Producţie slabă de struguri, dar vinul va fi foarte bun

02 dec. 2019 Frăţia Vinului
O.D.
Producţie slabă de struguri, dar vinul va fi foarte bun

Iubitorii vinului primesc o veste proastă şi una bună din partea producătorilor autohtoni. Vestea proastă: producţia de struguri de masă a fost, în toamna acestui an, cu aproape 50% mai mică decât recolta anului 2018, iar cea de struguri de vin cu circa 33%. Vestea bună este că vinul rezultat va fi de o calitate peste medie.

Aceste date sunt oferite de Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ) Vrancea. În 2019, producţia de struguri de masă a fost de 5.000 kg/ha pentru strugurii de masă şi de 6.200 kg/ha pentru strugurii de vin, în timp ce în anul 2018 a fost raportată o producţie medie de struguri de masă de 9.535 kg/ha şi de 9.245 kg/ha pentru strugurii de vin.

Producţiile mai mici obţinute în 2019 s-au datorat condiţiilor meteo nefavorabile de la începutul verii. Conform raportului DAJ Vrancea: "Plantaţiile de viţă de vie nu au fost afectate de temperaturile scăzute din iarna 2018 - 2019 sau de îngheţuri târzii de primăvară. Primele etape ale stării de vegetaţie, dezmuguritul şi începutul înfloririi au decurs în condiţii meteo normale care au permis o creştere corespunzătoare a lăstarilor şi influorescenţei. Începând cu sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie, precum şi pe toată perioada lunii iulie, pe fondul înregistrării unor precipitaţii abundente şi pe o perioadă lungă de timp, aplicarea tratamentelor fitosanitare nu s-a putut efectua optim în toate plantaţiile viticole, ducând la o diminuare a producţiei medii la hectar la strugurii de vin şi de masă".

În ciuda producţiei mai mici, reprezentanţii DAJ Vrancea spun că din strugurii recoltaţi în această toamnă se vor produce vinuri "de excepţie", datorită concentraţiei mari de zahăr din strugure, comparativ cu alţi ani.

Judeţul Vrancea deţine cea mai mare suprafaţă viticolă din ţară, circa 10% din suprafaţa viticolă, respectiv 26.000 de hectare de viţă de vie. Anual, în Vrancea se produc circa 100 de milioane de litri de vin.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Frăţia Vinului

Viticultorii din Buzău şi Prahova organizează o "Evadare în Dealul Mare"
13 aug. 2020 Ana Felea


Depozitarul Central va distribui dividende pentru SOCIETATEA ENERGETICĂ ELECTRICA S.A.
25 iun. 2020 C.P.


ANUL TRECUTExporturile de vin ale Republicii Moldova - la cel mai ridicat nivel de după 2014
28 ian. 2020 F.A.


Vinurile de Cotnari - pe lista celor 100 de indicaţii geografice protejate în China
07 nov. 2019 F.A.


Piaţa vinului european are un observator
05 nov. 2019


OENOLOGUL FRANCEZ PHILIPPE CAMBIE, CARE SEMNEAZĂ VINURILE DE LA DOMENIUL BOGDAN:"Vinul nu este un aliment, ci o pagină culturală din civilaţia şi din istoria noastră"
26 aug. 2019 Emilia Olescu


PRODUSE DE DOMENIUL COROANEI SEGARCEAVinurile "MARAMA" - lansate în sufrageria regală1
26 iun. 2019 EMILIA OLESCU


VINURI DIN LUMEA NOUĂ"În România avem combinaţia perfectă între soluri, viţă de vie şi struguri"
12 iun. 2019 Au consemnat EMILIA OLESCU şi VLAD DOBREA


WineMark, prima conferinţă dedicată vinului
05 iun. 2019 P.A.


Vinurile româneşti, promovate la Praga şi Bratislava
04 iun. 2019 P.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.