MINISTERUL INVESTIŢIILOR ŞI PROIECTELOR EUROPENE:

Toate componentele detaliate ale PNRR, transmise Comisiei Europene, în prim draft

12 apr. 09:42 Comunicate de presă
J.P.
Toate componentele detaliate ale PNRR, transmise Comisiei Europene, în prim draft

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a terminat de trimis Comisiei Europene, în acest week-end, toate componentele extinse din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Fiecare componentă extinsă a fost trimisă în primul draft, iar unele se află la a doua sau a treia iteraţie, care includ feedback-ul Comisiei la versiunile trimise anterior, conform unui comunicat remis redacţiei.

Toate ţările care au prezentat public planuri până în acest moment, au prezentat direcţiile generale sau rezumate ale componentelor. Rezumatele de componente din PNRR adoptat de Guvern sunt baza de lucru pentru componentele extinse - documente tehnice, pe formatul Comisiei Europene, care cuprind, fiecare, zeci de pagini de documentaţie, detaliere a investiţiilor, jaloane de progres, estimări ale impactului pe mediu, costuri detaliate şi clasificarea investiţiilor în funcţie de gradul de contribuţie la tranziţia verde şi tranziţia digitală.

Componentele PNRR sunt dezvoltate de către ministerele de linie, cu asistenţa MIPE.

Lucrul informal cu Comisia la dezvoltarea componentelor a început şi se desfăşoară în următorul proces:

a) MIPE primeşte de la ministerul de linie componenta draft, utilizând şablonul Comisiei şi face anumite comentarii preliminare care ar trebui integrate.

b) După integrarea acestor aspecte, MIPE transmite componenta către serviciile Comisiei Europene împreună cu o prezentare PowerPoint a componentei în limba engleză cu cel puţin 48 de ore înainte de prezentare.

c) Ministerul de linie este invitat de MIPE la o videoconferinţă cu serviciile Comisiei (acestea au loc în fiecare marţi şi joi) pentru prezentarea componentei şi pentru a răspunde la primele întrebări ale Comisiei referitoare la substanţă.

d) După aproximativ 5 zile lucrătoare, Comisia transmite primul feedback în scris la componenta prezentată şi sugerează României să încorporeze o parte din aceste comentarii în forma revizuită a componentei.

e) Odată ce ministerul de linie transmite componenta revizuită, Comisia organizează o şedinţă tehnică la nivel de experţi unde se discută la un nivel detaliat reformele şi investiţiile propuse.

f) În a treia iteraţie, ţinând cont şi de negocierile dintre Comisie şi MIPE pe aspectele importante ale fiecărei componente, se transmite forma finală a componentei cu anexele tehnice aferente.

În acest weekend, echipa MIPE a trimis primul draft şi pentru ultimele 3 componente extinse, încheind astfel prima etapă de lucru. La componentele mai avansate (transporturi, educaţie) am trimis versiuni avansate, care includ deja îmbunătăţiri lucrate cu ministerele de linie ca urmare a dialogului cu Comisia Europeană.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea: "Mulţumesc întregii echipe din MIPE şi echipei extinse din ministerele de linie pentru implicare, e un volum imens de muncă, peste 1000 de pagini, cu multe argumente şi detalii tehnice. În tot acest timp, în care am lucrat intern iar dialogul cu Comisia Europeană a fost unul extins, aş vrea să remarc doi oameni care au dus greul acestor prezentări şi discuţii permanente cu Bruxelles-ul: Liana Goran, directoarea mea de cabinet, şi Septimiu Szabo, consilier al meu care s-a detaşat de la Comisie la minister temporar pe parcursul acestui an, cât lucrăm la PNRR. Ei au organizat munca ministerelor de linie, au stat sute de ore în şedinţe de lucru şi vreau să le mulţumesc. Mulţumesc şi oamenilor din echipa tehnică care au tras ca lucrurile să se întâmple. Am spus la dezbaterea parlamentară încă de acum 2 luni că după etapa de exprimare a dorinţelor urmează un duş rece: acum trebuie să avem costuri clare, evaluări de mediu detaliate, ţinte şi jaloane amănunţite. Nu e un exerciţiu uşor. Mai avem trei săptămâni de muncă intensă".

Astăzi, 12 aprilie, ministrul Cristian Ghinea are întâlniri la Bruxelles cu comisarii Margrethe Vestager, Adina Vălean şi Elisa Ferreira.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Comunicate de presă

Achilleas Kanaris a fost desemnat CEO al Vodafone România
07 mai.


Digi Communications NV anunţă prezentarea Rezultatelor Financiare pentru Trimestrul I 2021
06 mai.


Grupul ING înregistrează un rezultat net de 1.005 milioane EUR în primul trimestru al anului 2021
06 mai.


Synevo România extinde cu 25% numărul de centre de testare Covid-19 şi continuă investiţiile în aparatură
06 mai.


BSTDB acordă un împrumut pentru dezvoltarea producţiei de gaze offshore a României
06 mai.


Premier League alege infrastructura Oracle Cloud pentru dezvoltarea statisticilor avansate dedicate fotbalului
06 mai.


EximBank susţine activitatea Supercom cu un pachet financiar de 70 mil. lei
06 mai.


Centrul Român al Energiei desemnează o nouă echipă de vice-preşedinţi: Ioan Roşca, Niculae Havrileţ şi Frank Hajdinjak
06 mai.


EJOBS: Doar 1,4% din aplicările lunare sunt pentru joburile din străinătate
06 mai.


Consiliul Concurenţei analizează preluarea Pharmachem Distribuţie de către Med Life
04 mai.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.