OBSESII ALIMENTARE

Iaurtul - un "marker" al sănătăţii 2

21 iun. 2018 Companii
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Iaurtul - un "marker" al sănătăţii

Un aliment consumat pe toate meridianele globului, în acelaşi timp, şi un gen de adjuvant terapeutic foarte util sănătăţii este iaurtul. Nu întâmplător, consumul de iaurt este în mod frecvent asociat deprinderilor alimentare dintre cele mai sănătoase. Este şi concluzia unor studii efectuate în anul 2017 în mai multe ţări europene, nord-americane şi sud-americane, în cadrul cărora a fost comparat profilul persoanelor care consumă în mod regulat acest aliment cu cel al micilor consumatori şi cel al persoanelor care nu consumă iaurt. În urma analizelor realizate, acesta a fost introdus pe lista lărgită care include, pe primele locuri, legumele şi fructele, nucile, cerealele integrale şi altele asemenea. În plus, iaurtul prezintă şi alte avantaje, precum gustul deosebit, conţinutul ridicat de nutrienţi importanţi, faptul că poate fi consumat la orice oră a zilei sau că poate fi adaptat oricărui stil de viaţă. Totuşi, dacă despre savoarea acestui aliment putem vorbi cu toţii, există şi anumite particularităţi ale sale pe care mulţi nu le cunosc, dar studiile le-au arătat, potrivit site-ului passionsante.be.

Componente de care trebuie să profităm. Vorbim despre nutrienţii menţionaţi mai sus, care constituie "chei" ale sănătăţii noastre. De pildă, iaurtul conţine calciu - atât de necesar în cadrul procesului de creştere şi dezvoltare osoasă a copiilor, ulterior contribuind la menţinerea unei osaturi normale a adulţilor. De asemenea, proteinele sale participă şi ele la menţinerea osaturii normale, precum şi la dezvoltarea şi menţinerea masei musculare. Totodată, anumite iaurturi sunt îmbogăţite în vitamina D.

Fermenţii ajută la digerarea lactozei. Ceea ce face ca iaurtul să fie considerat un aliment "special" este conţinutul ridicat de fermenţi vii. Cel mai frecvent însă, consumatorii nu realizează acest lucru. Respectivele bacterii specifice - care înscriu produsul în categoria alimentelor fermentate - sunt foarte importante pentru procesul de fermentare. Ele definesc consistenţa, textura şi gustul iaurtului. De altfel, ele "pre-digeră" o parte din lactoză pe parcursul fermentaţiei şi în acelaşi timp îmbunătăţesc, după ce este consumat, digerarea lactozei din produs la persoanele care întâmpină dificultăţi în digerarea lactozei. Astfel, persoanele intolerante la lactoză suportă în general mai uşor iaurtul. În toate cazurile însă, este important să se confirme orice intoleranţă la lactoză, printr-un test medical.

O diversitate incredibil de mare!

Este foarte posibil să numărăm pe degete toate tipurile de iaurt existente, pe care le cunoaştem: iaurt natur sau îndulcit, iaurt cu conţinut scăzut sau cu conţinut ridicat de grăsimi, aşa-numitul iaurt de băut şi iaurtul consistent, iaurt cu fructe sau cu musli etc. În realitate, însă, varietatea acestora este foarte mare. Textura sa, de exemplu, diferă în funcţie de anumiţi factori, precum laptele utilizat, procesul de fermentaţie, ingredientele adăugate reţetei de bază. Practic, există iaurturi pentru toate gusturile: mai fin sau mai aspru, slab ori gras, "iaurt de băut", cu gustul natural specific sau îndulcit şi aşa mai departe.

Preparat la domiciliu. Se poate consuma iaurt în împrejurări dintre cele mai diverse: la un mic dejun rapid, la o "gustare" la serviciu, băut direct din recipientul în care a fost ambalat de producător sau dintr-o cană. Dar el poate fi şi adaptat gusturilor individuale: i se pot adăuga fructe, cereale, seminţe, nuci, se poate mixa într-un smoothie foarte gustos şi chiar se poate amesteca fie cu fructe "îmbrăcate" în jeleu, fie cu "fulgi" de ciocolată. De asemenea, o delicatesă, mai rar întâlnită, este checul preparat cu iaurt.

O plăcere simplă şi sănătoasă. Dacă vă intră în obişnuinţă, un iaurt natur consumat zilnic poate deveni gura de sănătate de care are nevoie fiecare dintre noi. Acest aliment-medicament este de altfel citat între recomandările nutriţionale din aproape toate ţările lumii. Pe lângă calităţile menţionate mai sus, practic, nu are nevoie să fie preparat la foc sau încălzit, se poate consuma oricând, chiar şi ca desert... Prin urmare, dacă ne referim la acest produs alimentar, nu ideile lipsesc!

Opinia cititorului: 2
1.   Cazeina
mesaj trimis de Sfax în data de 21.06.2018, 04:56

Iaurtul ca toate produsele din lapte conține cazeina; ori s-a demonstrat ca aceasta cazeina are un rol important indeclansarea cancerului si a bolilor de inima!

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2018, 23:24

Da frate, ce tare, e consumat de mii de ani si abia acum s-a aflat asta... eu zic ca e o noua conspiratie mondiala...

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

ADVERTORIALSuport pentru dezvoltarea serviciilor medicale la Spitalul de Psihiatrie''Eftimie Diamandescu'' Bălăceanca - în contextul pandemiei Covid-19" Cod SMIS 2014+ 138135
12 apr.


FAŢĂ DE PERIOADA IANUARIE-MARTIE A ANULUI TRECUTPetrom - producţie şi vânzări de hidrocarburi în scădere, în primul trimestru
12 apr. A.I.


Grupul Digi - de la şocul COVID, la perspectivele post pandemie
12 apr. Andrei Iacomi


ÎN SCĂDERE UŞOARĂ FAŢĂ DE CEA DIN 2019Eisberg a încheiat 2020 cu o cifră de afaceri de 11 milioane euro
12 apr. A consemnat Emilia Olescu


SUPLIMENT DIGIParcursul DIGI COMMUNICATIONS la Bursa de Valori Bucureşti
12 apr. Mihai Gongoroi


SUPLIMENT DIGIGrupul Digi în cifre
12 apr. Valentin M. Ionescu


SUPLIMENT DIGIAcţiunile Digi - recuperare rapidă a căderii provocate de şocul Covid1
12 apr. Andrei Iacomi


SUPLIMENT DIGI / SERGHEI BULGAC, CEO DIGI COMMUNICATIONS:"Digi a înţeles rapid care vor fi noile leviere de creştere"1
12 apr. A consemnat Andrei Iacomi


China impune Alibaba o sancţiune record de 2,3 miliarde euro
10 apr. G.U.


KLM aniversează 25 de ani de operare a rutei Bucureşti - Amsterdam
09 apr. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.