Netanyahu vrea ca viitorul premier să fie ales prin referendum

21 apr. 12:26 Internaţional
A.P.
Netanyahu vrea ca viitorul premier să fie ales prin referendum

Benjamin Netanyahu vrea să se organizeze un referendum în vederea alegerii viitorului şef al Guvernului israelian, în contextul în care întâmpină dificultăţi să formeze o coaliţie, în urma alegerilor legislative de la sfârşitul lui martie, relatează AFP, citat de news.ro.

Partidul Likud (dreapta) al lui Netanyahu a obţinut 30 dintre cele 120 de mandate în Knesset în alegerile legislative de la 23 martie, al patrulea rând de alegeri în doi ani.

Netanyahu a obţinut susţinerea unor partide ultraortodoxe şi unei alianţe de extremă dreapta, dar care nu deţin împreună o majoritate de 61 de mandate în Parlament.

La 6 aprilie el a fost însărcinat de către preşedintele Reuven Rivlin să formeze viitorul guvern, însă, până în prezent, nu a reuşit acest lucru.

"Avem nevoie de un referendum rapid pentru a ieşi din impasul politic", le-a declarat Netanyahu unor jurnalişti.

"Să lăsăm alegătorii să hotărască cine va fi următorul premier", consideră el.

Benjamin Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, l-a îndemnat duminică pe Gideon Saar, care a părăsit Likudul la sfârşitul lui 2020 pentru a-şi înfiinţa proporiul partid, să intre într-un "guvern de dreapta".

Însă adversarii săi acţionează în culise în vederea formării unui guvern şi înlăturării lui Netanyahu, cel mai longeviv premier isrealian, aflat în post de 12 ani - judecat în prezent de corupţie în trei dosare.

Liderul Partidului Yesh Atid (centru), care a obţinut 17 mandate în alegeri, Yaïr Lapid a propus duminică să se formeze un guvern de uniune, din care să facă partide de dreapta, centru şi stânga - fără Benjamin Netanyahu şi Likud.

Însă această coaliţie însuma doar 58 de mandate.

Un referendum i-ar permite lui Netanyahu să rămână la putere, însă şi acest scrutin ar putea conduce la un nou impas, potrivit unor experţi.

SUFRAGIU UNIVERSAL

Trei premieri au fost aleşi prin sufragiu universal în Israel.

Ultimul a avut loc în 2001 şi a făcut "dificilă" sarcina Guvernului " de a duce o politică coerentă", avertizează Assaf Shapira şi Amir Fuchs de la centrul de reflecţie Israel Democracy Institute.

Candidatul Likudului Ariel Sharon l-a înfrânt zdrobitor pe premierul în exerciţiu atunci, laburistul Ehud Barak.

"Puterea disproporţionată a unor partide mici a făcut la Guvernul să acţioneze cu o frică constantă de alegeri anticipate", subliniază cei doi experţi.

Netanyahu are nevoie de 61 de deputaţi pentru a modifica legea electorală, "iar dacă i-ar fi avut, ar fi putut forma un guvern", scrie jurnalistul Tal Schneider de la Times of Israel.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Novavax testează un vaccin împotriva gripei şi a coronavirusului
11 mai. J.P.


Bursele asiatice au deschis în scădere
11 mai. J.P.


SUA a aprobat vaccinul Pfizer/BioNTech pentru adolescenţii începând cu vârsta de 12 ani
11 mai. J.P.


Wall Street a închis în scădere
11 mai. J.P.


BOOM-UL DE PE PIAŢA PETROLULUI DIN SUA Goldman Sachs: Cererea de ţiţei va atinge nivelurile pre-pandemice până la sfârşitul anului
11 mai. V.R.


CORESPONDENŢĂ DIN LONDRA:Marea Britanie s-a ales cu o Scoţie instabilă
11 mai. Ian Deacon


BURSELE LUMIIEvoluţii mixte pe pieţele din Europa şi SUA
11 mai. A.V.


Mişcarea Hamas a lansat rachete asupra Israelului
10 mai. G.B


INDIA: Zeci de trupuri neînsufleţite au eşuat pe malurile fluviului Gange5
10 mai. G.B


Certificatul european de vaccinare a intrat în etapa testelor tehnice1
10 mai. J.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.