LA NOUĂ LUNI

Stocul modern de spaţii comerciale - peste 11 milioane mp

27 nov. 2019 Companii
E.O.
Stocul modern de spaţii comerciale - peste 11 milioane mp

Stocul modern de proprietăţi imobiliare comerciale din România - birouri, spaţii industriale şi de retail - a depăşit 11 milioane de metri pătraţi, la finele lunii septembrie, după ce numai în acest an au fost livrate proiecte care totalizează peste 800.000 metri pătraţi.

Piaţa de birouri urmează evoluţia celei industriale şi în acest an va depăşi nivelul de 4 milioane de metri pătraţi.

Structura pe segmente de piaţă arată că, din stocul total, 4,2 milioane de metri pătraţi reprezintă parcuri industriale şi de logistică, 3,9 milioane de metri pătraţi sunt clădiri de birouri (în Bucureşti si următoarele 4 pieţe secundare - Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov), iar restul de 3,27 milioane de metri pătraţi sunt scheme de retail.

Şi în acest an, dezvoltatorii au inves-tit mai ales în noi proiecte de birouri şi industriale, evoluţie care este în concordanţă cu tendinţa de creştere a numărului de salariaţi şi a investiţiilor străine directe la nivel naţional, arată un comunicat transmis de compania de consultanţă imobiliară JLL.

Aceasta subliniază că, în Bucureşti, livrările totalizează peste 280.000 de metri pătraţi, nivel mai redus decât cel estimat iniţial - de 333.500 mp -, în condiţiile în care finalizarea unora dintre clădiri anunţată pentru 2019 a fost amânată pentru anul viitor.

Chiar şi aşa, suprafaţa de birouri livrată în 2019 în Bucureşti este dublă comparativ cu cea din 2018.

Până la finele anului, în Bucureşti va mai fi livrată o singură clădire de mari dimensiuni, prima fază a proiectului Equilibrium dezvoltat de Skanska în Floreasca, cu o suprafaţă de 20.600 metri pătraţi.

În afara Bucureştiului, au fost livrate, în acest an, proiecte totalizând 110.500 metri pătraţi, aproape jumătate fiind clădiri construite în Cluj-Napoca (44.700 mp), în condiţiile în care în Timişoara au fost finalizaţi 37.000 mp, în Iaşi - 13.800 mp, iar în Braşov - 15.000 mp.

Creşterea susţinută a livrărilor de spaţii de birouri a fost favorizată de evoluţia pozitivă a cererii, în condiţiile în care peste 281.000 mp au fost închiriaţi în primele nouă luni doar în Bucureşti, reprezentând o creştere cu 33% faţă de perioada similară a anului trecut.

"Cererea a fost generată în special de companiile care activează deja în România şi care şi-au extins activitatea, fie prin serviciile existente, fie prin adăugarea unor servicii noi în portofoliu. Vedem o continuare a acestui trend, astfel că estimăm că până la finele anului cererea va creşte la 375.000 mp în Bucureşti", au transmis sursele citate.

Pe fondul livrărilor în creştere de noi proiecte, rata de ocupare a înregistrat o uşoară creştere, de la 7,5% la finele trimestrului al doilea la 8,2% la sfârşitul celui de-al treilea trimestru. Specialiştii de la JLL estimează că rata de neocupare va creşte pe parcursul ultimului trimestru la 8,5%, în condiţiile creşterii ofertei noi, un nivel sustenabil având în vedere dimensiunea pieţei.

În primele nouă luni ale lui 2019, au fost finalizate proiecte de aproximativ 370.000 mp de spaţii moderne industriale şi logistice la nivel naţional, urmând ca până la finele anului stocul nou livrat în 2019 să ajungă la aproximativ 500.000 mp.

Stocul de spaţii industriale şi de logistică din România a urcat la 4,2 milioane de mp, o creştere de circa 10% faţă de 2018. Din aces-ta, peste jumătate este localizat în Bucureşti şi împrejurimi (2,13 milioane de metri pătraţi), restul fiind împărţit între celelalte zone din România, mai arată comunicatul citat.

Şi pe acest segment, cererea în creştere a încurajat dezvoltatorii să construiască noi proiecte. Potrivit datelor disponibile, în perioada analizată volumul de spaţii logistice şi industriale tranzacţionat a crescut cu aproape 80% faţă de intervalul similar din 2018, ajungând la 337.000 mp.

Echilibrul dintre oferta nouă şi cererea de spaţii industriale şi de logistică este reflectat de rata de neocupare, care continuă să se menţină în jurul a 5,5-6% la nivel naţional şi uşor mai ridicată în Bucureşti.

Pe piaţa de retail, din cei aproape 3,27 milioane mp stoc modern la nivel naţional, 1,12 milioane mp sunt în Bucureşti.

Noile livrări de pe piaţa de retail din acest an au vizat doar oraşele din afara Bucureştiului şi au totalizat doar 63.000 metri pătraţi. Până la sfârşitul anului, în schimb, este programată livrarea a circa 144.000 mp de spaţii de retail.

Cel mai mare proiect care ar urma să fie livrat până la sfârşitul acestui an este centrul comercial Promenada Mall din Sibiu, de 42.200 mp, dezvoltat de NEPI Rockcastle, cel mai mare dezvoltator şi proprietar de centre comerciale în România.

De asemenea, două noi parcuri de retail vor fi livrate de Prime Kapital şi MAS Real Estate în Zalău (19.000 mp) şi în Baloteşti, lângă Bucureşti (28.500 mp).

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / FELIX PĂTRĂŞCANU, CEO FAN COURIER:"Posibilităţile de finanţare nu lipsesc din piaţă pentru proiectele antreprenoriale"
16 apr. A.T.


VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / NICOLETA MUNTEANU, VICEPREŞEDINTE CONAF:"Lipsa educaţiei antreprenoriale - principalul motiv pentru care multe companii eşuează"
16 apr. A.T.


GUVERNUL ALOCĂ664,1 milioane lei pentru certificatele CO2 necesare CE Oltenia
16 apr. G.M.


VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / RAMONA IVAN, DIRECTOR CEC BANK:"Foarte multe companii şi-au găsit puterea să se reinventeze după blocajul impus de pandemie"
16 apr. A.V.


VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / TIVADAR RUNTAG, CEO CHIMCOMPLEX:"Condiţiile favorabile de piaţă ne-au ajutat foarte mult în a doua jumătate a lui 2020"
16 apr. M.G.


VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / ANDREEA NEGRU, PURTĂTOR DE CUVÂNT ROMGAZ ŞI PREŞEDINTELE ADAA:"Pandemia a adus companiilor oportunitatea să-şi îndeplinească rapid unele deziderate"
16 apr. E.O.


VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / OANA-MARCIANA ÖZMEN, DEPUTAT:"Ne dorim o lege a holdingului şi o modificare a legii societăţilor comerciale care să ne ajute şi să nu ne încurce"
16 apr. George Marinescu


VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / CORNELIU BODEA, CEO ADREM ŞI PREŞEDINTE CRE:"Bursa de Valori creează un parteneriat între investitori şi antreprenori"
16 apr. Mihai Gongoroi


Cererea de birouri a scăzut la 50%, în pandemie
16 apr. Emilia Olescu


VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / CRISTINA CHIRIAC, PREŞEDINTELE CONAF:"Peste 90% din companiile fondate de femei nu sunt scalabile să intre în categoria companiilor mari"
16 apr. George Marinescu

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.