STUDIU DELOITTE:

Directorii financiari din România sunt mai optimişti decât în 2020

03 mar. 12:05 Companii
Directorii financiari din România sunt mai optimişti decât în 2020

Directorii financiari din România sunt mai optimişti decât în urmă cu şase luni cu privire la evoluţia principalilor indicatori financiari ai companiilor pe care le conduc, potrivit celei mai recente ediţii a studiului Deloitte CFO Survey România, realizat pe baza opiniilor exprimate de peste 100 de directori financiari din ţara noastră. Deşi jumătate dintre respondenţi manifestă optimism, reducerea costurilor continuă să fie prioritatea următoarelor 12 luni pentru 37% dintre aceştia, în scădere de la 58%, la începutul pandemiei. Pe locul al doilea în topul preocupărilor se află creşterea organică a businessului (în urcare de la 13% la 18%), urmată de digitalizare (11%), în condiţiile în care munca la distanţă şi automatizarea proceselor interne au devenit esenţiale în cele mai multe domenii.

Categoriile de costuri care vor creşte cel mai mult, conform rezultatelor studiului, sunt cele cu provizioane pentru creanţele incerte, urmate de costurile de finanţare şi de capital. La polul opus, costurile care vor scădea cel mai mult sunt cele legate de bunurile imobiliare.

Scăderea cererii rămâne principala îngrijorare pentru companii şi în 2021, deşi, în cazul cererii interne, ponderea celor care se aşteaptă la o diminuare s-a redus la 44%, de la peste 70%, la începutul pandemiei. În schimb, revine în actualitate preocuparea legată de insuficienţa forţei de muncă calificate, 43% dintre respondenţi menţionând acest aspect, faţă de 11%, în primele luni de la declanşarea pandemiei.

Întrebaţi fiind când estimează că veniturile vor ajunge din nou la nivelurile înregistrate anterior pandemiei, 34% dintre respondenţi au spus că deja au revenit sau chiar au depăşit acel nivel, 43% au indicat 2021 ca fiind anul revenirii, iar 20% estimează că revenirea va avea loc în 2022 sau mai târziu.

În următoarea perioadă, companiile se vor concentra pe menţinerea sănătăţii şi siguranţei angajaţilor la locul de muncă (38%) şi pe transformarea digitală (tot 38%), astfel încât să poată asigura funcţionarea organizaţiei chiar şi în condiţii de blocaj, izolare sau distanţare socială, mai arată studiul. La polul opus se află explorarea de pieţe noi, doar 1% dintre companii considerând că aceasta va fi o prioritate în viitorul apropiat.

"Percepţia directorilor financiari cu privire la viitor s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimele şase luni, pe fondul măsurilor de sprijin anunţate de autorităţile locale şi europene, respectiv al demarării campaniei de vaccinare a populaţiei împotriva noului coronavirus. După cum reiese din studiul nostru, majoritatea sectoarelor estimează cel puţin o stabilizare a situaţiei în 2021, cu câteva excepţii, precum industria turismului şi a ospitalităţii. Cu toate acestea, prudenţa rămâne principala caracteristică a mediului de business, dacă ne raportăm la faptul că reducerea costurilor continuă să fie strategia preferată pentru perioada următoare, apetitul faţă de risc este limitat, iar eforturile depuse pentru a asigura funcţionarea organizaţiei sunt consistente", a declarat Zeno Căprariu, Partener Audit, Deloitte România, coordonatorul CFO Program în România.

Peste jumătate dintre companii (56%) se aşteaptă să raporteze venituri mai mari în 2021 faţă de 2020 şi să recupereze, astfel, din terenul pierdut anul trecut. Cu toate acestea, 84% dintre respondenţi spun că nu sunt dispuşi să îşi asume riscuri în această perioadă, în contextul în care jumătate dintre ei resimt un grad mare de incertitudine, mai ales în domenii precum turism şi ospitalitate şi servicii financiare.

În privinţa evoluţiei de ansamblu a economiei, aproximativ jumătate dintre participanţii la studiu se aşteaptă la o creştere în 2021, iar un sfert dintre ei estimează chiar un avans al economiei de peste 2%. Cu toate acestea, 71% dintre respondenţi spun că şomajul va creşte anul acesta.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

ADVERTORIALSuport pentru dezvoltarea serviciilor medicale la Spitalul de Psihiatrie''Eftimie Diamandescu'' Bălăceanca - în contextul pandemiei Covid-19" Cod SMIS 2014+ 138135
12 apr.


FAŢĂ DE PERIOADA IANUARIE-MARTIE A ANULUI TRECUTPetrom - producţie şi vânzări de hidrocarburi în scădere, în primul trimestru
12 apr. A.I.


Grupul Digi - de la şocul COVID, la perspectivele post pandemie
12 apr. Andrei Iacomi


ÎN SCĂDERE UŞOARĂ FAŢĂ DE CEA DIN 2019Eisberg a încheiat 2020 cu o cifră de afaceri de 11 milioane euro
12 apr. A consemnat Emilia Olescu


SUPLIMENT DIGIParcursul DIGI COMMUNICATIONS la Bursa de Valori Bucureşti
12 apr. Mihai Gongoroi


SUPLIMENT DIGIGrupul Digi în cifre
12 apr. Valentin M. Ionescu


SUPLIMENT DIGIAcţiunile Digi - recuperare rapidă a căderii provocate de şocul Covid1
12 apr. Andrei Iacomi


SUPLIMENT DIGI / SERGHEI BULGAC, CEO DIGI COMMUNICATIONS:"Digi a înţeles rapid care vor fi noile leviere de creştere"1
12 apr. A consemnat Andrei Iacomi


China impune Alibaba o sancţiune record de 2,3 miliarde euro
10 apr. G.U.


KLM aniversează 25 de ani de operare a rutei Bucureşti - Amsterdam
09 apr. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.