LA DOI ANI DE ZILE DE LA INTERZICEREA LOR

Pungile de plastic se găsesc în toate pieţele din ţară

14 oct. 2020 Comunicate de presă
G.U.
Pungile de plastic se găsesc în toate pieţele din ţară

La aproape 2 ani de zile de la interzicerea comercializării pungilor de plastic subţire şi foarte subţire cu mâner, acestea sunt încă folosite în pieţetele, centrele comerciale şi de către micii operatori comerciali, confom unui comunicat al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. În urma unor vizite în pieţele din Bucureşti şi din ţară, am constatat comercializarea aproape exclusivă a pungilor de plastic. O iniţiativă legislativă benefică pentru mediu şi pentru sănătatea cetăţenilor este încălcată constant de către operatorii comerciali fără niciun fel de sancţiuni.

Lipsa controalelor şi a sancţiunilor aplicate de către autorităţi au făcut ca această lege benefică pentru protecţia mediului să fie ignorată şi, astfel, au apărut abateri la nivel national. În acest context, AOAR solicită autorităţilor avizate, Garda de Mediu şi Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului, să aplice controale periodice în toate pieţele din Bucureşti şi din ţară pe o corectă implementării legii.

Potrivit comunicatului, începând cu 1 iulie 2019, Parlamentul României a votat proiectul de lege 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor, astfel că se interzice, introducerea pe piaţa naţională a pungilor de transport din plastic subţire şi foarte subţire, cu mâner.

Deşi legea prevede sancţiuni serioase în ceea ce priveşte încălcarea dispoziţiilor, în lipsa unor controale efectuate de autorităţi, pungile de plastic sunt, în continuare, oferite gratuit de către comercianţi.

Ce se întâmplă acum în pieţele şi micile centre comerciale din Bucureşti şi din ţară?

În urma vizitelor realizate în pieţe, farmacii şi mici magazine din Bucureşti şi din ţară, realitatea este diferită faţă de ceea ce promovează legea deja în vigoare. Pungile de plastic sunt încă folosite pentru transportul cumpărăturilor de la piaţă acasă, iar comercianţii nu se feresc să recunoască acest lucru. Mai mult de atât, fast-food-urile şi restaurantele care au adoptat în context pandemic servicii de livrare acasă folosesc în continuare, în cantităţi impresionante, pungi din plastic pentru transportul mâncărurilor.

În schimb, marile lanţuri comerciale au pus în aplicare legea încă de la începuturi şi nu au arătat abateri. Mai mult de atât, ele derulează constant campanii de informare şi educare a consumatorilor privind efectele nocive ale consumului de plastic de unică folosinţă.

Atât miza controalelor şi aplicarea amenzilor, cât şi o informare corectă a comercianţilor este necesară şi importantă. În contextul noii legi a compostului ce va intra în vigoare începându cu 1 ianuarie 2021, pungile biodegradabile şi compostabile devin cu atât mai importante, cu cât bio-deşeurile pot fi colectate în acest tip de pungi.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Comunicate de presă

Flanco anunţă începutul unui parteneriat cu Federaţia Română de Scrimă
08 apr. S.B.


BusinessMark organizează cea de-a VII-a ediţie a evenimentului "Supply Chain & Logistics Forum"
06 apr. C.P.


Antrenamentele on-line sau pe zoom, soluţia pentru decizia de închidere a sălilor de fitness
01 apr. C.P.


Seria HUAWEI MatePad se extinde
31 mar.


CÎŢU, ÎN DIALOG CU CONAF:"Am încercat să identificăm soluţii pentru industria textilă"
31 mar. J.P.


ÎN LUNA MASRTIEANPC a aplicat 108 sancţiuni contravenţionale în valoare de 407.000 lei operatorilor de produse alimentare ecologice
31 mar. C.I.


ANALIZĂ BRICO DEPOT: Topul alegerilor românilor în proiectele de (re)amenajare a locuinţei, în perioada pandemiei
31 mar.


Cisco organizează evenimentul global virtual Cisco Live
31 mar.


Dinu Bumbăcea preia conducerea PwC România de la Ionuţ Simion, începând cu 1 iulie 2021
31 mar.


MINISTERUL FINANŢELOR:Românii pot investi în titluri de stat şi în luna aprilie1
31 mar.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.