NICOLAE HÂNCU, PREŞEDINTE ONORIFIC FRDNBM:

"Pâinea neambalată poate fi o sursă de infectare cu noul coronavirus" 2

03 ian. 11:41 Miscellanea
J.P
"Pâinea neambalată poate fi o sursă de infectare cu noul coronavirus"

Produsele de panificaţie neambalate pot fi o sursă de infectare cu noul coronavirus, potrivit domnului profesor dr. Nicolae Hâncu, preşedintele onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM). Domnia sa recomandă cumpărarea pâinii ambalate: "Recomand acest lucru tuturor şi nu doar pâinea, ci toate produsele de panificaţie ar trebui să fie ambalate. Aceasta este o problemă de igienă".

Reprezentantul FRDNBM ne-a declarat: "Pâinea neambalată poate fi o sursă de infectare cu noul coronavirus. Atât eu, cât şi familia mea şi toţi cunoscuţii mei folosim pâine gata ambalată. Recomand acest lucru tuturor şi nu doar pâinea, ci toate produsele de panificaţie ar trebui să fie ambalate. Aceasta este o problemă de igienă. În limba greacă, igienă înseamnă sănătate, nu înseamnă doar să ne spălăm pe mâini. În urmă cu 20-30 de ani, toţi vânzătorii puneau mâna pe bani şi după aceea pe pâine. În momentul de faţă foarte mulţi dintre ei utilizează anumite măsuri de igienizare extrem de corecte şi cred că aşa trebuie să facă toată lumea. Dacă un cumpărător observă la un vânzător că nu respectă aceste lucruri, ar trebui să îl sancţioneze imediat, să îl reclame, să îl fotografieze, toate mijloacele de atenţionare şi de alertare să fie puse în funcţiune".

Un colectiv de profesori de la Universitatea Politehnică Bucureşti a realizat un studiu din care reiese că 500 de persoane se contaminează zilnic cu COVID-19 la nivelul României, ca urmare a manipulării produselor de panificaţie neambalate.

Rezultatele obţinute în urma studiului arată că virusul Sars-Cov-2 se poate transmite prin intermediul unei pâini neambalate infectate vândute într-un magazin. Prin extensie către alte produse alimentare pe bază de pâine (sandwich-uri, hamburgeri şamd), impactul în societate este imens. În acest caz, infecţia se poate produce pe loc (o persoană infectată a pus mâna pe una sau mai multe pâini şi le-a infectat, iar o persoană neinfectată a atins una din acele pâini şi a luat virusul) sau pe termen mai lung (o persoană neinfectată a luat o pâine infectată acasă şi a mâncat-o împreună cu familia).

Studiul de la Politehnica Bucureşti vine în continuarea concluziilor unui alt studiu, prezentat în septembrie 2020 de către Universitatea din Bucureşti, care a aratat că virusul poate să rămână activ chiar şi ore bune pe produsele neambalate.

Reamintim faptul că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) urmează să definitiveze forma unui proiect de Ordin care reglementează vânzarea pâinii în vrac. Forma sa iniţială prevede: "Pentru pâinea şi produsele de panificaţie care nu se prezintă, la comercializare, într-un ambalaj de protecţie sanitară operatorul economic ce comercializează produsul are obligaţia de a furniza aceste produse prin intermediul «vânzării asistate», respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul către consumator. (...) Se interzice comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie nepreambalate prin «autoservire» către fiecare consumator. prin care cere ca toate produsele de panificaţie să fie ambalate sau să existe un vânzător dedicat care să îi servească pe clienţi".

Forma iniţială a proiectului a fost dezbătută de reprezentanţii industriei de panificaţie, autorităţi şi alţi specialişti în 14 octombrie, cei prezenţi la discuţii având opinii contradictorii pe subiect.


Opinia cititorului: 2
1.   Comentariu eliminat conform regulamentului
mesaj trimis de Redacţia în data de 03.01.2021, 12:23

...

2.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 03.01.2021, 16:11

Da, si painea trebuie vaccinata contra COVID-19...mai mult trebuie vaccinata de doua ori, prima doza nu asigura imunizarea :-)

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

56.988 persoane vaccinate în ultimele 24 de ore în România
11 apr. G.U.


VLAD VOICULESCU:''Mai sunt şase paturi libere la Terapie intensivă în toată ţara''2
11 apr. G.U.


VLAD VOICULESCU:''Discuţiile despre includerea spitalului Foişor în circuitul COVID-19 sunt de un an''2
11 apr. G.U.


CNCAV:O nouă tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech soseşte mâine în ţară1
11 apr. G.U.


China ia în considerare combinarea vaccinurilor anti-COVID-191
11 apr. G.U.


COVID-19Rata de incidenţă în Bucureşti a ajuns astăzi, 11 aprilie 2021, la 6,35 la mie
11 apr. G.U.


11 APRILIE, ÎN ROMÂNIA:Uşoară scădere a numărului de noi infectări cu SARS-CoV-2 - 3302 noi cazuri
11 apr. G.U.


11 APRILIE, PE GLOB:Infectaţi - cca. 136 milioane ; Decese - cca. 2,94 milioane
11 apr. G.U.


Primarul Sectorului 1 şi ministrul Transporturilor au discutat despre modernizarea Gării de Nord4
11 apr. G.U.


Două vagoane de la un tren de marfă au deraiat la Constanţa
11 apr. G.U.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.