Schimburile comerciale din Europa Centrală şi de Est scad, comerţul global îşi continuă creşterea

26 feb. Internaţional
Călin Rechea
Călin Rechea

Volumul schimburilor comerciale la nivel global a înregistrat o nouă creştere anuală în decembrie 2020, de 1,6%, după un avans de 1% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,6%, conform datelor din raportul World Trade Monitor, publicat de institutul olandez CPB (www. cpb.nl) (vezi graficul).

Cele şapte creşteri lunare consecutive din iunie 2020 au condus, astfel, la depăşirea contracţiei determinate de pandemie, în condiţiile în care avansul trimestrial din T4 2020 a fost de 4%, după o creştere de 6% în trimestrul anterior.

Volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor dezvoltate şi-a accelerat creşterea anuală până la 1,3%, de la 1%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4%, iar volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor emergente a crescut cu o rată anuală de 1,2%, după o creştere de 0,9% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 1%.

Indicele volumului schimburilor comerciale din zona euro şi-a temperat scăderea anuală până la 0,5% de la 1,6% în luna anterioară, pe fondul unei stagnări lunare, după un avans de 1,1% în luna precedentă.

Scăderea anuală a importurilor s-a temperat până la 0,5%, de la 1,8%, pe fondul primei scăderi lunare din ultimele 8 luni, de 0,5%, iar scăderea anuală a exporturilor s-a temperat până la 0,6%, de la 1,4%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,5%.

În condiţiile stagnării schimburilor comerciale din zona euro în ultima lună a anului, dinamica schimburilor comerciale din Europa Centrală şi de Est şi-a accentuat tendinţa negativă (vezi graficul 2).

Declinul anual s-a accelerat până la 12,1%, de la 11,6% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,8%. Exporturile şi-au accelerat scăderea anuală până la 10,5%, de la 10,4% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 1,4%, iar importurile şi-au accelerat scăderea anuală până la 13,8%, de la 12,8% în luna precedentă, pe fondul unui declin lunar de 0,1%.

La nivelul economiilor emergente din Asia, exclusiv China, s-a înregistrat o creştere anuală de 3,7%, prima din ultimele 11 luni, după o scădere de 2,4% în luna precedentă, în condiţiile unui avans lunar de 6,8%. Volumul exporturilor şi-a accelerat creşterea anuală până la 6,7%, de la 3,1%, în condiţiile unei creşteri lunare de 6%, iar volumul importurilor a crescut cu o rată anuală de 0,9%, după o scădere de 7,3% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 7,6%.

Schimburile comerciale ale Chinei şi-au temperat semnificativ creşterea anuală în decembrie 2020, până la 4,5%, cea mai redusă din iunie 2020, de la 9,7% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 2%, după o creştere de 1,1% în luna anterioară.

Dinamica lunară negativă a fost determinată atât de evoluţia exporturilor, care au scăzut cu 2% faţă de luna anterioară, cât şi a importurilor, care au înregistrat o scădere lunară de 2,1%.

Astfel, volumul exporturilor a înregistrat o creştere anuală de 8,3%, după un avans de 17,4%, în condiţiile în care volumul importurilor şi-a temperat creşterea anuală până la 0,8%, de la 2,8% în luna anterioară.

Volumul schimburilor comerciale ale Japoniei a scăzut cu o rată anuală de 0,7%, după o creştere de 1,3% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 1%. Volumul exporturilor a crescut cu o rată anuală de 2,7%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,9%, iar importurile şi-au accelerat scăderea anuală până la 3,9%, de la 1,9%, pe fondul unui declin lunar de 1%.

Redresarea a continuat la nivelul schimburilor comerciale ale Statelor Unite, care au crescut cu o rată anuală de 1,2% în decembrie 2020, după o creştere de 1% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,7%.

Importurile şi-au temperat creşterea anuală până la 5,3%, de la 7,4% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,4%, iar exporturile şi-au temperat scăderea anuală până la 3,1%, de la 5,5% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 3,3%.

Această tendinţă pozitivă se poate întrerupe în perioada următoare, conform celor mai recente date privind indicele transporturilor de la Cass Information Systems (CIS). În condiţiile unei noi scăderi lunare, de 1,1% în ianuarie 2021, după un declin de 2,8% în luna precedentă, creşterea anuală a indicelui transporturilor din SUA s-a accelerat până la 8,6%, de la 6,7% în luna precedentă, pe fondul unui efect de bază favorabil.

Importurile au avut un rol determinant şi pentru dinamica schimburilor comerciale la nivelul Americii Latine. Acestea au crescut cu o rată anuală de 4,4%, după o scădere de 0,1% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 2,9%.

Volumul total al schimburilor comerciale a crescut cu o rată anuală de 1,9%, după o stagnare în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 1,1%, în condiţiile în care exporturile au scăzut cu o rată anuală de 0,4%.

Tot datele institutului olandez CPB mai arată o creştere anuală de 1,3% a producţiei industriale globale în decembrie 2020, după un avans de 1,3% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 1,3%.

Producţia industrială din zona euro a crescut cu o rată anuală de 0,4%, după o scădere de 1,6% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,1%, iar producţia industrială din Europa Centrală şi de Est şi-a accelerat creşterea anuală până la 1,1%, de la 0,4%, pe fondul unei creşteri lunare de 1,2%.

În timp ce producţia industrială din China şi-a accelerat creşterea anuală, până la 7,1%, de la 6,9%, pe fondul unei creşteri lunare de 2,4%, producţia industrială din SUA şi-a temperat declinul anual până la 3,2%, de la 4,7%, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,3%.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

RAPORT PREZENTAT DE MUNICIPALITATE ÎN PARLAMENTUn eventual cutremur în Istanbul va afecta 200.000 de clădiri, respectiv trei milioane de locuitori
22 apr. A.V.


POTRIVIT DATELOR FINBOLDStatele Unite controlează 56% din valoarea totală a pieţelor acţiunilor din lume
22 apr. A.V.


BURSELE LUMIITon optimist pe pieţele europene
22 apr. A.V.


Preşedintele sud-coreean îl îndeamnă pe Joe Biden să relanseze negocierile cu Phenianul
21 apr. G.U.


Bursele europene au închis în creştere
21 apr. G.U.


Deputaţii germani au adoptat o modificare controversată a legii anti-COVID-191
21 apr. G.U.


Premierul Kyriakos Mitsotakis afirmă că Grecia va deschide sezonul turistic începând cu 15 mai
21 apr. G.U.


SUA îndeamnă Rusia să permită accesul medicilor "independenţi" la Aleksei Navalnîi2
21 apr. G.B.


Armata americană vrea să repoziţioneze forţe în regiune după retragerea din Afganistan
21 apr. G.B.


Netanyahu vrea ca viitorul premier să fie ales prin referendum
21 apr. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.