LIDERII GRUPURILOR POLITICE DIN PARLAMENTUL EUROPEAN:

"Suntem pe deplin solidari cu Cehia" 1

21 apr. 12:21 Internaţional
A.P.
"Suntem pe deplin solidari cu Cehia"

Liderii grupurilor politice din Parlamentului European fac apel la solidaritate în cazul "atacului Rusiei din Cehia", cu privire la informaţile recente despre implicarea serviciilor de informaţii ruseşti în explozia din 2014 a unui depozit de arme, şi solicită statelor membre şi Consiliul European să adopte măsuri "puternice, comune şi concrete" faţă de Rusia, considerând că guvernul rus are un "comportamentul periculos şi malign", scrie g4media.

"Suntem şocaţi de rapoartele recente privind implicarea serviciilor de informaţii ruseşti GRU în explozia din 2014 a unui depozit de arme din Republica Cehă, în care au fost ucişi doi cetăţeni cehi. Aceiaşi agenţi GRU au legătură şi cu otrăvirea lui Serghei şi Yulia Skripal în Regatul Unit în 2018", se precizează în declaraţia comună.

Declaraţia este semnată de Manfred Weber, preşedintele grupului PPE, Iratxe García-Perez, preşedinte S&D, Dacian Cioloş, preşedintel grupului Renew Europe, Philippe Lamberts şi Ska Keller, copreşedinţi ai Verzilor / ALE şi Ryszard Legutko şi Raffaele Fitto, copreşedinţi ai grupului ECR.

Singurul grup care nu a semnat declaraţia este Identitate&Democraţie - ID, din jurul Adunării Naţionale, partidul de extremă dreaptă al lui Marine Le Pen.

Semnatarii declaraţiei susţin că atacul Rusiei pe un teritoriu suveran din Uniunea Europeană reconfirmă "comportamentul periculos şi malign al guvernului rus".

"Un atac cu implicarea serviciilor de informaţii GRU asupra cetăţenilor europeni din oricare dintre statele membre ale UE trebuie privit ca un atac grav asupra întregii UE. Acesta este un act inacceptabil de ostilitate", susţin liderii grupurilor politice din Parlamentul European.

Ei se declară "pe deplin" solidari cu Cehia şi fac un apel către toate statele membre şi Consiliul European "să îşi demonstreze şi solidaritatea prin adoptarea unor măsuri puternice, comune şi concrete faţă de Rusia ca răspuns la acest atac".

Cehia a anunţat duminică faptul că i-a informat pe aliaţii săi din NATO şi Uniunea Europeană despre presupusa implicare a Rusiei într-o explozie din 2014 la un depozit de arme de pe teritoriul său, iar chestiunea a fost discutată la reuniunea de luni a miniştrilor de externe din UE.

Republica Cehă le-a cerut, marţi, partenerilor săi din Uniunea Europeană şi din NATO să expulzeze diplomaţi ruşi, pentru a susţine astfel Praga în confruntarea sa cu Moscova, a declarat ministrul ceh de externe Jan Hamacek.

Premierul ceh Andrej Babis a anunţat sâmbătă că Republica Cehă expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a bănuielii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014.

Pe 16 octombrie 2014, mai multe deflagraţii au avut loc într-un depozit de muniţii din Vrbetice, la circa 250 kilometri sud-est de Praga. Exploziile au cauzat moartea a doi angajaţi ai unei companii private care închiriase depozitul de la o firmă de stat.


Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 21.04.2021, 14:01

si ....

exceptand declaratiile "extraordinare" , solidaritatea "orala" , altceva ? 

Dintotdeauna Europa a avut probleme cu marele vecin din est, acum UE cu pareza cronica la capitolele aparare si afaceri externe , practica cu perseverenta si inconstienta lipsa de reactie comuna si coerenta la una sau alta care tot vin de la "est" si raman "coerente" in paralizia capitolelor mentionate. 

Evident avem MCV-uri de actualizat, dictionare de pus la punct, mama, tata, imigranti de distribuit, brexit si altele ce vin..... Super! 

Interese economice ale celor 2 motoare principale UE prevaleaza si se protesteaza doct, vitejeste fata de OTAN . 

Felicitari ,dar o nedumerire , daca , sfanta natura sa ne protejeze ca altcineva..., se intampla o chestie "nasoala" exceptand chilotii care acum sunt pe jos ce mai avem de aratat?

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

BOOM-UL DE PE PIAŢA PETROLULUI DIN SUA Goldman Sachs: Cererea de ţiţei va atinge nivelurile pre-pandemice până la sfârşitul anului
11 mai. V.R.


CORESPONDENŢĂ DIN LONDRA:Marea Britanie s-a ales cu o Scoţie instabilă
11 mai. Ian Deacon


BURSELE LUMIIEvoluţii mixte pe pieţele din Europa şi SUA
11 mai. A.V.


Mişcarea Hamas a lansat rachete asupra Israelului
10 mai. G.B


INDIA: Zeci de trupuri neînsufleţite au eşuat pe malurile fluviului Gange4
10 mai. G.B


Certificatul european de vaccinare a intrat în etapa testelor tehnice1
10 mai. J.P.


ISRAEL:Armata suspendă pentru o zi un exerciţiu major pentru a se concentra asupra unei posibile escaladari a violenţei
10 mai. G.B


BioNTech şi-a îmbunătăţit prognozele de vânzări de vaccinuri Covid până la 15 miliarde de dolari
10 mai. J.P.


Comisia Europeană solicită statelor UE să sprijine Italia prin relocarea migranţilor2
10 mai. G.B


INDIA: Mucormicoza face ravagii printre pacienţii COVID-192
10 mai. G.B

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.