SONDAJ CURS:

O treime din firmele din România se pregătesc de digitalizare în următorii doi ani

04 mar. 11:32 Comunicate de presă
O treime din firmele din România se pregătesc de digitalizare în următorii doi ani

Mai mult de o treime din firmele din România - 35% - se pregătesc de digitalizare în următorii doi ani, arată rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională în noiembrie 2020, în cadrul căruia au fost intervievaţi reprezentanţi ai 300 de firme medii şi mari din diverse domenii ale economiei (eşantion reprezentativ la nivel naţional), conform unui comunicat remis redacţiei.

Aproximativ 86% dintre respondenţi îşi doresc ca tehnologia 5G să fie implementată în România, iar 64% consideră că această nouă tehnologie va aduce beneficii afacerilor şi va genera dezvoltare economică.

"O afacere care investeşte în digitalizare se poate redresa mult mai repede după un şoc extern cum este pandemia şi are capacitatea de a se adapta rapid la noi condiţii de funcţionare a pieţei. Din păcate, în România digitalizarea afacerilor se situează încă la un nivel redus, astfel încât puţine companii beneficiază de această pârghie de creştere. Totuşi, ne aşteptăm ca fondurile europene disponibile în acest scop să ducă la o creştere semnificativă a gradului de digitalizare, iar firmele din România să investească în noi tehnologii, deoarece în final tot ele sunt cele care vor câştiga din creşterea eficienţei şi reducerea costurilor de funcţionare", afirmă George Zhang, CEO al Huawei România.

În prezent, gradul de digitalizare în România se află mult sub media europeană. Conform raportului DESI 2020 (Indicele economiei şi societăţii digitale, realizat de Comisia Europeană), România se clasează pe locul 27 din cele 28 de state membre ale UE în ceea ce priveşte gradul de integrare a tehnologiei în business, depăşind doar Bulgaria.

"Digitalizarea unei afaceri înseamnă schimbarea modelului de business, dar acest lucru nu poate fi realizat fără schimbarea mentalităţii. Companiile care se pregătesc de digitalizare sunt vizionare şi vor fi primele care vor vedea beneficiile acestui proces. În general, digitalizarea este privită doar din perspectiva investiţiilor în tehnologie, însă această schimbare presupune investiţii importante şi în angajaţi, astfel încât aceştia să îşi dezvolte abilitatea de a lucra într-un mediu digital. Acest nou mod de lucru îi va elibera de povara rutinei, lăsând-o în seama maşinilor, iar oamenii vor avea timp să evolueze şi să creeze valoare adăugată", spune Codruţ Săvulescu, Senior Solutions Manager al Huawei România.

Potrivit raportului DESI 2020, tehnologiile digitale le oferă afacerilor un avantaj competitiv, duc la îmbunătăţirea serviciilor şi la extinderea pieţelor. Transformarea digitală a afacerilor deschide noi oportunităţi şi generează, la rândul ei, dezvoltarea de noi tehnologii. Cele mai avansate ţări din acest punct de vedere sunt Irlanda, Finlanda, Belgia, Ţările de Jos, Danemarca şi Suedia, în timp ce la celălalt capăt al clasamentului se află Bulgaria, România, Ungaria, Polonia, Grecia şi Letonia, situate mult sub media europeană.

Sondajul CURS a fost realizat la solicitarea Huawei, în rândul a 300 de companii medii şi mari, în noiembrie 2020.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Comunicate de presă

Flanco anunţă începutul unui parteneriat cu Federaţia Română de Scrimă
08 apr. S.B.


BusinessMark organizează cea de-a VII-a ediţie a evenimentului "Supply Chain & Logistics Forum"
06 apr. C.P.


Antrenamentele on-line sau pe zoom, soluţia pentru decizia de închidere a sălilor de fitness
01 apr. C.P.


Seria HUAWEI MatePad se extinde
31 mar.


CÎŢU, ÎN DIALOG CU CONAF:"Am încercat să identificăm soluţii pentru industria textilă"
31 mar. J.P.


ÎN LUNA MASRTIEANPC a aplicat 108 sancţiuni contravenţionale în valoare de 407.000 lei operatorilor de produse alimentare ecologice
31 mar. C.I.


ANALIZĂ BRICO DEPOT: Topul alegerilor românilor în proiectele de (re)amenajare a locuinţei, în perioada pandemiei
31 mar.


Cisco organizează evenimentul global virtual Cisco Live
31 mar.


Dinu Bumbăcea preia conducerea PwC România de la Ionuţ Simion, începând cu 1 iulie 2021
31 mar.


MINISTERUL FINANŢELOR:Românii pot investi în titluri de stat şi în luna aprilie1
31 mar.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.