Skanska atrage fluxuri de capital străin în Europa Centrală şi de Est

09 oct. 2019 Companii
A.T.
Skanska atrage fluxuri de capital străin în Europa Centrală şi de Est

Regiunea CEE s-a bucurat de un flux de capital străin fără precedent, preponderent asiatic  

În 2019, sud-coreenii au fost cei mai activi investitori de pe pieţele imobiliare din CEE

Bucureştiul are cea mai mare creştere a PIB-ului din ultimii 10 ani (96%) şi ocupă locul 6 în topul oraşelor cu cea mai rapidă evoluţie din Uniunea Europeană

Situaţia economică favorabilă şi o performanţă foarte bună a oraşelor din CEE s-a tradus într-o creştere a cererii de investiţii noi, inclusiv pe piaţa de birouri, arată cel mai recent raport de investiţii pentru Europa Centrală şi de Est (CEE) "Thriving metropolitan cities", realizat de Skanska, Colliers International şi Dentons.

Totodată, raportul a arătat că performanţele economice ale regiunii sunt în creştere.

"Stocurile de birouri, care au cres-cut în ultimii ani, totalizează în prezent 21,8 milioane mp pe teritoriul CEE. Construcţiile planificate pentru a fi livrate până în 2021 vor majora cifrele cu 20%, atingându-se un total de 26,5 milioane mp. Investiţiile pe pieţele imobiliare din CEE au atins anul trecut circa 13,2 miliarde, cu peste 5 miliarde de euro tranzacţionate exclusiv pe piaţa de birouri", conform sursei citate.

În Bucureşti, singurul oraş din România în care Skanska îşi des-făşoară activitatea la acest moment, stocul de spaţii de birouri a ajuns deja la 2,5 milioane mp. Raportul de activitate denotă rezultate spectaculoase pentru capitală, care are cea mai mare creştere a PIB-ului din ultimii 10 ani (96%) şi ocupă locul 6 în topul oraşelor cu cea mai rapidă evoluţie din Uniunea Europeană.

Pe lângă creşterea PIB-ului şi ritmul susţinut al dezvoltării economice totale, Bucureştiul atinge un al treilea record, fiind cel mai dinamic dintre oraşele CEE în ceea ce priveşte creşterea veniturilor. Considerat una dintre cele mai bune locaţii pentru investiţii în sectorul IT, oraşul a devenit un hub unde se generează şi de unde se diseminează mai departe inovaţia, transformându-se într-un oraş profitabil atât pentru investitori locali şi externi cât şi pentru locuitorii săi.

Aurelia Luca, managing director, Skanska România, a declarat: "De când ne-am început activitatea în România, am fost martorii modernizării accelerate a capitalei, evoluţie la care ne place să credem că şi Skanska a contribuit. Bucureştiul atrage din ce în ce mai multe investiţii în zona IT, transformându-se într-un Innovation HUB pentru centrele de Outsourcing. Rezultatele raportului de investiţii pentru Europa Centrală şi de Est evidenţiază rata accelerată de creştere a PIB-ului, viteza generală de dezvoltare şi interesul tot mai ridicat pe care oraşele mari îl prezintă pentru investitorii străini. Toate acestea reprezintă fundamente solide pentru o piaţă care se maturizează".

Una dintre cele mai importante tendinţe pe care raportul le reflectă la nivel de CEE este faptul că dezvoltarea puternică a pieţei de birouri a atras un flux de capital asiatic fără precedent. În 2013, regiunea CEE încasa mai puţin de 3% din totalul capitalului cheltuit de investitorii asiatici în afara continentului natal. Anul acesta, cifra a ajuns la 9,5% pentru regiunea CEE, în timp ce investiţiile direcţionate către Europa au crescut la 14,5%. Valoarea totală a capitalului asiatic investit direct în CEE, din 2013 şi până în prezent, este de 7,7 miliarde de euro, comparativ cu fluxul de capital german de 8,6 miliarde de euro.

"Fiind cel mai mare dezvoltator de birouri din regiunea CEE, am observat cu mare interes creşterea fluxului de investitori străini, în special de origine asiatică, care caută oportunităţi pe pieţele de birouri din CEE", a precizat Adrian Karczewicz, Head of Divestments al diviziei Skanska Commercial Development din CEE, care a mai adăugat: "În 2018 am făcut prima tranzacţie cu un investitor filipinez, în timp ce anul acesta am avut o primă tranzacţie directă cu fonduri coreene la Budapesta. Totodată, coreenii investesc adesea pe pieţele europene şi prin intermediul companiilor de administrare a activelor, precum CBRE GI, aşa cum a fost cazul în tranzacţia noastră de la Praga. Europenii, îndeosebi germanii, obişnuiau să fie cel mai mare şi de bază grup de investitori care căutau oportunităţi de clasă A în CEE. Odată cu noii investitori, în special cei din Coreea de Sud, care devin tot mai activi pe pieţele din CEE, această situaţie se schimbă. Investitorii asiatici ştiu deja că în CEE pot găsi clădiri de birouri de top, future-proof, care generează profit şi creează valoare adăugată."

Această tendinţă este dovedită şi de datele înregistrate pentru 2019. Conform raportului de investiţii CEE, sud-coreenii sunt în prezent cei mai activi investitori străini din CEE şi joacă un rol din ce în ce mai important pe piaţa imobiliară comercială. Concluziile raportului confirmă faptul că în primul semestru al anului 2019, a fost plasat peste 1 miliard de euro în regiunea CEE doar din Coreea de Sud, depăşind investiţiile germane.

Pe lângă o imagine de ansamblu privind piaţa de capital şi investiţiile în CEE, raportul descrie pe larg dezvoltarea oraşelor din CEE, care au trecut prin transformări economice şi sociale profunde.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢIITehnologia 5G va aduce numeroase beneficii în sectorul medical, printre care consultaţii la distanţă şi intervenţii chirurgicale cu roboţi
30 oct.


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII / DR. ADRIAN MARINESCU, INSTITUTUL MATEI BALŞ:"În acest moment, ne gândim că virusul va mai fi prezent până în 2022"
30 oct. A consemnat George Marinescu


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII Telemedicina - o alternativă tot mai căutată la consultaţiile tradiţionale
30 oct.


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII / VALENTINA BAICUIANU, APMGR:"Pandemia a evidenţiat lipsa din piaţă a mii de medicamente generice, cu preţ accesibil"
30 oct.


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /SORIN MINEA, CEO ANGST RO:"Aş dori să se discute despre un program comun industrie alimentară-agricultură"
30 oct. Emilia Olescu


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /SORIN VASILESCU, DIRECTOR ANIF:"Avem nevoie de o strategie ca să finanţăm irigaţiile, desecările şi combaterea eroziunii solului"
30 oct. V.R.


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /IONEL ARION, PREŞEDINTELE FEDERAŢIEI NAŢIONALE PRO AGRO:"Ne confruntăm cu o disoluţie a autorităţii statului, dar şi cu o ambiguitate legislativă"
30 oct. A.T.


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /ADRIAN PINTEA, DIRECTOR GENERAL APIA:"APIA a virat 994 de milioane de euro, pentru 75% din fermieri"
30 oct. A.T.


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII / ADELA COJAN, PREŞEDINTE CNAS:"Niciun sistem de sănătate din lume nu beneficiază de fonduri suficiente, însă România are cel mai mic buget din UE"
30 oct.


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /MARIUS GAVREA, ING BANK:"Factorii externi impun şi digitalizarea fermelor"
30 oct. E.O.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.