RAPORT ONU:

Producţia de cocaină a înregistrat un nou record la nivel mondial

26 iun. 2019 Internaţional
D.D.
Producţia de cocaină a înregistrat un nou record la nivel mondial

Producţia mondială de cocaină a atins un nou record istoric cu aproape 2.000 de tone în 2017, în timp ce producţia de opiu a înregistrat un declin fără precedent, a informat Biroul Naţiunilor Unite pentru combaterea drogurilor şi a criminalităţii (UNODC) în raportul său publicat miercuri, relatează AFP şi EFE.

Cu 1.976 de tone, producţia de cocaină a crescut cu 25% faţă de 2016, potrivit estimărilor agenţiei cu sediul la Viena.

Creşterea producţiei de cocaină, care ajunge în principal pe pieţele din America de Nord şi Europa, este legată de extinderea culturilor şi a capacităţii de producţie din Columbia, subliniază agenţia.

În această ţară, care asigură circa 70% din producţia mondială, suprafeţele de arbori de coca au crescut cu 17% în 2017, o consecinţă a acordului de pace semnat în 2016 cu gherila FARC, ceea ce a permis paradoxal grupurilor criminale să se dezvolte în teritoriile controlate anterior de această gherilă.

Totodată, UNODC a declarat că "o reducere a eforturilor de eradicare a contribuit la ideea că această cultură are un risc scăzut" în Columbia.

Pe de altă parte, până la 1.275 de tone de cocaină au fost confiscate în 2017, o creştere de 13%, potrivit agenţiei ONU, care a salutat o mai bună cooperare internaţională în acest domeniu.

Cu toate acestea, cocaina rămâne drogul consumat de 18,1 milioane de persoane din întreaga lume, în special în Statele Unite, unde 2,1% din populaţia adultă îl consumă.

În schimb, afirmă raportul, producţia de opiu s-a redus drastic pentru prima dată în două decenii, cu un declin de 25% în 2018, ajungând la 7.790 de tone.

Acest declin se explică prin reducerea cu 17% a suprafeţelor de mac cultivate în Afganistan, o ţară care asigură mai mult de 80% din producţia mondială.

Cu toate acestea, scăderea trebuie privită cu prudenţă pentru că intervine după o creştere de 65% a producţiei de opiu în 2017. Ea a atins atunci cel mai înalt nivel de la primele estimări ale UNODC la începutul anilor 2000.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

RAPORT PREZENTAT DE MUNICIPALITATE ÎN PARLAMENTUn eventual cutremur în Istanbul va afecta 200.000 de clădiri, respectiv trei milioane de locuitori
22 apr. A.V.


POTRIVIT DATELOR FINBOLDStatele Unite controlează 56% din valoarea totală a pieţelor acţiunilor din lume
22 apr. A.V.


BURSELE LUMIITon optimist pe pieţele europene
22 apr. A.V.


Preşedintele sud-coreean îl îndeamnă pe Joe Biden să relanseze negocierile cu Phenianul
21 apr. G.U.


Bursele europene au închis în creştere
21 apr. G.U.


Deputaţii germani au adoptat o modificare controversată a legii anti-COVID-191
21 apr. G.U.


Premierul Kyriakos Mitsotakis afirmă că Grecia va deschide sezonul turistic începând cu 15 mai
21 apr. G.U.


SUA îndeamnă Rusia să permită accesul medicilor "independenţi" la Aleksei Navalnîi2
21 apr. G.B.


Armata americană vrea să repoziţioneze forţe în regiune după retragerea din Afganistan
21 apr. G.B.


Netanyahu vrea ca viitorul premier să fie ales prin referendum
21 apr. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.