PRODUCŢIE AGRICOLĂ ÎN SCĂDERE UŞOARĂ

INS infirmă previziunile lui Daea

27 iul. 2020 Companii
O.D.
INS infirmă previziunile lui Daea

Previziunile fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea, pentru anul 2019 sunt infirmate acum de datele oficiale. Valoarea producţiei ramurii agricole a scăzut anul trecut cu 3,8% faţă de anul precedent, la 89,997 miliarde lei, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Producţia vegetală a scăzut în 2019 cu 5,6%, la 62,96 miliarde lei, producţia animală a scăzut cu 0,7%, la 25,23 miliarde lei, în timp ce serviciile agricole au crescut cu 29,8%, la 1,79 miliarde lei. "În anul 2019, valoarea producţiei ramurii agricole a scăzut cu 3,8% comparativ cu anul precedent. Producţia vegetală a scăzut cu 5,6%, producţia animală a scăzut cu 0,7%, în timp ce serviciile agricole au crescut cu 29,8%", arată datele INS.

În anul 2019, structura valorii producţiei nu a prezentat modificări semnificative în comparaţie cu anul precedent, precizează INS. Ponderea producţiei vegetale a fost de 70%, ponderea producţiei animale de 28%, iar serviciile agricole au avut o pondere de 2%. Structura valorii producţiei vegetale în anul 2019, pe principalele grupe de culturi, prezintă următoarele diferenţe faţă de anul precedent: creşteri ale ponderilor valorii producţiilor au fost înregistrate la: cartofi (+1,9 puncte procentuale), plantede nutreţ (+0,3 puncte procentuale) şi legume, inclusiv pepeni (+0,3 puncte procentuale); scăderi ale ponderilor valorii producţiilor au fost înregistrate la: fructe şi struguri (-1,4 puncte procentuale), plante uleioase (-1,3 puncte procentuale) şi cereale (-1,2 puncte procentuale). Structura valorii producţiei animale în anul 2019, la principalele specii şi grupe de produse prezintă următoarele diferenţe faţă de anul precedent: creşteri ale ponderilor valorii producţiei au fost înregistrate la: porcine (+1 punct procentual) şi ovine şi caprine (+0,3 puncte procentuale); scăderi ale ponderilor valorii producţiei au fost înregistrate la: bovine (-0,2 puncte procentuale), păsări (-0,2 puncte procentuale) i produse obţinute din prelucrarea laptelui în ferma zootehnică (-0,2 puncte procentuale). Producţia ramurii agricole este determinată conform metodologiei Eurostat privind "Conturile Economice pentru Agricultură" şi cuprinde: valoarea tuturor producţiilor de produse agricole (inclusiv valoarea producţiei de vin obţinută în unităţile agricole care nu dispun de instalaţii industriale de vinificaţie) şi valoarea serviciilor agricole efectuate de unităţile specializate. Această producţie nu cuprinde: valoarea consumului de sămânţă din producţie proprie pentru culturile la care însămânţările se fac toamna, valoarea strugurilor utilizaţi în producţia de vin a unităţilor agricole care nu dispun de instalaţii industriale de vinificaţie, valoarea laptelui consumat de animale, valoarea ouălor puse la incubat şi pierderile la producători după recoltare. În plus, producţia ramurii agricole cuprinde valoarea activităţilor secundare neagricole neseparabile şi este diminuată cu valoarea laptelui transformat în derivate (produse obţinute din prelucrarea laptelui) în aceeaşi fermă. Activităţile secundare neagricole neseparabile sunt activităţi legate direct de producţia agricolă care nu pot fi separate de activitatea agricolă principală din punct de vedere al costurilor (de exemplu: producerea brânzeturilor în ferma zootehnică). Producţia ramurii agricole este exprimată în preţuri de bază (preţurile la producător la care se adaugă subvenţiile pe produs şi se scad impozitele pe produs) ale fiecărui an.

Toamna trecută, Petre Daea anunţa noi producţii record: "Vă dau nişte cifre: dacă în 2007 realizam, în România, la cereale păioase (orz, grâu, secară şi orzoaica de toamnă şi de primăvară) 4 milioane de tone, în 2008 aproape 9 milioane de tone, din 2017 şi până în 2019 în fiecare an am depăşit 12 milioane de tone. În 2007, am avut o producţie totală de 7,8 milioane de tone de cereale boabe, iar după 10 ani, în 2017, de peste 27 de milioane de tone, în 2018 - 31 de milioane de tone". Potrivit datelor anunţate în iulie 2019 de Institutul Naţional de Statistică, valoarea producţiei agricole în anul 2018 a crescut cu 7,2% comparativ cu anul precedent, iar în 2017 a fost cu 12,5% mai mare decât în 2016.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

SONDAJ GENESIS PROPERTY:După pandemie, 45% dintre angajaţi se aşteaptă să revină complet la viaţa de birou
21 apr. S.B.


STUDIU HORVATH&PARTNERS:Circa 97% dintre proiectele de infrastructură mare din România întârzie din cauza relaţiei deficitare cu autorităţile
21 apr.


ÎN ANUL 2020Tohani România a produs 1 milion de sticle de Fetească Neagră
21 apr. S.B.


OPINIIDigitalizarea ANAF, esenţială pentru protejarea contribuabililor şi pentru reducerea presiunii pe bugetul de stat
21 apr.


Daily Mail a dat în judecată Google pentru publicitatea online
21 apr. S.B.


Apple a anunţat o gamă de computere iMac slim cu procesor propriu
21 apr. S.B.


CDA CONFORT STEEL a cerut insolvenţa societăţii STEEL STANDARD
21 apr. J.P.


A & G COMUNICATION PREST şi-a cerut insolvenţa
21 apr. J.P.


Producătorul de smartphone-uri vivo îşi face loc pe piaţa din România
21 apr.


Vaccinarea angajaţilor - condiţie pentru reluarea activităţii HoReCa la parametrii optimi2
21 apr. G.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.