Romgaz şi GSP Power bat palma pentru un proiect pilot la Mehedinţi 1

14 sep. Companii
Mihai Gongoroi
Romgaz şi GSP Power bat palma pentru un proiect pilot la Mehedinţi

Romgaz (SNG) şi GSP Power au semnat vineri, la Halânga, Mehedinţi, un memorandum de înţelegere pentru construcţia unei noi centrale pe gaze cu o putere instalată de 150 de MW şi a unui parc fotovoltaic de 50 de MW, pe terenul actualei centrale ce nu mai funcţionează. O suprafaţă de 96 de hectare (depozit de zgură) va fi ecologizată iar pe acest teren ar urma să fie instalate panourile fotovoltaice.

Centrala nouă pe gaze ar urma să aibă o eficienţă de 48%, potrivit proiectului. Centrala va avea importanţă pentru echilibrarea sistemului având în vedere că poate fi pornită în 30 de secunde şi poate ajunge la capacitatea maximă în 2 minute. Atât proiectul centralei noi cât şi parcul fotovoltaic ce va fi construit vor fi finanţate de GSP Power, care va opera centrala, în timp ce Romgaz va livra gazele şi va primi energia electrică. După primirea tuturor avizelor construcţia centralei şi a parcului ar trebui să dureze circa 12 luni. Reprezentanţii companiei nu au spus exact cât va costa investiţia, însă au precizat că preţul nu va fi mai mare de 600.000 de euro pe MW instalat pentru toţi cei 200 de MW.

Gabriel Comănescu, preşedintele şi directorul companiei Grup Servicii Petroliere (GSP), a declarat la eveniment că acesta este doar primul pas către realizarea unei reţele de centrale flexibile de 1.000 de MW.

"Obiectivul nostru este să construim, să dezvoltăm şi să operăm centrale eficiente şi flexibile care să contribuie la asigurarea rezilienţei şi adecvanţei sistemului electro-energetic românesc. Aici, la Halânga este un prim pas spre o reţea consolidată de centrale care vor produce, flexibil, 1.000 MW energie electrică, pentru România. Proiectul nostru transformă un teren contaminat într-o zonă care va genera energie verde. Vorbim despre o investiţie 100% privată, românească, care poate fi materializată, de la primirea tuturor avizelor, în numai 12 luni", a spus Comănescu.

La rândul, său, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, a spus că Halânga este proiectul perfect integrat în ambiţiile naţionale s-i europene de a dezvolta, pe termen lung, un sistem cu poluare redusă.

Acesta a precizat: "Romgaz este printre cei mai importanţi producători de gaz din Europa. Capacitatea noastră de a potenţa această producţie este direct proporţională cu adaptarea la noile realităţi din piaţa europeană. Gazul este noul combustibil de tranziţie către o integrare totală regenerabilelor în sistem. Halânga este proiectul perfect integrat în ambiţiile naţionale şi europene de a dezvolta, pe termen lung, un sistem cu poluare redusă, care generează, alături de locuri de muncă pentru comunitate, cât şi o sursă de energie verde în locul unui depozit de zgură şi cenuşă care poluează, constant, această zonă de ani de zile". 

Volintiru a mai spus că gazul va fi următorul cărbune şi atunci compania trebuie să lucreze pentru diversitate şi adaptabilitate la noile condiţii. "Transformarea gazului în energie electrică este parte din viziunea strategică a companiei, dar şi parte din responsabilitatea naţională a companiei noastre", a spus Adrian Volintiru.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, prezent la eveniment, a declarat că "se va ţine" de cei de la Romgaz şi GSP Power să realizeze acest proiect.

"Este un proiect modern, pilot în România, chiar o noutate la nivel european, prin care energia electrică produsă de gaz vine în complementaritate cu energia verde, cu energia solară. Ulterior va fi dezvoltat inclusiv în acelaşi program pilot producerea de hidrogen verde. Sunt convins că în jur de doi ani acest proiect va fi realizat şi mă voi ţine de acest lucru. Nu scăpaţi de mine domnilor de la Romgaz şi GSP Power. Mă veţi avea tot timpul în spate ca să vă suflu să realizaţi acest proiect. (...) Vom avea la Halânga o centrală modernă, prin care vom reduce emisiile de CO2, şi dacă se va dovedi un model de succes, ceea ce cred că va fi, vom replica în toată România", a spus Popescu.

Centrala nouă nu va asigura şi partea de termie a Drobetei Turnu Severin, cum făcea vechea centrală care nu mai funcţionează, însă pentru asta Romgaz a semnat separat vineri un alt memorandum de înţelegere cu Mehedinţi Gaz pentru instalarea câtorva zeci de centrale de cartier, pe gaze, în oraş. Judeţul Mehedinţi este judeţul natal al ministrului Popescu.

"Vorbim despre sute de milioane de euro investiţii. (...) Este momentul ca în sfârşit o companie mare a statului român să se implice în aşa fel încât în Mehedinţi lucrurile să reintre în normalitate. (...) Cred că încălzirea municipiului Drobeta Turnu Severin va fi rezolvată prin aceste centrale de cartier. Severinenii vor avea de ales între o centrală de apartament sau o centrală de cartier", a spus ministrul, dând ca exemplu un proiect pilot similar de succes din cartierul Aluniş din Drobeta Turnu Severin, unde costul gigacaloriei a scăzut cu circa 50% faţă de preţul gigacaloriei livrată în oraş, produsă acum din păcură.

Ar urma astfel să fie instalate 38 de centrale de cartier în Drobeta Turnu Severin. Centrala din cartierul Aluniş a costat circa 100.000 de euro. Oficialii nu au precizat care va fi valoarea investiţiei sau în ce proporţii va fi finanţată de către cele două părţi, însă Romgaz ar urma să realizeze în acest sens un studiu de fezabilitate.

"Eu cred că acesta va fi primul pas, cel mai important, dar nu singurul în afirmarea companiei Romgaz ca jucător în piaţa de furnizare şi distribuţie", a spus şi directorul Romgaz, Adrian Volintiru.

Volintiru a mai afirmat la Halânga că acesta este primul an în care simte că guvernul doreşte să facă investiţii.

"Mă refer la nivelul dividendelor solicitate, care sunt în limita legală de 50%, şi nu 90% cum plăteam an de an. Mai mult decât atât, ministrul (Economiei) ne-a solicitat concret obiective strategice de investiţii care se vor realiza de către Romgaz în următorii ani", a spus Volintiru.


Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2020, 12:24

Ati inceput prost,primul lucru era sa il dati jos pe Volintiru !!!

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢIITehnologia 5G va aduce numeroase beneficii în sectorul medical, printre care consultaţii la distanţă şi intervenţii chirurgicale cu roboţi
30 oct.


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII "Stocurile de medicamente din ţară pentru tratarea noului coronavirus sau a altor afecţiuni nu pot fi evaluate"
30 oct.


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII / DR. ADRIAN MARINESCU, INSTITUTUL MATEI BALŞ:"În acest moment, ne gândim că virusul va mai fi prezent până în 2022"
30 oct. A consemnat George Marinescu


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII Telemedicina - o alternativă tot mai căutată la consultaţiile tradiţionale
30 oct.


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII / VALENTINA BAICUIANU, APMGR:"Pandemia a evidenţiat lipsa din piaţă a mii de medicamente generice, cu preţ accesibil"
30 oct.


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /SORIN MINEA, CEO ANGST RO:"Aş dori să se discute despre un program comun industrie alimentară-agricultură"
30 oct. Emilia Olescu


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /SORIN VASILESCU, DIRECTOR ANIF:"Avem nevoie de o strategie ca să finanţăm irigaţiile, desecările şi combaterea eroziunii solului"
30 oct. V.R.


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /IONEL ARION, PREŞEDINTELE FEDERAŢIEI NAŢIONALE PRO AGRO:"Ne confruntăm cu o disoluţie a autorităţii statului, dar şi cu o ambiguitate legislativă"
30 oct. A.T.


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /ADRIAN PINTEA, DIRECTOR GENERAL APIA:"APIA a virat 994 de milioane de euro, pentru 75% din fermieri"
30 oct. A.T.


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII / ADELA COJAN, PREŞEDINTE CNAS:"Niciun sistem de sănătate din lume nu beneficiază de fonduri suficiente, însă România are cel mai mic buget din UE"
30 oct.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.