NICUŞOR DAN ACUZĂ, INVESTITORII IMOBILIARI SE APĂRĂ

Suspendarea PUZ-urilor de sectoare, necesitate sau moft? 1

25 feb. Companii
I.Ghe.

Urbanismul practicat în ultimii ani în Bucureşti a fost o "golănie", iar prin Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) coordonatoare de sector sute de hectare de spaţii verzi ar deveni construibile, dacă acestea nu ar fi suspendate, a declarat, ieri, Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei.

Edilul a organizat o conferinţă de presă cu doar două zile înaintea şedinţei extraordinare de mâine a Consiliului General ce are inclusă pe ordinea de zi cinci proiecte de hotărâre care prevăd suspendarea unor PUZ-uri coordonatoare la nivelul sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6.

"Am speranţa că CGMB o să dea un semnal şi o să pună capăt acestui tip de dezvoltare şi va orienta oraşul către o dezvoltare sustenabilă. Din cauza acestui tip de urbanism, bucureştenii stau în trafic, avem cartiere întregi care nu au şcoli, iar un oraş care are un potenţial turistic e prezentat în revistele europene de turism drept cea mai urâtă capitală europeană. Din cauza acestui tip de urbanism, sunt zeci de mii de oameni care şi-au pus toată agoniseala de o viaţă într-un apartament sau într-o casă şi s-au trezit cu un bloc la ferestrele casei lor", a declarat Nicuşor Dan.

Primarul general al Capitalei a afirmat că este "absolut scandalos" faptul că în baza PUZ-urilor de sector "sute de hectare de spaţiu verde" ar urma să piardă acest statut, devenind spaţii construibile, în condiţiile în care în Bucureşti zeci de mii de copii se confruntă cu boli respiratorii, iar zeci de mii de vârstnici suferă de afecţiuni cardio-vasculare ca urmare a poluării atmosferice.

Un aspect semnalat de Nicuşor Dan este că, deşi în Capitală există 30 de kilometri de mal de lac, unde ar putea fi amenajate spaţii pentru sport şi agrement, în fiecare weekend "sute de mii de bucureşteni încearcă să fugă din oraş" din cauza lipsei unor alternative pentru petrecerea timpului liber.

"Şi ce fac PUZ-urile de sector pe aceste terenuri care au regim de spaţiu verde în Planul Urbanistic General? Prevăd construcţii de blocuri de 14 etaje, până în malul apei. Cum e posibil, într-un oraş care este deja aglomerat de trafic, să ai străzi de şapte metri şi să prevezi pe ele blocuri de 14 etaje? Cum e posibil într-un oraş în care simţim cu toţii că s-a construit prea dens, încă din epoca comunistă, în studiile de fundamentare pentru aceste PUZ-uri de sector să se spună: obiectivul acestui PUZ de sector este densificarea oraşului? Adică nu suntem suficient de aglomeraţi în trafic, hai să ne densificăm şi mai mult! Să construim şi mai mult pe metrul pătrat în oraşul acesta! Cum e posibil să apară o firmă privată care să se ducă la primăria de sector şi să îi spună facem noi PUZ-ul de sector şi găsim noi şi banii. Şi aşa s-a întâmplat. Nu cumva firma aceea s-a dus după aceea la dezvoltatori şi le-a spus atenţie, eu fac PUZ-ul?", a declarat primarul general.

Iniţiativa lui Nicuşor Dan privind suspendarea PUZ-urilor pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 poate duce la amânarea sau anularea unor investiţii de peste trei miliarde de euro, a anunţat, ieri, Asociaţia Investitorilor din Real Estate din România (AREI), care acuză şi lipsa de transparenţă în procesul decizional la nivelul Primăriei Capitalei.

Conform unui comunicat de presă emis de Asociaţia Investitorilor din Real Estate din România, iniţiativa primarului Nicuşor Dan transmite un mesaj negativ atât companiilor prezente la acest moment în România, dar mai ales celor care prospectează ţara pentru investiţii viitoare în această industrie.

"Efectele acestor decizii se vor resimţi atât la nivelul municipiului Bucureşti, prin blocarea tuturor proiectelor ale căror coeficienţi nu se încadrează în regimul urbanistic, aplicabil anterior PUZ-urilor coordonatoare de sector, cât şi la nivelul naţional prin generarea unei stări de confuzie şi impredictibilitate (pe durata următorilor doi ani) vizavi de acţiunile unei importante autorităţi publice locale de revenire asupra reglementărilor urbanistice aprobate anterior de aceeaşi autoritate. Astfel, atunci când traducem în cifre efectele unei potenţiale decizii de suspendare a PUZ-urilor aferente sectoarelor 2, 3, 4, 5, 6 acestea sunt notabile: proiectele ce vor fi afectate de această decizie sunt în valoare de peste 3 miliarde de euro pentru următorii 2 ani, acestea urmând a avea întârzieri şi blocaje semnificative, sau pot fi chiar anulate, investitorii alegând alte destinaţii pentru investiţiile lor", se menţionează în comunicat.

Într-un alt comunicat de presă, Bucharest Real Estate Club precizează că nevoia de infrastructură modernă de birouri, hoteluri şi de locuinţe a devenit din ce în ce mai ridicată în ultimii ani, în condiţiile în care Bucureştiul atrage cel mai mare volum de investiţii din România.

Cu un total de peste 3,5 miliarde euro investiţii active în proiecte de anvergură, cu livrare între 2020 - 2023, piaţa imobiliară nu este singura piaţă impactată de posibila suspendare a PUZ-urilor de sector, acest tip de hotărâre administrativă lipsită de transparenţă transmiţând un semnal negativ şi de neîncredere companiilor din toate domeniile de activitate, se arată în comunicatul citat.

"Bucureştiul este poziţionat drept un hub regional de inovaţie şi tehnologie în Europa de Sud - Est - doar pe segmentul IT &C, aici au sediul cele mai mari companii de software locale, cu o cifră de afaceri cumulată de 4,3 miliarde de euro (58,7% din total). Datorită investiţiilor accelerate din alte domenii de activitate, cererea pentru produse imobiliare de calitate - parcuri logistice, infrastructură modernă de birouri, locuinţe la standarde contemporane, hoteluri noi - a crescut exponenţial în ultimii ani şi, în continuare, oferta pieţei imobiliare este insuficientă în raport cu cererea", afirmă Despina Ponomarenco, preşedinte Bucharest Real Estate Club.

Ea arată că orice revizuire ad-hoc a regimului urbanistic din Bucureşti trebuie să aibă în vedere impactul global şi mesajele pe care Municipalitatea le transmite în piaţă. Altfel există riscul retrogradării Capitalei în ochii investitorilor, care se aşteaptă la predictibilitate şi transparenţă.

Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2021, 17:39

Titlul autorului denota ca nu stie cum functioneaza economia!

Este o politica anticiclica din cauza "covid" ce a furta din elanul final de expansiune / apreciere la activele financiare - imobiliare. 

Se spuspenta TOT pentru a nu se acumula stocuri aberante in "shadow" (nu ca nu ar exista deja). 

Stocuri peste stocuri exact pe final de ciclu poate duce la o cazatura mai grava si in expresie nominala la active. 

Blocarea asta ajuta tot piata financiara si imobiliara, chiar daca pe termen scurt multi nu vor mai genera castiguri capitale atat de grozave! 

Trebuie sa lasati piata sa se regleze, terminati cu stocurile aberante peste alte stocuri! 

Sunt sute de mii de cladiri prin toata Romania GOALE! 

Voi chiar nu stiti legi economice simple? 

Cu cat se speculeaza mai mult o nisa cu atat pe trend incepe sa aduca randamente REALE negative pana cand stocurile se vor absorbii si piata isi da reset iar in cerere solvabila! 

E credit squeeze in piata oricum! 

Cine reuseste sa faca exit bravo lui, cine nu asta e... sa astepte un alt val ascendent viitor la zeci de ani! 

Inca ciclul nu este consumat;dar panica covid a furat din elan! 

Ce sa zic imi pare rau pentru speculantii imobiliari ce au jucat-o iar ca in 2004 respeciv 2018.... au dat avant exagerat in refinantari de au dus in tavan creditul si intinderea maxima la aprecieri ective! 

semnat comenturi "cretine" 

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

China impune Alibaba o sancţiune record de 2,3 miliarde euro
10 apr. G.U.


KLM aniversează 25 de ani de operare a rutei Bucureşti - Amsterdam
09 apr. A.P.


Groupe Renault, Atos, Dassault Systèmes, STMicroelectronics şi Thales îşi unesc forţele pentru a crea "Software Republique"
09 apr. A.P.


Kaspersky lansează un curs online de inginerie inversă pentru malware
09 apr. G.U.


EJOBS:Creştere de 70% a aplicărilor pentru locuri de muncă în primele 3 luni ale anului
09 apr. S.B.


SONDAJ BESTJOBS:16% dintre angajaţi spun că s-au vaccinat deja împotriva Covid-19 şi 37% urmează în perioada următoare
09 apr. S.B.


TRAVELMINIT.RO:Hotelurile din România anunţă politici flexibile de anulări şi oferte speciale
09 apr. G.U.


Netflix a încheiat un acord pentru dreptul de streaming al filmelor Sony1
09 apr. S.B.


Fosta bancă Marmorosch Blank se transformă în cel mai luxos hotel din Capitală
09 apr. A consemnat Adelina Toader


Vântul de la Marea Neagră, un potenţial energetic neexploatat16
09 apr. Mihai Gongoroi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.