Proces cu pădurea aflată pe locul victimelor colaterale

13 nov. 2020 Companii
O.D.
Proces cu pădurea aflată pe locul victimelor colaterale

Litigiile au făcut de fiecare dată rău unei proprietăţi, mai ales când pe aceasta se află o pădure. Curtea de Apel Braşov începe azi audierea martorilor în dosarul retrocedării ilegale a 43.227 de hectare de pădure din judeţul Bacău, informează Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, care consideră că acest proces este o şansă pentru readucerea în patrimoniul statului a acestei suprafeţe, cu o valoare estimată de circa 300 milioane de euro. Potrivit unui comunicat al Romsilva: "Judecătorii Curţii de Apel Braşov urmează să audieze martori cheie în acest dosar de corupţie, precum cei doi colegi ai judecătorului Tribunalului Covasna, care a retrocedat ilegal cele peste 43.000 de hectare, grefierul care a participat la şedinţa de judecată din 3 aprilie 2012, când s-a produs retrocedarea ilegală, precum şi pe fostul deputat Ioan Adam, care a declarat că preşedintele completului de judecată a condiţionat soluţionarea dosarului în favoarea lui Paltin Gheorghe Sturdza în schimbul sumei de 50.000 euro, din care 10.000 euro au fost luaţi de judecător, aşa cum rezultă din probe. Relatările acestor martori vor avea o mare importanţă atunci când se va hotărî soluţia de către instanţa de judecată".

Potrivit sursei citate, în anul 2018, preşedintele completului de judecată din cadrul Tribunalului Covasna, care a retrocedat ilegal cele 43.227 hectare de pădure, a fost condamnat de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 3 ani de închisoare, însă în urma efectului deciziei Curţii Constituţionale a României, soluţia de condamnare cu executare pentru luare de mită a fost anulată de completul de cinci judecători şi întregul dosar a fost trimis în rejudecare. Dosarul de corupţie a ajuns la Curtea de Apel Braşov, ca urmare a faptului că inculpaţii cu înalte funcţii de demnitari publici au renunţat la acestea, pentru a nu mai fi judecaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Potrivit Romsilva: "Reîntors în camera preliminară la Curtea de Apel Braşov, după cinci ani de judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la termenul din 29 septembrie 2020 a fost pusă în discuţie calitatea procesuală de parte civilă vătămată a Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva şi a Direcţiei Silvice Bacău, însă cererile au fost respinse, deşi plângerea penală în urma căreia a fost deschis dosarul penal a fost formulată în data de 3 august 2012 chiar de către Direcţia Silvică Bacău, administratorul celor 43.227 hectare de pădure. Menţionăm că juriştii Direcţiei Silvice Bacău şi ai Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva au fost prezenţi în toate fazele procesuale ale dosarului de retrocedare şi al acestui dosar de corupţie. Prin scoaterea în afara cadrului procesual a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva şi a Direcţiei Silvice Bacău, au fost eliminate importante pârghii ale statului împotriva unor astfel de decizii ilegale". Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva administrează pădurile aflate în proprietatea publică a statului român, aproximativ 48% din totalul pădurilor la nivel naţional, asigură servicii silvice pentru circa un milion de hectare păduri aflate în alte forme de proprietate, şi are circa 16.500 de angajaţi la nivelul celor 41 de direcţii silvice, administraţiile a 22 de parcuri naţionale şi naturale şi a celor 12 herghelii de stat.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

OPINIIDigitalizarea ANAF, esenţială pentru protejarea contribuabililor şi pentru reducerea presiunii pe bugetul de stat
21 apr.


Daily Mail a dat în judecată Google pentru publicitatea online
21 apr. S.B.


Apple a anunţat o gamă de computere iMac slim cu procesor propriu
21 apr. S.B.


CDA CONFORT STEEL a cerut insolvenţa societăţii STEEL STANDARD
21 apr. J.P.


A & G COMUNICATION PREST şi-a cerut insolvenţa
21 apr. J.P.


Producătorul de smartphone-uri vivo îşi face loc pe piaţa din România
21 apr.


Vaccinarea angajaţilor - condiţie pentru reluarea activităţii HoReCa la parametrii optimi2
21 apr. G.M.


GREENPEACE:"Planul de restructurare al CE Oltenia este incompatibil cu reglementările europene"1
21 apr. G.M.


ÎN PRIMELE TREI LUNI DIN 2021Bonami a înregistrat o creştere de 50% YoY pe piaţa din România
20 apr. G.U.


ÎN 2020Kaspersky şi-a majorat veniturile globale la un total de 704 milioane USD
20 apr. G.U.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.