PRODUSE DE DOMENIUL COROANEI SEGARCEA

Vinurile "MARAMA" - lansate în sufrageria regală 1

26 iun. 2019 Frăţia Vinului
EMILIA OLESCU
Vinurile "MARAMA" - lansate în sufrageria regală

După ce au fost lansate, recent, la Castelul Bran, dar şi pe litoralul bulgăresc al Mării Negre - la Palatul de la Balcic -, vinurile "MARAMA", produse de Domeniul Coroanei Segarcea, au fost lansate, luni seara, în sufrageria Palatului Regal din Bucureşti, în cadrul unui eveniment de omagiere a Reginei Maria.

"Regina Maria este o persoană solară, optimistă, fiind o personalitate cu totul copleşitoare", a spus academicianul Răzvan Theodorescu, în deschiderea manifestării, precizând că este un republican care "admiră regalitatea atunci când merită, iar regalitatea familiei de Hohenzollern a meritat admiraţia supuşilor săi".

Regina Maria a îmbrăcat portul popular în dorinţa ca protipendada care o copia, doamnele din înalta societate să descopere valorile poporului nos-tru, a completat domnul Theodores-cu, apreciind că Regina Maria descoperă aici adevărata valoare a unei culturi pe care a slujit-o: "Această femeie a iubit ţara, spunând mereu: «eu sunt stăpâna mea şi a corpului meu» şi merită un omagiu pe măsura bucuriei vieţii. De aceea, vă felicit că lansaţi un vin cu numele «MARAMA», în sufrageria regală". Marama, parte a portului naţional, are legătură cu Regina Maria, iar acum şi cu bucuria pe care o dă vinul, a conchis academicianul.

"Regina Maria nu s-a născut româncă, dar a devenit o bună româncă, iar costumele ei sunt absolut unice", este de părere doamna Georgeta Filitti, istoric. Domnia sa a evidenţiat că Regina Maria a purtat costumul românesc ca pe un simbol, adăugând maramei şi costumului tradiţional mici elemente bizantine.

Colecţia de vinuri nobile "MARAMA" a fost creată în amintirea Reginei Maria, acest obiect vestimentar al portului romnânesc fiind atât de îndrăgit de regină încât îl purta aproape în orice împrejurare, identificându-se, astfel, cu marama, din care a făcut un simbol al tradiţiei noastre.

Domeniul Coroanei Segarcea a fost preluat chiar de ziua regalităţii, pe 10 mai 2002, de familia Anghel

În ocazia celorlalte lansări, proprietarii Domeniului Coroanei - Cornelia şi Mihai Anghel -, care au preluat aceste domenii viticole din Segarcea de la familia regală, au povestit cum au primit proprietăţile pe care au plantat zeci de hectare de vie, fără să uite amintirea Casei Regale a României, în numele căreia au pus pe piaţă mai multe colecţii de vinuri, precum "Principesa Margareta", "Minima Moralia" sau această serie de şase vinuri nobile din seria "MARAMA", dedicată Reginei Maria.

Mihai Anghel, care administrează afacerea, decorat în urmă cu câţiva ani de MS Regele Mihai, declara că Domeniul Coroanei a fost semnul divin pe care l-a urmat.

Reprezentanţii companiei spun că "Domeniul Coroanei Segarcea se întinde peste un terroir binecuvântat, cu sol aspru şi soare arzător, ca într-un amestec preţios de natură şi caracter uman. Aflată pe aceeaşi latitudine cu Bordeaux şi Piemonte, în paralela «de aur», via de la Segarcea adăposteşte soiuri de struguri roşii, albi, precum şi soiuri cu caracter aromatic, aduse din pepiniere din Franţa şi Italia. Dintre acestea, o varietate rose, provenind dintr-un nobil Muscat de Frontignan, cultivat în sudul Franţei, a reuşit să supravieţuiască timp de mai bine de un secol în via de la Segarcea, rămânând unică în lume".

Segarcea - "pământ mult visat" în denumirea lui latinească - este unul dintre cele douăsprezece domenii date în administrare Casei Regale a României în 1884, în timpul regelui Carol I, de către Parlament. Acesta a fost momentul în care a luat naştere Administraţia Domeniilor Coroanei (ADC). Dintre aceste domenii, cel de la Segarcea era singurul căruia o serie de specialişti agronomi şi viticultori coordonaţi de Florian Davidescu şi Dobre Rădulescu, i-au dat drept destinaţie cultivarea viţei de vie.

De atunci, vinurile de la Domeniul Coroanei Segarcea au însoţit Familia Regală în timpul dineurilor diplomatice şi evenimentelor oficiale şi au fost martorele evenimentelor istorice, ca un tăcut şi loial servitor, potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii producătorului licorii bahice.

Domeniul Coroanei Segarcea a fost preluat chiar de ziua regalităţii, pe 10 mai 2002, de familia Anghel, care, prin întreaga investiţie, a urmărit readucerea la viaţă a valorilor regale şi a celor mai înalte standarde de elaborare a vinului, de care Regele ar fi fost pe deplin mulţumit. Plantaţia de 300 de ha a fost complet refăcută începând din anul 2005.

Fostul ministru al Lucrărilor Publice Nicolae Noica a subliniat, în cadrul evenimentului de luni seara, că Regele Carol I a fost preocupat permanent de soarta celor de pe Domeniile Coroanei. Astfel, au fost construite şi refăcute şcoli, biserici, case pentru săteni şi locuitorii domeniului, pavilioane pentru casa de administraţie etc. "Domeniul Coroanei era în proprietatea statului, însă peste ani Cornelia şi Mihai Anghel au înţeles provocarea şi s-au gândit să arate românilor şi altora din afara ţării podoabele Domeniului Coroanei", a reliefat domnia sa, subliniind că, după ce au refăcut crama şi podgoriile, în final familia Anghel a devenit furnizor al Casei Regale.

Calităţile vinurilor de la Segarcea au făcut impresie bună de-a lungul timpului la concursuri internaţionale de profil.

Domeniul Coroanei Segarcea - unicul posesor al Tămâioasei Roze

Din plantaţia istorică de vie de la Domeniul Coroanei, refăcută complet, a fost păstrată o parcelă cu Tămâioasă Roză, de peste 100 de ani. Strugurele face parte din aceeaşi familie cu soiul nobil Muscat Rouge de Frontignan, care se găsea odată în sudul Franţei, în regiunea Frontignan. Multiplicarea Tămâioasei Roze s-a făcut folosind ochi prelevaţi anual din cei aproximativ 2000 de butaşi care au supravieţuit în podgoria de la Segarcea timp de un secol. În prezent, există o suprafaţă de 14 de hectare plantate cu acest soi, Domeniul Coroanei Segarcea fiind unicul posesor al acestui strugure.

Strugurii de Muscat există în 3 sortimente: alb, roşu şi negru, cei roşii fiind prezenţi numai la Segarcea.

Spiritul Domeniului s-a transmis şi este păstrat şi în prezent în vinoteca de la Segarcea, ce găzduieşte un adevărat tezaur oenologic. Printre cele mai vechi vinuri din colecţia păstrată aici se numără cele de la 1917 şi până în anii 1974. Sticlele din perioada regalităţii poartă coroana regală a suveranului în perioada căruia au fost elaborate, iar forma lor de atunci a servit drept inspiraţie în alegerea sticlelor pentru vinurile actuale.

Oenologul Radu Rizea, expert degustător în concursuri internaţionale de vinuri, brand manager al Domeniilor Coroanei, şi-a exprimat speranţa ca vinurile realizate acum la Segarcea să marcheze ieşirea din sălbăticia vinificaţiei din România. "Să nu mai facem vinuri după ureche!", a spus domnia sa.

Colecţia de vinuri "MARAMA" este alcătuită din şase vinuri nobile: Fetească Regală, Fetească Albă, Tămâioasă Românească, Tămâioasă Roză, Fetească Neagră Roze şi Fetească Neagră. Toate acestea au o etichetă albă pe care parcă sunt brodate "musculiţele" ce se găsesc pe marama purtată toată viaţa cu mândrie şi nobleţe de Regina Maria.


Opinia cititorului: 1
1.   Domeniul coroanei segarcea
mesaj trimis de Ghinea viorel în data de 02.03.2020, 15:57

Sovignon Blanc elite feteasca neagra roze feteasca neagra feteasca alba

Articole din aceeaşi secţiune

Frăţia Vinului

Viticultorii din Buzău şi Prahova organizează o "Evadare în Dealul Mare"
13 aug. 2020 Ana Felea


Depozitarul Central va distribui dividende pentru SOCIETATEA ENERGETICĂ ELECTRICA S.A.
25 iun. 2020 C.P.


ANUL TRECUTExporturile de vin ale Republicii Moldova - la cel mai ridicat nivel de după 2014
28 ian. 2020 F.A.


Producţie slabă de struguri, dar vinul va fi foarte bun
02 dec. 2019 O.D.


Vinurile de Cotnari - pe lista celor 100 de indicaţii geografice protejate în China
07 nov. 2019 F.A.


Piaţa vinului european are un observator
05 nov. 2019


OENOLOGUL FRANCEZ PHILIPPE CAMBIE, CARE SEMNEAZĂ VINURILE DE LA DOMENIUL BOGDAN:"Vinul nu este un aliment, ci o pagină culturală din civilaţia şi din istoria noastră"
26 aug. 2019 Emilia Olescu


VINURI DIN LUMEA NOUĂ"În România avem combinaţia perfectă între soluri, viţă de vie şi struguri"
12 iun. 2019 Au consemnat EMILIA OLESCU şi VLAD DOBREA


WineMark, prima conferinţă dedicată vinului
05 iun. 2019 P.A.


Vinurile româneşti, promovate la Praga şi Bratislava
04 iun. 2019 P.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.