MINISTRUL MEDIULUI:

Fără taxă auto pentru reducerea poluării

22 ian. Companii
I.Ghe.

Guvernul nu va introduce în acest an nicio formă de taxă auto, chiar dacă ţara noastră trebuie să ia măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, mai ales în marile centre urbane, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului, în cadrul unei conferinţă de presă.

"Nu se va introduce nicio formă de taxă anul acesta şi cu siguranţă nu se va introduce niciodată taxa auto în forma în care a existat, vreodată. În Europa, în vederea reducerii poluării aerului prin mijloacele de transport sunt 24 de state membre care aplică diverse forme de inhibare, de descurajare. Sunt trei state membre care nu au absolut nicio formă de taxare a poluării. Taxarea poluării nu este un scop în sine, scopul statului nicăieri nu este obţinerea sumelor pentru bugetul de stat, ci descurajarea formelor de poluare", a declarat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a arătat că o astfel de taxă auto pentru îmbunătăţirea calităţii aerului nu este o măsură aplicabilă, deoarece în ultimii zece ani autorităţile, fie centrale, fie locale, au pierdut în instanţă toate procesele privind contestarea introducerii unor astfel de taxe.

De aceea, Tanczos Barna consideră că, în primă fază, trebuie găsite rapid soluţii pentru reducerea poluării şi îmbunătăţirea calităţii aerului în marile centre urbane.

Amintim că taxa auto - sau mai bine spus timbrul de mediu - a fost introdusă iniţial în 2007, în timpul guvernării Tăriceanu, dar forma sa finală a fost stabilită prin OUG 9/2013 de guvernul Ponta. Taxa respectivă a fost eliminată prin Legea 1/2017 care abroga, pe lângă această taxă, alte 101 taxe nefiscale. Denumirile sub care această taxă a fost cunoscută de-a lungul anilor sunt taxa de primă înmatriculare, taxa de poluare, taxa ecologică, taxa de mediu sau timbrul de mediu.

Amintim că, la începutul anului trecut, fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea a dorit introducerea unei taxe de poluare auto, aşa numita taxă Oxigen, proiect pe care l-a retras în urma valului de nemulţumire stârnit în rândul societăţii civile din Bucureşti.

În cadrul aceleeaşi conferinţe de presă, ministrul Mediului s-a referit şi la problema deşertificării unor regiuni din sudul ţării, problemă ce are nevoie urgentă de soluţii pentru oprirea fenomenului respectiv.

"Am stabilit că vom demara un program multianual, pe cel puţin 10 ani, de luptă împotriva fenomenului de deşertificare. Vom avea întâlniri cu autorităţi publice locale, cu fermieri, cu persoane care deţin terenuri în aceste zone deşertificate pentru a găsi soluţiile cele mai bune împreună cu ei, de punere la dispoziţia ministerului şi a instituţiilor subordonate Regiei Naţionale a Pădurilor sau Gărzii Forestiere a terenurilor pentru împăduriri. Vom avea o discuţie cu factorii implicaţi în agricultură, să vedem în ce măsură susţin fermierii şi staţiunile de cercetare propunerile pe care le vom prezenta şi dorim să începem în cel mai scurt timp posibil un asemenea program", a spus ministrul Tanczos Barna.

Domnia sa a precizat că pentru realizarea acestui program vor fi folosite fonduri europene alocate prin Mecanismul de Relansare şi Rezilienţă, care, la nevoie, pot fi suplimentate.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

IULIU STOCKLOSA, VICEPREŞEDINTE CCIB:"Exportul, prioritate pe termen lung"
21 apr. S.B.


ASBIS Romania prezintă Prestigio Click&Touch 2, o nouă tastatură inteligentă
21 apr. S.B.


STUDIU HORVATH&PARTNERS:Circa 97% dintre proiectele de infrastructură mare din România întârzie din cauza relaţiei deficitare cu autorităţile
21 apr.


ÎN ANUL 2020Tohani România a produs 1 milion de sticle de Fetească Neagră
21 apr. S.B.


OPINIIDigitalizarea ANAF, esenţială pentru protejarea contribuabililor şi pentru reducerea presiunii pe bugetul de stat
21 apr.


Daily Mail a dat în judecată Google pentru publicitatea online
21 apr. S.B.


Apple a anunţat o gamă de computere iMac slim cu procesor propriu
21 apr. S.B.


CDA CONFORT STEEL a cerut insolvenţa societăţii STEEL STANDARD
21 apr. J.P.


A & G COMUNICATION PREST şi-a cerut insolvenţa
21 apr. J.P.


Producătorul de smartphone-uri vivo îşi face loc pe piaţa din România
21 apr.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.