SCANDAL ÎN SECTORUL PÂINII
Fără ambalaj sau fără Covid? 19

Fără ambalaj sau fără COVID? Aceasta a fost întrebarea care a dominat, ieri, dezbaterea online organizată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), pe marginea proiectului de Ordin ce prevede reglementarea vânzării pâinii în vrac.
Însă, îndoielile unora referitoare la siguranţa sanitară a produselor alimentare neambalate nu sunt de ieri, discuţiile pe subiect au debutat în urmă cu ceva vreme, opiniile fiind împărţite.
La baza dezbaterilor de ieri a stat Studiul privind riscurile şi căile de transmitere şi contaminare cu virusul SARS-CoV 2 prin intermediul unor produse de panificaţie, realizat de Universitatea din Bucureşti. Contestat de o parte dintre cei prezenţi la discuţii, acesta arată că, în cazul în care o persoană contaminată sau infectată cu noul coronavirus atinge un produs ambalat, virusul nu penetrează ambalajul. În acelaşi timp, cercetarea evidenţiază că virusul rezistă pe suprafeţele produselor cu atât mai mult cu cât acestea au porii mai mari, pâinea încadrându-se în acest tip de produse.
Specialiştii care au contribuit la efectuarea acestui studiu au subliniat, la finalul lunii trecute, când au prezentat lucrarea, că, "după punerea în contact a foliilor de ambalaj cu proba biologică, deşi a fost decelată prezenţa virusului pe faţa externă a pungii de ambalaj la toate intervalele de timp testate, nu s-a evidenţiat prezenţa virusului pe faţa internă a acestuia. În acelaşi timp, după punerea în contact a suspensiilor cu încărcătură virală direct cu eşantioanele de probe de pâine, a fost decelată prezenţa virusului pe acestea la toate intervalele de timp testate".
Astfel, "rezultatele studiului arată faptul că pâinea ambalată a rămas sigură pentru consum chiar şi după ce ambalajul a fost atins de o persoană confirmată pozitiv cu SARS-CoV 2", au menţionat sursele citate.
Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, acuză că studiul este comandat, subliniind că produsele premium de panificaţie nu pot fi comercializate în ambalaj, iar Mihai Vişan, director executiv al aceleiaşi Federaţii, a anunţat că a solicitat Consiliului Concurenţei să verifice dacă cercetarea afectează concurenţa din ţara noastră.
Aplicarea unor metode de ambalare a adus pierderi acestei industrii de peste 80%, care nu au putut fi recuperate prin niciun alt mjloc, a informat Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB). Conform acestuia, noul coronavirus nu se transmite prin alimente, iar Ordinul ANPC nu este necesar, ba, mai mult , nu ar face altceva decât să aducă dezavantaje industriei.
Astfel, cei prezenţi la dezbaterea de ieri - reprezentanţi ai unor instituţii ale statului (Ministerul Agriculturii, ANSVSA) şi din partea producătorilor, comercianţilor şi consumatorilor - au avut opinii contradictorii pe subiect. Pe de o parte, reprezentanţii marilor producători şi ai asociaţiilor de consumatori consideră necesară ambalarea pâinii şi a produselor de panificaţie, pentru a elimina riscurile contaminării cumpărătorilor cu virusul SARS CoV-2, pe de altă parte cei care îi reprezintă pe micii producători şi pe producătorii artizanali spun că ambalarea pâinii şi a produselor de panificaţie ar afecta industriile de profil, susţinând că virusul nu se transmite prin alimente.
• Transportul, manipularea şi depozitarea pâinii în vrac - greu de controlat din punct de vedere sanitar
În cadrul dezbaterii, a fost ridicată şi problema transportului, manipulării şi depozitării pâinii în vrac, pentru care nu există întotdeauna garanţii din punct de vedere sanitar.
Este cunoscut faptul că pâinea şi produsele de panificaţie sunt depozitate în lăzi pentru care, de multe ori, nu există un control al dezinfectării, transportate în maşini adesea personale, dacă vorbim de micii comercianţi privaţi de la parterul blocurilor sau din diverse localităţi şi expuse pentru comercializare la îndemâna oricărui consumator, pentru autoservire, neexistând un control pentru cantitatea de praf, bacterii şi virusuri care se pot depune pe suprafaţa acestor produse.
Studii de specialitate arată că noul coronavirus rezistă pe suprafeţe zeci de ore, produsele alimentare neambalate neputând fi dezinfectate şi, astfel, reprezentând o sursă de transmitere a SARS CoV-2. În plus, acestea nu dispun de etichete pe care să fie prezentate ingredientele din care sunt fabricate.
În context, Ordinul ANPC prevede obligaţia profesioniştilor de a asigura informaţiile privind prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă în produsele alimentare neambalate. Proiectul postat pe site-ul Autorităţii arată: "Pentru pâinea şi produsele de panificaţie care nu se prezintă, la comercializare, într-un ambalaj de protecţie sanitară operatorul economic ce comercializează produsul are obligaţia de a furniza aceste produse prin intermediul «vânzării asistate», respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul către consumator. (...) Se interzice comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie nepreambalate prin «autoservire» către fiecare consumator. (...) La comercializarea în vrac a pâinii şi a produselor de panificaţie, operatorii economici sunt obligaţi să afişeze în structurile de vânzare următoarele elemente: - denumirea sub care se vinde produsul; - denumirea furnizorului; - cantitatea netă/bucată; - preţul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/bucată; - preţul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/kg; - componentele cu efecte alergene".
Vânzarea asistată a pâinii şi a produselor de panificaţie proaspete este un indicator de civilizaţie, necesar, care trebuie reglementat, indiferent că România se află sau nu într-un anumit context epidemiologic, este de părere Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori.
În opinia lui George Bădescu, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale (AMRC), vânzarea asistată a pâinii şi produselor de panificaţie proaspete nu este indicată întrucât aceasta ar crea aglomeraţie şi ar duce la creşterea riscurilor de contaminare cu SARS-Cov-2, subminând încrederea consumatorilor în securitatea alimentară.
Prin iniţiativa sa, ANPC intenţionează să reglementeze vânzarea asistată pentru pâinea şi produsele de panificaţie care nu se prezintă la comercializare într-un ambalaj de protecţie sanitară şi să instituie obligaţia legală pentru comercianţi, în special hipermarket-uri, să vândă pâinea şi produsele de panificaţie proaspete prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza la cerere produsul solicitat de consumator. Asociaţia Pro Consumatori evidenţiază că nu sunt puţine situaţiile în care foarte mulţi oameni, neavând cunoştinţe sanitare, ating de mai multe ori produsele de panificaţie neambalate fără a folosi mănuşile din plastic/cleştii şi pungile de hârtie puse la dispoziţie de comercianţi. Acest lucru ar duce la contaminarea respectivelor produse cu bacterii/virusuri care îi pot îmbolnăvi pe consumatorii ce achiziţionează produse de panificaţie contaminate de cumpărătorii neglijenţi sau care nu ţin cont de măsurile de igienă elementară, subliniază APC. Reprezentantul Asociaţiei a povestit că adesea i se întâmplă să vadă cum unii consumatori ating de mai multe ori pâinea pentru a vedea cât de proaspătă este fără să folosească mănuşile de plastic sau cleştii.
• Graţiela Iordache, preşeditele Asociaţiei "Preţuieşte calitatea": "Demersul ANPC este foarte util pentru protecţia consumatorilor"
Graţiela Iordache, preşeditele Asociaţiei "Preţuieşte calitatea", consideră că demersul ANPC este foarte util pentru protecţia consumatorilor. Răspunzând afirmaţiilor conform cărora o astfel de reglementare i-ar scoate pe micii producători din piaţă, domnia sa evidenţiază: "Argumentele legate de protecţia micului producător sunt uşor scoase din context. Micul producător nu este obligat să ambaleze produsele, poate apela la vânzarea asistată, aşa cum se procedează, de altfel, deja, în multe sate. Rezultatul studiului realizat de Universitatea Bucureşti indică foarte clar prezenţa virusului pe suprafeţele neambalate. Trebuie să avem grijă de consumator, înainte de orice. Trebuie luaţi în calcul toţi factorii care duc la îmbolnăvire. Unele studii ştiinţifice arată prezenţa virusului pe suprafaţa pâinii. Produsele de panificaţie neambalate sunt transportate în condiţii nu de igienă maximă, iar Ordinul ANPC este o şansă să asigurăm o protecţie optimă a consumatorului".
Anterior intervenţiei doamnei Iordache, Ştefan Pădure, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc, afirmase că iniţiativa Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor înseamnă închiderea micilor brutării, care nu vor putea investi în achiziţionarea de maşini pentru ambalare şi etichetare, considerând că acest demers reprezintă o scoatere a României dintr-un cadru european, ceea ce va aduce un dezavantaj producţiei de profil.
La rândul său, Călin Matieş, preşedintele Federaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale, susţine că produsul tradiţional nu poate fi ambalat: "Pâinea care nu conţine amelioratori, care nu are aditivi, nu poate fi ambalată pentru că se strică. Produsul tradiţional nu poate fi pus într-o pungă, pentru că este un organism viu care lucrează. În niciun caz nu poate fi ambalat, indiferent câte găuri dăm la punga de nailon".
Potrivit lui Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN, nici Asociaţia Internaţională a Brutarilor nu este de acord cu Ordinul ANPC. Domnia sa afirmă că peste 70% dintre consumatorii români preferă pâinea proaspătă.
Cei prezenţi ieri la dezbaterea ANPC au precizat, răspunzând la o întrebare adresată de Ziarul BURSA, că nu există analize care să indice comportamentul consumatorilor în perioada pandemiei, ca să ne putem da seama dacă cumpărătorii s-au îndreptat sau nu mai mult către produsele ambalate.
• Adela Nuţă: "În spaţiile de autoservire, consumatorii au tendinţa să încerce pâinea, comportament care nu poate fi controlat"
Alţi specialişti din domeniu au apreciat demersul ANPC, evidenţiind că în mod clar produsele în vrac sunt purtătoare ale acestui virus. Adela Nuţă, avocat, a precizat: "În spaţiile de autoservire, consumatorii au tendinţa să încerce pâinea, comportament care nu poate fi controlat. Pentru situaţiile în care vânzarea asistată ar fi singura variantă, se impune etichetarea produselor. (...) Apreciem că acest demers este 100% în folosul consumatorului. De ce s-ar face o excepţie la produsele de panificaţie? Manipularea produselor de panificaţie neambalate prezintă anumite riscuri, atât în ceea ce priveşte noul coronavirus, cât şi privitor la alte virusuri".
Cosmina Simion, care reprezintă producătorul Vel Pitar, consideră că iniţiativa legislativă a ANPC este binevenită, aceasta creând un cadru legislativ unitar, în contextul în care cuprinde şi normele ministerului de resort, ce prevăd ca, în procesul de desfacere, să se ia măsuri astfel încât să nu se permită alegerea manuală de către cumpărători.
Comisia Europeană va trebui notificată în legătură cu o reglementare de acest tip, a subliniat Monica Neagu, reprezentant al ANSVSA. În acelasi timp, comform domniei sale, operatorii ar trebui să stabilească şi să adopte măsurile necesare astfel încât să nu existe riscuri pentru consumatori. Vânzarea asistată face parte din bunele practici ale operatorilor, a conchis domnia sa.
Următorul pas care va fi făcut legat de acest Ordin este conturarea formei finale a actului normativ şi notificarea Comisiei Europene cu privire la intenţia de emitere a acestuia. După aprobarea sa, noul ordin va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării lui în Monitorul Oficial.
• AUREL POPESCU, ROMPAN: "Pâinea să se poată vinde atât asistat, cât şi prin autoservire, cu respectarea condiţiilor de siguranţă alimentară"
Să ambalăm toate produsele de panificaţie înseamnă să dăm drumul tot mai mult vânzărilor din import, este de părere Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), apreciind că un Ordin dat ANPC ar trebui să stabilească următoerele: "Comercializarea produselor de panificaţie şi patiserie vrac se poate face atât prin vânzare asistată, cât şi prin autoservire, cu respectarea condiţiilor de siguranţă alimentară atât pentru expunere, cât şi pentru autoservire.
(continuare în pagina 9)
Expunerea se va realiza în spaţii specile destinate astfel încât să asigure protejarea produselor de orice contaminare prin folosirea mănuşilor de unică folosinţă, a cleştilor şi a ambalajelor de unică folosinţă".
----------------------------
• AUREL SIMION, SECRETAR DE STAT MADR: "Personal, nu aş dori să schimbăm modul de lucru actual"
Dacă se va merge exclusiv pe pâinea ambalată, nu vom mai găsi la raft pâine caldă, consideră Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurarle (MADR), care a vorbit în nume personal. Oicialul a menţionat: "Personal, nu aş vrea să schimbăm modul de lucru actual, nici pe cel de vânzare. Nu voi fi de acord ca micul producător să dispară de pe piaţă".
Gabriela Gârban, expert în cadrul MADR, susţine că atâta vreme cât nu există un argument ştiinţific pentru transmiterea unei boli printr-un aliment nu există motivaţie pentru schimbarea legii: "Producătorii mici nu au posibilitatea să facă ambalare şi etichetare, de aceea aş sfătui ca, pe cât posibil, toate ambalajele utilizate să poată fi reciclabile".
----------------------------
• COSMINA SIMION, VEL PITAR: "Iniţiativa ANPC este binevenită, întrucât crează un cadru legislativ unitar"
Iniţiativa legislativă a ANPC este binevenită, aceasta creând un cadru legislativ unitar, în contextul în care cuprinde şi normele ministerului de resort, ce prevăd ca, în producţia de desfacere, să se ia măsuri astfel încât să nu se permită alegerea manuală de către cumpărători, este de părere Cosmina Simion, care reprezintă producătorul Vel Pitar.
Conform domniei sale, în Europa nu există o vânzare neasistată a produselor de panificaţie. Cosmina Simion a subliniat: "Nu credem că adoptarea Ordinului ANPC va duce la un prejudiciu dezastruos al industriei pentru produsele neambalate. Consumatorul are o temere acum pentru aceste produse neambalate.
Nu contestăm procesul de sterilizare a pâinii, dar ce se întâmplă cu produsele până ajung la raft, ce se întâmplă la raft? Studiul Universităţii Bucureşti vorbeşte în mod explicit despre mărimea porilor - cu cât mai mici sunt aceştia cu atât mai puţin supravieţuieşte virusul, iar pâinea este plină de pori. În ultimele luni, consumatorii se îndreaptă cu precădere către produsele ambalate. În acest context, demersul ANPC nu ar face decât să susţină industria produselor neambalate". Cosmina Simion a precizat că societatea pe care o reprezintă susţine şi etichetarea produselor.
----------------------------
• COSTEL STANCIU, ASOCIAŢIA PRO CONSUMATORI: "Vânzarea asistată a produselor de panificaţie - indicator de civilizaţie"
Vânzarea asistată a pâinii şi a produselor de panificaţie proaspete este un indicator de civilizaţie, necesar, care trebuie reglementat, indiferent că România se află sau nu într-un anumit context epidemiologic, este de părere Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori. Costel Stanciu a subliniat, ieri, în cadrul dezbaterii organizate de ANPC: "APC susţine proiectul de ordin iniţiat de ANPC cu privire la vânzarea asistată a acestor produse care fac parte din alimentaţia noastră de zi cu zi. Vânzarea asistată a pâinii şi produselor de panificaţie proaspete este un indicator de civilizaţie, necesar, care trebuie reglementat, indiferent că România se află sau nu într-un anumit context epidemiologic!
Pâinea şi produsele de panificaţie proaspete faţă de aceleaşi produse, dar ambalate, prezintă un avantaj clar faţă de acestea din urmă, în sensul că produsele proaspete sunt mai apetisante şi mai bogate în nutrienţi din punct de vedere cantitativ. Personal, ori de câte ori am posibilitatea să cumpăr pâine şi produse de panificaţie proaspete, fac acest lucru numai dacă vânzarea acestora este asistată de o persoană, în sensul că sunt servit şi nu mi se permite să ating acele produse, în felul acesta mă protejez pe mine şi familia mea de îmbolnăvirea cauzată de contaminarea acestor produse de către consumatori care nu realizează riscurile la care ne expun pe noi ceilalţi prin atingerea acestor produse cu mâna fără folosirea unor mănuşi sau cleşti puşi la dispoziţie de comercianţi".