Mediu: bateriile la control în interiorul UE!

11 dec. 2020 Companii
O.D.
Mediu: bateriile la control în interiorul UE!

Tehnologia trebuie să ţină pasul cu noile cerinţe în materie de protecţia mediului. Acesta este primul pas, în al doilea companiile şi oameni vor trebui să înţeleagă că un eventual cost suplimentar pentru un produs este plătit pentru o cauză bună.

Comisia Europeană a propus modernizarea legislaţiei UE privind bateriile, prezentând prima dintre iniţiativele anunţate în noul Plan de acţiune pentru economia circulară, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Bateriile care sunt mai durabile pe parcursul întregului lor ciclu de viaţă sunt esenţiale pentru obiectivele Pactului verde european şi contribuie la îndeplinirea obiectivului de reducere a poluării la zero stabilit în acest pact. Acestea promovează sustenabilitatea competitivă şi sunt necesare pentru transportul ecologic, energia curată şi pentru realizarea neutralităţii climatice până în 2050. Propunerea abordează aspectele sociale, economice şi de mediu legate de toate tipurile de baterii. Bateriile introduse pe piaţa UE ar trebui să devină durabile, de înaltă performanţă şi sigure pe parcursul întregului lor ciclu de viaţă. Aceasta înseamnă că bateriile ar trebui produse cu cel mai mic impact posibil asupra mediului, utilizând materiale obţinute cu respectarea deplină a drepturilor omului, precum şi a standardelor sociale şi ecologice. Bateriile trebuie să fie produse de lungă durată şi sigure şi, la sfârşitul ciclului lor de viaţă, ar trebui să fie transformate pentru utilizări în alt scop decât cel iniţial, reprelucrate sau reciclate, reintegrând materiale valoroase în economie. Comisia propune cerinţe obligatorii pentru toate bateriile (de exemplu, baterii industriale, pentru automobile, pentru vehicule electrice şi portabile) introduse pe piaţa UE. Cerinţele referitoare, de exemplu, la folosirea de materiale din surse responsabile, restricţiile privind utilizarea de substanţe periculoase, conţinutul minim de materiale reciclate, amprenta de carbon, performanţă, durabilitate şi etichetare, precum şi îndeplinirea obiectivelor în materie de colectare şi reciclare sunt esenţiale pentru dezvoltarea unei industrii a bateriilor mai durabile şi mai competitive în întreaga Europă şi în întreaga lume. Asigurarea securităţii juridice va contribui, în plus, la deblocarea investiţiilor pe scară largă şi la stimularea capacităţii de producţie pentru baterii inovatoare şi durabile în Europa şi în restul lumii, pentru a răspunde necesităţilor unei pieţe care cunoaşte o creştere rapidă.

Măsurile propuse de Comisie vor facilita realizarea neutralităţii climatice până în 2050. Îmbunătăţirea bateriilor şi a performanţei acestora va avea o contribuţie esenţială la electrificarea transportului rutier, ceea ce va reduce în mod semnificativ emisiile generate de acesta, va intensifica adoptarea vehiculelor electrice şi va facilita o pondere mai mare a surselor regenerabile în mixul energetic al UE. Prin această propunere, Comisia urmăreşte, de asemenea, să stimuleze economia circulară a lanţurilor valorice ale bateriilor şi să promoveze o utilizare mai eficientă a resurselor, cu scopul de a reduce la minimum impactul bateriilor asupra mediului. Începând cu 1 iulie 2024, pot fi introduse pe piaţă numai bateriile reîncărcabile utilizate în industrie şi pentru vehicule electrice pentru care a fost stabilită o declaraţie privind amprenta de carbon. Pentru a închide bucla şi a menţine materialele valoroase utilizate în baterii cât mai mult timp posibil în economia europeană, Comisia propune stabilirea de noi cerinţe şi obiective privind conţinutul de materiale reciclate şi colectarea, tratarea şi reciclarea bateriilor care au ajuns la sfârşitul ciclului de viaţă. Acest lucru ar garanta faptul că bateriile industriale, pentru automobile sau pentru vehicule electrice nu sunt pierdute pentru economie după durata lor de exploatare utilă. În vederea îmbunătăţirii semnificative a colectării şi reciclării bateriilor portabile, rata actuală de colectare de 45 % ar trebui să crească la 65% în 2025 şi la 70% în 2030, astfel încât materialele din bateriile pe care le utilizăm acasă să nu fie pierdute pentru economie. Alte baterii - industriale, pentru automobile sau pentru vehicule electrice - trebuie colectate integral. Toate bateriile colectate trebuie să fie reciclate şi trebuie să se atingă niveluri ridicate de recuperare, în special în ceea ce priveşte materialele valoroase, cum ar fi cobaltul, litiul, nichelul şi plumbul. Regulamentul propus defineşte un cadru care va facilita transformarea pentru utilizări în alt scop decât cel iniţial a bateriilor provenite de la vehiculele electrice, astfel încât acestea să aibă o a doua viaţă, de exemplu ca sisteme staţionare de stocare a energiei sau ca resurse energetice integrate în reţelele electrice. Utilizarea noilor tehnologii informatice, în special a paşaportului pentru baterii şi a spaţiului de date interconectat, va fi esenţială pentru schimbul de date în condiţii de siguranţă, sporind transparenţa pieţei bateriilor şi trasabilitatea bateriilor mari pe parcursul întregului lor ciclu de viaţă. Producătorii vor putea astfel să dezvolte produse şi servicii inovatoare în cadrul dublei tranziţii verzi şi digitale.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

SONDAJ GENESIS PROPERTY:După pandemie, 45% dintre angajaţi se aşteaptă să revină complet la viaţa de birou
21 apr. S.B.


STUDIU HORVATH&PARTNERS:Circa 97% dintre proiectele de infrastructură mare din România întârzie din cauza relaţiei deficitare cu autorităţile
21 apr.


ÎN ANUL 2020Tohani România a produs 1 milion de sticle de Fetească Neagră
21 apr. S.B.


OPINIIDigitalizarea ANAF, esenţială pentru protejarea contribuabililor şi pentru reducerea presiunii pe bugetul de stat
21 apr.


Daily Mail a dat în judecată Google pentru publicitatea online
21 apr. S.B.


Apple a anunţat o gamă de computere iMac slim cu procesor propriu
21 apr. S.B.


CDA CONFORT STEEL a cerut insolvenţa societăţii STEEL STANDARD
21 apr. J.P.


A & G COMUNICATION PREST şi-a cerut insolvenţa
21 apr. J.P.


Producătorul de smartphone-uri vivo îşi face loc pe piaţa din România
21 apr.


Vaccinarea angajaţilor - condiţie pentru reluarea activităţii HoReCa la parametrii optimi2
21 apr. G.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.