi infectat prin atingerea suprafeţei pe care existau particule de virus."

Simulările efectuate au arătat că, dacă se presupune o rată de transmitere a virusului de 1%, numărul de cazuri noi de infecţie pentru o populaţie cu o rată statistică de infectare de 3 la 10.000 ar fi de ordinul a 500 de cazuri noi zilnic pentru un volum de desfacere la nivel naţional de 4 milioane de pâini pe zi.

În studiu există şi un scenariu care ia în calcul o rată de infectare de 3 la mie şi din care reiese că vor putea apărea 5 cazuri noi de infectare în magazin la 1.000 de pâini vândute, deci 20.000 de cazuri zilnice. Pentru o rată de infectare de 10 la mie, numărul de infectări de la atingerea pâinii din magazin poate ajunge până Ia 28.000 pe zi (fiind 7 cazuri Ia 1.000 de pâini vândute). Cercetătorii au luat în calcul faptul că în România sunt livrate 4 milioane de pâini neambalate zilnic.

Astfel, studiul arată că virusul Sars-Cov-2 se poate transmite prin intermediul unei pâini neambalate infectate vândute într-un magazin. Prin extensie către alte produse alimentare pe bază de pâine (sandwich-uri, hamburgeri şamd), impactul în societate este imens. În acest caz, infecţia se poate produce pe loc (o persoană infectată a pus mâna pe una sau mai multe pâini şi le-a infectat, iar o persoana neinfectată a atins una din acele pâini şi a luat virusul) sau pe termen mai lung (o persoana neinfectată a luat o pâine infectată acasă şi a mâncat-o împreună cu familia).


Opinia cititorului: 2
1.   Studiu imbecil
mesaj trimis de Cristian în data de 09.12.2020, 17:27

Studiu imbecil pe care l-am mai citit de cateva ori in ziarul Bursa.

Prin analogie.. virusul se poate transmite de pe orice produs pe care pune omul mana cand merge la magazin, inclusiv produsele ambalate. Clientii cand cumpara fructe de la magazin, pun mana pe ele, doar nu le cumpara deja ambalate. La fel in cazul celorlalte produse. Inevitabil o parte din ele sunt atinse la raft de catre clienti. 

Nu cred in povestile cu painea infectata decat daca stranuta vreunul deasupra ei caz in care te infectezi oricum daca esti prin zona.  

E treaba cu drobu de sare povestea asta cu painea ambalata.

Se doreste desfiintarea brutariilor particulare sa vanda doar corporatiile in locul lor, sau care e faza? 

2.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2020, 20:53

Corect.

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Investiţie de 100.000 de euro într-un nou concept de beauty
21 apr. A.T.


TEXTUL DE LEGE URMEAZĂ SĂ FIE DISCUTAT ÎN PARLAMENTSpecialiştii: Dezbaterea în procedură de urgenţă a Legii 5G este riscantă
21 apr.


Instagram va permite blocarea cuvintelor injurioase din mesajele private
21 apr. A.P.


Atria Urban Resort a vândut jumătate din cele aproape 400 de apartamente din Faza a 2-a a proiectului rezidenţial din nord-vestul Capitalei
21 apr. A.P.


SONDAJ GENESIS PROPERTY:"După pandemie, 45% dintre angajaţi se aşteaptă să revină complet la viaţa de birou"2
21 apr. A.P.


Incendiu la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean Slatina
21 apr. S.B.


Multe maşini de spălat Miele obţin ratingul "A" pentru eficienţa energetică
21 apr. A.P.


Platforma naţională de bune practici pentru romi a fost lansată
21 apr. A.P.


AMOFM BUCUREŞTIRata şomajului a scăzut la 1,21% în Bucureşti, în martie
21 apr. S.B.


MINISTRUL MEDIULUI:"Am cerut ieri un raport de la conducerea Romsilva pentru a vedea care au fost posturile eliberate anul trecut şi cine sunt persoanele care au fost angajate"
21 apr. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.