RADU LUPESCU, MEDIC ROMÂN DECORAT DE MACRON PENTRU LUPTA ANTI-COVID:

"În brutării industriale toate produsele trebuie ambalate" 2

11 ian. 10:08 Miscellanea
J.P
"În brutării industriale toate produsele trebuie ambalate"

În brutării industriale toate produsele de panificaţie trebuie ambalate, iar în cele artizanale vânzătoarea ar trebui sa poarte mănuşi pentru a servi şi a evita atingerea pâinii, potrivit medicului român Radu Lupescu, preşedintele Asociaţiei medicilor din clinica Rhena de la Strasbourg.

Domnia sa ne-a declarat: "În brutării industriale, în mod clar trebuie totul ambalat. În cele artizanale, vânzătoarea ar trebui sa aibă mănuşi pentru a servi şi a evita atingerea pâinii. Şi mască în mod permanent, bineînţeles. Aceste norme de igienă trebuie scrise, dar probabil că e mai bine să se facă incitativ decât punitiv, intr-o primă etapă. Va fi mult mai uşor de acceptat dacă agenţii economici înţeleg ce au de câştigat din asta (publicitate, încrederea consumatorilor etc). În Franţa, majoritatea brutăriilor folosesc astfel de mănuşi, iar supermarketurile vând pâinea ambalată. Spre exemplu, eu nu cumpăr produsul dacă nu sunt respectate aceste norme. Aceste măsuri trebuie respectate şi în afara contextului actual. Uitaţi-vă la epidemia de gastroenterită şi de gripă. Practic, nu există în acest an niciun caz grav de gripă - la copiii mici sunt extrem de puţine brichiolite, iar gastroenterita este la un nivel extrem da scăzut. Toate acestea datorită măştilor, spălatului pe mâini etc. Trebuie să fie o lecţie pentru noi toţi".

Un colectiv de profesori de la Universitatea Politehnică Bucureşti a realizat un studiu din care reiese că 500 de persoane se contaminează zilnic cu COVID-19 la nivelul României, ca urmare a manipulării produselor de panificaţie neambalate.

Rezultatele obţinute în urma studiului arată că virusul Sars-Cov-2 se poate transmite prin intermediul unei pâini neambalate infectate vândute într-un magazin. Prin extensie către alte produse alimentare pe bază de pâine (sandwich-uri, hamburgeri şamd), impactul în societate este imens. În acest caz, infecţia se poate produce pe loc (o persoană infectată a pus mâna pe una sau mai multe pâini şi le-a infectat, iar o persoană neinfectată a atins una din acele pâini şi a luat virusul) sau pe termen mai lung (o persoană neinfectată a luat o pâine infectată acasă şi a mâncat-o împreună cu familia).

Studiul de la Politehnica Bucureşti vine în continuarea concluziilor unui alt studiu, prezentat în septembrie 2020 de către Universitatea din Bucureşti, care a aratat că virusul poate să rămână activ chiar şi ore bune pe produsele neambalate.

Reamintim faptul că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) urmează să definitiveze forma unui proiect de Ordin care reglementează vânzarea pâinii în vrac. Forma sa iniţială prevede: "Pentru pâinea şi produsele de panificaţie care nu se prezintă, la comercializare, într-un ambalaj de protecţie sanitară operatorul economic ce comercializează produsul are obligaţia de a furniza aceste produse prin intermediul «vânzării asistate», respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul către consumator. (...) Se interzice comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie nepreambalate prin «autoservire» către fiecare consumator. prin care cere ca toate produsele de panificaţie să fie ambalate sau să existe un vânzător dedicat care să îi servească pe clienţi".

Forma iniţială a proiectului a fost dezbătută de reprezentanţii industriei de panificaţie, autorităţi şi alţi specialişti în 14 octombrie, cei prezenţi la discuţii având opinii contradictorii pe subiect.


Opinia cititorului: 2
1.   Jigodiilor
mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2021, 10:21

Lipescule, sper sa-ti stea painea in gat...

2.   Chiar faceti bine ca aratati painea
mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2021, 10:22

din poza, care are un gust absolut gretos. In timp ce franzela o sa ne-o interziceti, sub pretextul ca ne aparati de gripa...

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Investiţie de 100.000 de euro într-un nou concept de beauty
21 apr. A.T.


TEXTUL DE LEGE URMEAZĂ SĂ FIE DISCUTAT ÎN PARLAMENTSpecialiştii: Dezbaterea în procedură de urgenţă a Legii 5G este riscantă
21 apr.


Instagram va permite blocarea cuvintelor injurioase din mesajele private
21 apr. A.P.


Atria Urban Resort a vândut jumătate din cele aproape 400 de apartamente din Faza a 2-a a proiectului rezidenţial din nord-vestul Capitalei
21 apr. A.P.


SONDAJ GENESIS PROPERTY:"După pandemie, 45% dintre angajaţi se aşteaptă să revină complet la viaţa de birou"2
21 apr. A.P.


Incendiu la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean Slatina
21 apr. S.B.


Multe maşini de spălat Miele obţin ratingul "A" pentru eficienţa energetică
21 apr. A.P.


Platforma naţională de bune practici pentru romi a fost lansată
21 apr. A.P.


AMOFM BUCUREŞTIRata şomajului a scăzut la 1,21% în Bucureşti, în martie
21 apr. S.B.


MINISTRUL MEDIULUI:"Am cerut ieri un raport de la conducerea Romsilva pentru a vedea care au fost posturile eliberate anul trecut şi cine sunt persoanele care au fost angajate"
21 apr. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.