NOVEL RESEARCH:

Contrabanda cu ţigarete, la cel mai mic nivel din ultimii şase ani

08 sep. 2019 Miscellanea
V.I.
Contrabanda cu ţigarete, la cel mai mic nivel din ultimii şase ani

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în iulie la 13,7% din totalul consumului, cu 1,2 puncte procentuale mai puţin faţă de mai şi cu 3,6 puncte procentuale comparativ cu ianuarie 2019, conform unui studiu Novel Research, în care se precizează că un nivel al contrabandei de sub 14% nu s-a mai înregistrat de şase ani.

"Regiunea nord-est rămâne şi în iulie cea mai afectată de comerţul ilegal, cu toate că s-a redus cu 1,2 p.p. până la 29,5%. Piaţa neagră se menţine la niveluri ridicate şi în sud-vest (22,3%) şi vest (21,8%). Din punct de vedere al provenienţei, "cheap whites" (ţigarete no-name, produse legal sau ilegal şi destinate pieţei negre), care reprezintă 61,9% din totalul ţigaretelor ilegale, continuă să fie principala sursă. Spre deosebire de luna mai, când această categorie a atins cel mai mare procent din ultimii zece ani, în iulie ponderea e în uşoară scădere. Nivelul produselor din tutun provenite ilegal din Moldova (12,7%), Ucraina (11,5%) şi Serbia (2%) rămâne relativ constant", a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.

Ileana Dumitru, director juridic şi Relaţii Publice la British American Tobacco a subliniat, la rândul său, că, în primele opt luni ale lui 2019 compania a virat către bugetul de stat cu peste jumătate de miliard de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut şi ca urmare a reducerii pieţei negre.

"Credem că e cea mai bună dovadă că dacă autorităţile vor mai mulţi bani la bugetul de stat soluţia nu este introducerea peste noapte a unor taxe sau reglementări excesive, ci asigurarea predictibilităţii fiscale şi continuarea eforturilor de stopare a reţelelor care trec ilegal frontiera, adesea noaptea, încărcate de produse de contrabandă. Desigur că măsurile de întărire a securităţii frontierelor trebuie dublate de acţiuni de educare a consumatorilor şi, de aceea, în cadrul proiectului StopContrabanda, British American Tobacco a lansat recent în toate punctele de frontieră ale României o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la cantităţile maxime de ţigarete cu care pot trece graniţa, precum şi asupra consecinţelor negative ale încălcării legii", a declarat Ileana Dumitru.

Potrivit Gildei Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, în studiul Novel din iulie se remarcă o scădere semnificativă, de 5 p.p. a Cheap Whites, care poate fi datorată reglementărilor anunţate de Republica Moldova pentru magazinele duty free din zona Transnistria.

"Aceste magazine, în care au intrat, într-un singur an, peste 10 miliarde de ţigarete, reprezentau de fapt puncte intermediare pentru traficul ilegal către România şi vestul Europei. Schimbările politice din ţările vecine, dar şi derularea unor operaţiuni anticontrabandă de amploare de către autorităţile din Moldova şi Ucraina, în colaborare cu autorităţile române, au dus la reducerea pieţei negre la nivel naţional. Un cumul de factori care demonstrează încă o dată cât de sensibil este subiectul şi cât de vulnerabilă este frontiera României, care se învecinează cu ţări în care nu se aplică reglementările UE. De aceea vom continua eforturile de conştientizare a periculozităţii fenomenului de contrabandă", a afirmat Gilda Lazăr.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

CÎŢU: "Documentul semnat aseară în coaliţie are rolul de a face lucrurile să meargă mai uşor"
21 apr. G.B.


ADR a finalizat analiza "Barierele Digitalizării mediului public şi privat din România"
21 apr. S.B.


KASPERSKY: Aproape un sfert dintre utilizatorii online permit aplicaţiilor accesul la microfoanele sau camerele de pe dispozitive
21 apr. S.B.


CAMERA DEPUTAŢILOR: Elevii din învăţământul primar vor beneficia de transport gratuit la şcoală
21 apr. G.B.


VALERIU GHEORGHIŢĂ: "Săptămâna viitoare vaccinul Johnson & Johnson va ajunge în centrele de vaccinare"
21 apr. G.B.


SONDAJ MEDLIFE:Intenţia de vaccinare în România este mult sub valorile la care era estimată iniţial
21 apr. S.B.


COVID-19Rata de incidenţă în Bucureşti a ajuns astăzi, 21 aprilie 2021, la 4,51 la mie
21 apr. S.B.


21 APRILIE, ÎN ROMÂNIA:Numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 se menţine ridicat - 3006 noi cazuri
21 apr. S.B.


21 APRILIE, PE GLOB:Infectaţi - cca. 143 milioane ; Decese - cca. 3,06 milioane
21 apr. J.P.


Investiţie de 100.000 de euro într-un nou concept de beauty
21 apr. A.T.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.