RAPORT

Azotul afectează ecosistemele europene

Două treimi din suprafaţa ecosistemelor europene este expusă la niveluri excesive de azot, în timp ce, la capitolul biodiversitate, capitalul natural nu este încă protejat, conservat şi ameliorat în Europa, se menţionează în raportul "Mediul european - situaţia actuală şi perspective 2020"(SOER 2020), publicat de Agenţia Europeană de Mediu (AEM).

Conform documentului: "Poluarea aerului continuă să afecteze biodiversitatea şi ecosistemele, 62% din suprafaţa ecosistemelor europene fiind expusă la niveluri excesive de azot, care duc la eutrofizare. Ne aşteptăm la intensificarea impactului schimbărilor climatice asupra biodiversităţii şi ecosistemelor, în timp ce activităţi ca agricultura, pescuitul, transporturile, indus­tria şi producerea energiei continuă să ducă la reducerea biodiversităţii, la extracţia resurselor şi la emiterea de emisii nocive (...) Pământul îşi pierde biodiversitatea într-un ritm extrem de rapid, în prezent fiind ameninţate cu dispariţia mai multe specii decât în oricare alt moment din istoria omenirii. De fapt, există dovezi că traversăm a şasea extincţie în masă a biodiversităţii. Este clar că acum capitalul natural nu este încă protejat, conservat şi ameliorat conform ambiţiilor cuprinse în PAM 7 (Programul general al Uniunii de acţiune pentru mediu - n. r.)". Datele oficiale arată, totodată, că, la nivel mondial, aproximativ 75% din mediul terestru şi 40% din cel marin sunt grav afectate, în prezent. De asemenea, 23% dintre specii şi 16% dintre habitatele protejate sunt într-o stare favorabilă de conservare, "Europa nefiind în grafic către atingerea ţintei generale de oprire a declinului biodiversităţii până în 2020". Raportul SOER 2020 relevă, pe de altă parte, că, din anul 1950, populaţia lumii s-a triplat, ajungând la 7,5 miliarde de locuitori. În acest context, numărul celor care locuiesc în oraşe mari a crescut de patru ori, ajungând la peste patru miliarde, pe fondul creşterii producţiei economice de 12 ori, în paralel cu o creştere similară a folosirii îngrăşămintelor pe bază de azot, fosfat şi potasiu. Totodată, consumul de energie primară a crescut de cinci ori.

Raportul "European environment - state and outlook 2020" - SOER (Mediul european - situaţia actuală şi perspective 2020) este publicat de AEM o dată la cinci ani, în acord cu regulamentul AEM. SOER 2020 este al şaselea raport SOER publicat de AEM începând cu anul 1995. Acesta furnizează informaţii ştiinţifice solide referitoare la modul în care trebuie să răs­pundem provocărilor majore şi complexe cu care ne confruntăm, cum ar fi schimbările climatice, pierderea biodiversităţii şi poluarea aerului şi a apei. Documentul a fost elaborat în strânsă colaborare cu Reţeaua europea­nă de informare şi observare a mediului (Eionet), pe baza expertizei la nivel de experţi şi oameni de ştiinţă de renume în domeniul mediului, la nivelul celor 33 de ţări membre ale AEM şi al celor şase ţări cooperante.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Indicii bursieri europeni au închis în creştere
23 oct. A.B.


niţiativă NATO pentru capacităţi C-RAM cu desfăşurare rapidă
23 oct. A.B.


Matt Pottinger denunţă, în mandarină, existenţa unor "lagăre de concentrare" în Xinjiang2
23 oct. A.B.


Wall Street a deschis în teritoriu mixt
23 oct. A.B.


Polonia devine ''zonă roşie'', cu noi restricţii la nivel naţional
23 oct. J.P.


Confruntările din regiunea Nagorno Karabah au dus la moartea a 5.000 de oameni
23 oct. A.P.


Palestinienii dau în judecată Guvernul britanic1
23 oct. A.P.


Bursele asiatice au închis mixt
23 oct. J.P.


GREENPEACE:"Japonia ar urma să deverse în ocean apă radioactivă de la Fukushima cu potenţial letal pentru oameni"
23 oct. A.P.


Marea Britanie şi Japonia au semnat un acord comercial
23 oct. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.