SPECIALIŞTII JLL ROMÂNIA:

"Volumul investiţiilor imobiliare, posibil să depăşească 1,1 miliarde euro, anul acesta"

06 feb. 2020 Companii
RAMONA RADU
"Volumul investiţiilor imobiliare, posibil să depăşească 1,1 miliarde euro, anul acesta"

Volumul investiţiilor imobiliare ar urma să depăşească, în acest an 1,1 miliarde de euro, în condiţiile în care tranzacţii de peste 700 milioane de euro sunt în prezent deja semnate sau în proces de due dilligence arată specialiştii de la JLL România printr-un comunicat de presă transmis ieri.

Potrivit surselor citate, acest lucru demonstrează interesul crescut al investitorilor pentru piaţa imobiliară locală, chiar dacă anul trecut volumul tranzacţiilor a fost de doar 683 milioane de euro, sub estimările iniţiale.

Volumul tranzacţiilor înregistrat anul trecut a fost influenţat de procesele lungi de analiză a proiectelor, cumpărătorii fiind în continuare foarte atenţi la investiţiile pe care le fac în România, se mai arată în comunicat.

Andrei Văcaru, head of Capital Markets JLL România, a declarat: "În ultima perioadă am reuşit să convingem tot mai mulţi investitori internaţionali să se uite la România şi acest lucru s-a materializat pe de o parte, printr-un volum ridicat de tranzacţii care au fost securizate deja şi care urmează să fie finalizate în perioada următoare. În total, tranzacţii de peste 700 de milioane de euro sunt în faze avansate, iar pentru tot anul e foarte probabil ca volumul să depăşească 1,1 miliarde de euro, un nivel record al ultimilor şase ani".

Apetitul crescut al investitorilor se reflectă şi în evoluţia yieldurilor în ultimele 12 luni, care au scăzut cu 25 de puncte de bază pe segmentele de birouri şi industrial, până la 7%, respectiv 8%, au mai explicat specialiştii JLL România care au mai spus că tendinţa va continua şi în acest an şi este în ton cu ceea ce se întâmplă în regiune.

"Diferenţele de randament dintre România şi Polonia sau Cehia ajung până la 275 puncte de bază pentru proprietăţi comparabile, ceea ce înseamnă că preţurile de pe piaţa locală sunt semnificativ mai mici comparativ cu regiunea, făcând investiţiile în Româ-nia tot mai atractive", a adăugat Andrei Văcaru.

Având în vedere tranzacţiile în curs, sursele citate preconizează, în 2020, "o revenire în forţă" a Bucureştiului, care ar putea atrage peste 80% din volumul total de investiţii, faţă de 48% anul trecut. Oraşele secundare, care în 2019 au devenit mai interesante pentru investitori, vor scădea ca pondere deoa-rece există un număr mai redus de proiecte disponibile la vânzare în prezent, au mai spus specialiştii.

Anul acesta, clădirile de birouri vor reprezenta cea mai lichidă clasă de active imobiliare, iar JLL România se aştea-ptă la o creştere a ponderii în total tranzacţii spre 80%, de la 60% anul trecut.

"De remarcat, evoluţia sectorului hotelier, care devine din ce în ce mai activ şi unde ne aşteptăm şi în 2020 la noi tranzacţii în contextul în care în ultimii trei ani au fost închise nu mai puţin de 11 vânzări de hoteluri, atât în Bucureşti, cât şi în oraşele secundare", se mai arată în comunicat.

Conform companiei, analiza provenienţei capitalului alocat pentru achiziţii de proprietăţi în România arată o continuare a diversificării investitorilor, anul trecut, activele locale atrăgând capital sud-african, românesc, american, maghiar şi din Orientul Mijlociu.

Sursele citate se aşteaptă ca, în acest an, Europa de Vest şi Israelul să reprezinte principalele surse, Morgan Stanley, Indotek, CFH şi White Star fiind printre investitorii noi care au realizat achiziţii în 2019 în România.

Potrivit JLL România, şi la nivel regional, anul 2020 se preconizează a fi unul de referinţă, după ce în 2019 volumul a atins un record absolut, cu un volum de aproape 14 miliarde de euro.

Cu peste 55% din totalul tranzacţionat şi pe fondul creşterii activităţii investitorilor din Europa, Polonia şi-a menţinut poziţia dominantă în 2019, iar pe poziţia a doua în regiune s-a poziţionat Cehia, cu 22% din total, au mai explicat specialiştii din cadrul companiei de consultanţă imobiliară.

Aceştia remarcă şi diferenţele dintre sursele de capital în ţările din regiune - în vreme ce Polonia are foarte puţini investitori locali, iar cei din Europa deţin o cotă de aproximativ 50%, în Ungaria capitalul local a generat 80% din tranzacţii, iar în Cehia 40%.

Compania de consultanţă imobiliară JLL a fost implicată în 2019 în tranzacţii de peste 325 milioane euro.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / FELIX PĂTRĂŞCANU, CEO FAN COURIER:"Posibilităţile de finanţare nu lipsesc din piaţă pentru proiectele antreprenoriale"
16 apr. A.T.


VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / NICOLETA MUNTEANU, VICEPREŞEDINTE CONAF:"Lipsa educaţiei antreprenoriale - principalul motiv pentru care multe companii eşuează"
16 apr. A.T.


GUVERNUL ALOCĂ664,1 milioane lei pentru certificatele CO2 necesare CE Oltenia
16 apr. G.M.


VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / RAMONA IVAN, DIRECTOR CEC BANK:"Foarte multe companii şi-au găsit puterea să se reinventeze după blocajul impus de pandemie"
16 apr. A.V.


VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / TIVADAR RUNTAG, CEO CHIMCOMPLEX:"Condiţiile favorabile de piaţă ne-au ajutat foarte mult în a doua jumătate a lui 2020"
16 apr. M.G.


VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / ANDREEA NEGRU, PURTĂTOR DE CUVÂNT ROMGAZ ŞI PREŞEDINTELE ADAA:"Pandemia a adus companiilor oportunitatea să-şi îndeplinească rapid unele deziderate"
16 apr. E.O.


VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / OANA-MARCIANA ÖZMEN, DEPUTAT:"Ne dorim o lege a holdingului şi o modificare a legii societăţilor comerciale care să ne ajute şi să nu ne încurce"
16 apr. George Marinescu


VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / CORNELIU BODEA, CEO ADREM ŞI PREŞEDINTE CRE:"Bursa de Valori creează un parteneriat între investitori şi antreprenori"
16 apr. Mihai Gongoroi


Cererea de birouri a scăzut la 50%, în pandemie
16 apr. Emilia Olescu


VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / CRISTINA CHIRIAC, PREŞEDINTELE CONAF:"Peste 90% din companiile fondate de femei nu sunt scalabile să intre în categoria companiilor mari"
16 apr. George Marinescu

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.