MEAT: 6 miliarde lei, finanţări pentru mediul privat de afaceri

04 mar. Companii
G.M.

Mediul privat de afaceri va fi sprijinit, în acest an, cu 6,07 miliarde lei din bugetul statului, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT). Documentul precizează că ministerul de linie are alocat pentru anul 2021 un buget de aproape două ori mai mare decât anul trecut, creditele bugetare aprobate totalizând 6,6 miliarde de lei. 92% din acest buget va fi folosit pentru ajutoare acordate sectorului privat, afectat de măsurile impuse de stat pentru controlul pandemiei Covid-19, se arată în comunicatul de presă citat.

Pentru cheltuirea acestor fonduri, MEAT va administra mai multe programe de ajutor pentru economie. Unul dintre acestea este cel privind acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism, a căror activitate a fost afectată de restricţiile impuse de autorităţi în perioada pandemiei. Obiectivul principal al sprijinului financiar este să asigure continuitatea activităţii operatorilor economici din acest sector şi păstrarea locurilor de muncă. În acest sens, programul a fost legiferat deja prin recenta OUG 10/2021, denumită generic "Ordonanţa HoReCa", prin care ajutorul se acordă beneficiarilor sub forma unor granturi în cuantum de 20% din pierderea cifrei de afaceri pe anul 2020 comparativ cu anul 2019.

În privinţa măsurilor 1, 2 şi 3 instituite prin OUG 130/2020 şi OUG 174/2020, ministerul va continua finanţarea atât a microgranturilor (ajutoare de stat de câte 2000 de euro pentru microîntreprinderi) şi a granturilor pentru capitalul de lucru, şi va operaţionaliza şi măsura privind granturile pentru investiţii, blocată momentan până la remedierea unor probleme apărute la modul de selecţie a firmelor solicitante. Obiectivul principal al acestei scheme de ajutor de stat îl constituie acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operaţional Competitivitate (POC) 2014-2020, în contextul crizei economice generată de pandemia Covid-19, pentru beneficiarii a căror activitate a fost închisă sau restrânsă prin ordonanţe militare pe perioada stării de urgenţă sau îngrădite pe perioada stării de alertă.

Comunicatul MEAT a fost emis după ce, în prealabil, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii a solicitat, prin intermediul unei scrisori deschise, ministrului Claudiu Năsui să menţioneze care sunt măsurile concrete luate pentru deblocarea finanţării pentru Măsura 3 - granturi pentru investiţii.

Menţionăm că pentru măsura 3 au aplicat 27.736 de firme, valoarea totală a solicitărilor fiind de 15,88 miliarde de lei, potrivit informaţiilor publicate de MEAT. Prin măsura 3 - granturi pentru investiţii, companiile din ţara noastră pot primi finanţări cuprinse între 50.000 şi 200.000 de euro. Bugetul total alocat pentru măsura 3 este de 550 milioane euro.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

China impune Alibaba o sancţiune record de 2,3 miliarde euro
10 apr. G.U.


KLM aniversează 25 de ani de operare a rutei Bucureşti - Amsterdam
09 apr. A.P.


Groupe Renault, Atos, Dassault Systèmes, STMicroelectronics şi Thales îşi unesc forţele pentru a crea "Software Republique"
09 apr. A.P.


Kaspersky lansează un curs online de inginerie inversă pentru malware
09 apr. G.U.


EJOBS:Creştere de 70% a aplicărilor pentru locuri de muncă în primele 3 luni ale anului
09 apr. S.B.


SONDAJ BESTJOBS:16% dintre angajaţi spun că s-au vaccinat deja împotriva Covid-19 şi 37% urmează în perioada următoare
09 apr. S.B.


TRAVELMINIT.RO:Hotelurile din România anunţă politici flexibile de anulări şi oferte speciale
09 apr. G.U.


Netflix a încheiat un acord pentru dreptul de streaming al filmelor Sony1
09 apr. S.B.


Fosta bancă Marmorosch Blank se transformă în cel mai luxos hotel din Capitală
09 apr. A consemnat Adelina Toader


Vântul de la Marea Neagră, un potenţial energetic neexploatat16
09 apr. Mihai Gongoroi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.