MINISTRUL MEDIULUI:

Pactul Ecologic European, oportunitate pentru ţara noastră 2

29 ian. Politică
O.D.
Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: "Anul 2019 a fost al doilea cel mai călduros din ultimii 140 de ani, iar în România a fost cel mai călduros an din 1900 şi până în prezent. În intervalul 2015 - 2019 s-au înregistrat cei mai călduroşi cinci ani, în timp ce ultimul deceniu este cel mai fierbinte din istoria măsurătorilor meteorologice".
Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: "Anul 2019 a fost al doilea cel mai călduros din ultimii 140 de ani, iar în România a fost cel mai călduros an din 1900 şi până în prezent. În intervalul 2015 - 2019 s-au înregistrat cei mai călduroşi cinci ani, în timp ce ultimul deceniu este cel mai fierbinte din istoria măsurătorilor meteorologice".

Preocuparea pentru combaterea schimbărilor climatice a devenit o prioritate pentru administraţiile din toate ţările Uniunii Europene. Pactul Ecologic European trebuie privit ca o oportunitate pentru realizarea unui salt în dezvoltarea ţării noas­tre, în condiţiile în care fenomene meteorologice extreme sunt din ce în ce mai frecvente şi mai intense, iar impactul asupra activităţii socio-economice este unul major, a declarat într-o conferinţă de specialitate, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe. Acesta a vorbit despre combaterea schimbărilor climatice: "Combaterea fenomenului schimbărilor climatice a depăşit demult etapa de identificare de soluţii, iar acum suntem în momentul în care trebuie să le aplicăm. Din datele existente analizate de specialişti a rezultat că, la nivel mondial, anul 2019 a fost al doilea cel mai călduros din ultimii 140 de ani, iar în România a fost cel mai călduros an din 1900 şi până în prezent. În intervalul 2015 - 2019 s-au înregistrat cei mai călduroşi cinci ani, în timp ce ultimul deceniu este cel mai fierbinte din istoria măsurătorilor meteorologice. Iată că meteorologii ne arată că, în ţara noastră, datele climatice istorice indică o creştere a temperaturii medii la nivel anual şi sezonier. În acest context, episoadele cu valuri de căldură sunt din ce în ce mai persistente, iar perioadele secetoase alternează cu intervale scurte în care precipitaţiile abundente generează viituri sau inundaţii la scară regională şi locală. Aceste date arată o realitate greu de ignorat şi de aceea este momentul în care trebuie să aplicăm fără întârziere măsuri eficiente şi sustenabile din punctul de vedere al utilizării resurselor de apă şi sol".

Ministrul a adăugat că fiecare dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie să demareze acţiuni globale de combatere a schimbărilor climatice având ca bază Pactul Ecologic European: "În fiecare dintre statele membre şi dincolo de limitele fiecărui continent trebuie să fie o acţiune globală şi fiecare dintre noi trebuie să conştientizeze şi să contribuie activ în lupta împotriva schimbărilor climatice. Uniunea Europeană este un actor principal în impulsionarea la nivel internaţional a acţiunilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, iar Pactul Ecologic European trebuie privit ca o oportunitate pentru realizarea unui salt în dezvoltarea României, în condiţiile în care fenomene meteorologice extreme sunt din ce în ce mai frecvente şi mai intense, iar impactul asupra activităţii socio-economice este unul major. Accentul trebuie pus pe măsuri de eficienţă energetică şi la producţia, dar şi la consumul de energie electrică, pe producerea de energie din surse regenerabile, reducerea emisiilor din transporturi, utilizarea tehnologiilor performante în indus­trie, pe utilizarea eficientă a terenurilor în agricultură şi pe reciclarea deşeurilor. De asemenea, absorbţia de CO2 poate fi reglată şi prin gestionarea durabilă a pădurilor şi prin împădurirea terenurilor, acţiuni pe care le-am considerat încă de la începutul mandatului ca fiind prioritare pentru ministerul pe care îl conduc. Vă asigur că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin programele aflate în implementare sau în pregătire, ia măsuri care să conducă la realizarea obiectivelor prevăzute în Pactul Ecologic European. În acest sens, trebuie să menţionez că proiectul privind realizarea Centrului European de Agrometeorologie pentru Regiunea VI Europa, din cadrul Organizaţiei Meteorologice Mondiale, este prima iniţiativă de acest fel din lume. Finanţarea se face prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020, iar termenul de operaţionalizare este 2023. În cadrul acestui Centru se vor putea înregistra evaluări ale impactului fenomenelor legate de vreme şi climă asupra sistemelor agricole şi se vor putea identifica o serie de măsuri de adaptare care trebuie luate în contextul în care efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai evidente. Ştim că 35 % din bugetul programului "Orizont Europa" va fi dedicat configurării soluţiilor cerute de Pactul Ecologic European". Declaraţiile ministrului au fost făcute la sesiunea de comunicări ştiinţifice cu tema "Impactul încălzirii globale asupra mediului şi societăţii", organizată de Adminis­traţia Naţională de Meteorologie.

Comisia Europeană a prezentat, în decembrie 2019, Pactul Ecologic European, cel mai ambiţios pachet de măsuri care ar trebui să le permită cetăţenilor şi întreprinderilor din Europa să beneficieze de tranziţia către o economie verde şi durabilă. Măsurile sunt însoţite de o foaie de parcurs iniţială a principalelor politici şi variază de la reducerea ambiţioasă a emisiilor şi investiţiile în cercetarea şi inovarea de vârf până la conservarea mediului natural al Europei. Pactul Ecologic European acoperă toate sectoarele economiei, în special transporturile, energia, agricultura, clădirile şi sectoarele industriale, de exemplu cele ale siderurgiei, cimentului, TIC, textilelor şi produselor chimice. Conform propunerii de document, se estimează că atingerea obiectivelor actuale pentru 2030 privind clima şi energia va necesita investiţii anuale suplimentare în valoare de 260 de miliarde de euro, reprezentând aproximativ 1,5% din PIB-ul din 2018. Investiţiile vor necesita mobilizarea sectorului public şi a celui privat.


Opinia cititorului: 2
1.   Căldură?. O glumă!!!
mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2020, 16:55

Unde-i infrastructura munților de deșeuri și gunoaie ; oraș fără WC public, ape infestate.... etc

2.   inventii romanesti impact important
mesaj trimis de anonim în data de 13.02.2020, 22:39

INca nu a evaluat impactul asupra Romaniei.

Inventiile romanesti ar trebui finantate, co-finanatae de catre statul roman. ma refer la motorul cu apa, energia libera, inventii ale domnului Bordeianu si multe alte inventii, imprimanta 3D, peleti din deseuri, captarea CO2 si duse in sere pentru a asigura hrana plantelor..Toate aceste inventii ar pune Romania pe primul loc in lume privind cresterea economica durabila.

Sa nu uitam ca exista si un razboi climatic. Romania este o victima dar nu a HAARP sau omologului Rusesc ci al omologului european, din Norvegia. 

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

NICUŞOR DAN:"Primăria Capitalei are 6000 de litigii pe rol şi datorii curente de 3 miliarde de lei"
29 oct. A.P.


IOHANNIS:"Ne aflăm într-un veritabil val 2 al pandemiei" 2
29 oct. A.P.


ORBAN, DUPĂ CE FIREA A ANUNŢAT CĂ VREA SĂ ÎL CHEME LA RAPORT:"Doamna ar trebui să reflecteze la dezastrul pe care l-a provocat în administraţia Bucureştiului"1
29 oct. A.P.


USR-PLUS a redepus în Parament proiectul "Fără politică în şcoli"2
29 oct. A.P.


CLOTILDE ARMAND:"O curăţenie temeinică nu se face ascunzând gunoiul sub preş"1
29 oct. A.B.


SORIN GRINDEANU:"Accesul la educaţie e singura şansă ca ţara noastră să se dezvolte"1
29 oct. A.B.


Legea privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada comunismului, promulgată4
29 oct. A.P.


GABRIELA FIREA:''PSD îl va chema în Parlament pe premierul Orban pentru un raport privind bugetul pe anul viitor''5
29 oct. G.U.


RALUCA TURCAN:''Guvernul a decis redeschiderea apelului pentru dotări şi echipamente medicale''
29 oct. G.U.


LUDOVIC ORBAN:''În calitate de premier, voi sprijini toate proiectele iniţiate de Nicuşor Dan''2
29 oct. G.U.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.