România a emis o alertă pentru măşti neconforme, prin sistemul RAPEX 1

13 nov. 2020 Miscellanea
G.U.
România a emis o alertă pentru măşti neconforme, prin sistemul RAPEX

România a emis, prin sistemul RAPEX, o alertă pentru măşti neconforme aflate pe piaţă, care poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate, a anunţat, astăzi, pe Facebook, Paul Anghel, director general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), conform Agerpres.

"Alertă emisă de România - RAPEX: Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecţie de către un organism competent. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerinţele în materie de sănătate şi siguranţă şi, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149", a notat Anghel, şef al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC.

Recent, ANPC a retras de la comercializare peste 31 de milioane de măşti de protecţie, în urma controalelor realizate la nivel naţional pe piaţa acestor produse, informează Agerpres.

Preşedintele instituţiei, Eduardt Cozminschi, a precizat pe 5 noiembrie, într-o conferinţă de presă, că acele peste 31 de milioane de măşti au fost retrase de la comercializare până la remedierea deficienţelor, iar alte 90.000 de măşti au fost retrase definitiv în urma deficienţelor constatate.

Potrivit acestuia, una dintre abaterile constatate în ceea ce priveşte comercializarea măştilor a fost lipsa marcajului "CE" - certificat de conformitate agreat de Uniunea Europeană.

"Printre abaterile pe care le-am găsit, acestea sunt privitoare la informare parţială sau totală, am descoperit că nu a fost aplicat marcajul CE, deci produsul nu corespunde normelor europene, nu a fost certificat de o autoritate recunoscută pe plan european, nu au fost însoţite de certificate de conformitate, nu au indicaţii de utilizare, nu au indicaţii de manipulare sau de înmagazinare. De asemenea am găsit şi multe abateri de practici comerciale incorecte, astfel încât prin anumite denumiri consumatorul era indus în eroare să cumpere acel produs în ideea că îi asigură o protecţie a sănătăţii. Aceste măşti (arată către un pachet de măşti retrase de la comercializare, n.r.) nu au un certificat de conformitate care a fost agreat de către Uniunea Europeană. Ele poate sunt bune, nimic de spus, dar în momentul în care nu au un astfel de certificat, deci nu se poate aplica CE-ul pe ele, nu pot fi vândute în România", a menţionat atunci preşedintele ANPC.

Sistemul RAPEX reprezintă un sistem de schimb rapid de informaţii privind produsele periculoase între Comisia Europeană şi Statele Membre ale Uniunii Europene.


Opinia cititorului: 1
1.   Halal!
mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2020, 13:59

Sunt toti complici! ANP: "Sunt hoti si excroci. Ii stim dar nu vi-i spunem, sa nu se supere pe noi!"

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

LIVIU IOLU, MEMBRU ÎN CONSILIUL NAŢIONAL AL PLUS:''Doar 30% dintre bătrâni şi bolnavi sunt vaccinaţi''1
12 apr. G.U.


ÎNCEPÂND DE ASTĂZIElevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu vor reîncepe cursurile
12 apr. G.U.


Gheorghiţă spune că din toamnă ar putea începe vaccinarea anti-COVID a copiilor între 12 şi 15 ani5
12 apr. J.P.


CNCAV:O nouă tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech soseşte în ţară
12 apr. J.P.


Bolnavi scoşi din Spitalul Foişor la miezul nopţii - victime ale dezorganizării şi lipsei de compasiune4
12 apr. Emilia Olescu


SALVAŢI COPIII:Segregarea etnică persistă în şcoli
12 apr. O.D.


VALERIU GHEORGHIŢĂ:''Începând de marţi, vom avea circa 80.000 de persoane vaccinate zilnic''3
11 apr. G.U.


56.988 persoane vaccinate în ultimele 24 de ore în România
11 apr. G.U.


VLAD VOICULESCU:''Mai sunt şase paturi libere la Terapie intensivă în toată ţara''2
11 apr. G.U.


VLAD VOICULESCU:''Discuţiile despre includerea spitalului Foişor în circuitul COVID-19 sunt de un an''2
11 apr. G.U.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.