STUDIU ING:

Opt din zece români sunt mai preocupaţi de economisire şi sunt dispuşi să lucreze mai mult, pe fondul pandemiei Covid-19

02 mar. 16:35 Comunicate de presă
A.B.
Opt din zece români sunt mai preocupaţi de economisire şi sunt dispuşi să lucreze mai mult, pe fondul pandemiei Covid-19

Aproximativ 83% dintre români încearcă să economisească mai mulţi bani pentru a se adapta la incertitudinea contextului pandemic, comparativ cu media europeană de 66,5%, potrivit celui mai recent studiu internaţional ING. Astfel, românii se află în fruntea clasamentului european, fiind urmaţi de polonezi (82%), turci (80%) şi cehi (71%), transmite un comunicat de presă trimis redacţiei.

Aproape 75% dintre români au luat decizia de a-şi reduce cheltuielile, peste media europeană de 57,5%, ocupând primul loc în topul european. Similar, pe următoarele locuri se situează turcii (73%), polonezii (70%), italienii şi spaniolii (66%).

Decizia conştientă de a economisi mai mulţi bani este corelată şi cu faptul că, la nivel european, românii (52%) se aşteaptă cel mai mult să se confrunte cu dificultăţi financiare, pe fondul pandemiei. La polul opus, se află olandezii (16%), luxemburghezii (20%), belgienii şi germanii (23%).

Pentru a-şi creşte veniturile, 40% dintre români spun că au lucrat mai multe ore la locul de muncă, acesta fiind, de asemenea, cel mai ridicat procent la nivel european. Mai mult, 37% dintre români ar fi dispuşi să efectueze muncă suplimentară dacă ar avea această posibilitate.

În ceea ce priveşte schimbarea comportamentului de plată, aproximativ 58% dintre români au declarat că folosesc mai puţin numerar, ocupând, astfel, locul trei ca pondere de creştere după englezi (65,4%) şi polonezi (64,5%). Peste 54% dintre respondenţii români au spus că acum preferă să plătească cu cardul, peste media europeană de 49%.

"Ponderea foarte mare de români care încearcă să economisească (83%) şi să îşi reducă cheltuielile (75%) este remarcabilă. La începutul pandemiei, economisirea a fost pentru mulţi un lucru neintenţionat, ca urmare a impunerii restricţiilor de mobilitate. După aproape un an, numărul celor care şi-au propus să economisească în mod activ a crescut substanţial.

Totuşi, avem încă un procent ridicat de români (33%) care nu au un plan de economisire. Deprinderea unei rutine necesită disciplina monitorizării tuturor cheltuielilor. O metodă eficientă de a economisi este de a depune 5-10% din valoarea salariului în contul de economii imediat după încasarea salariului, nu la final, când, de regulă, nu mai rămân bani.

Într-o notă optimistă, economia ar putea să îşi revină la nivelul pre-pandemie chiar în a doua parte a anului 2021, ritmul creşterilor salariale va rămâne unul pozitiv, iar rata şomajului pare a fi deja în scădere.", a declarat Valentin Tătaru, economist şef în cadrul ING Bank România.

Rutina strategică de economisire

Deşi românii sunt vizibil mai preocupaţi de economisire, aproape 33% dintre aceştia afirmă că nu au o rutină de economisire (cea mai ridicată pondere la nivel european). Doar 27% dintre români pun bani deoparte atunci când încasează salariul, aflându-se pe ultimul loc al clasamentului european, iar 22% dintre respondenţi spun că preferă să pună deoparte banii rămaşi la sfârşit de lună. Aşteptând finalul lunii pentru depunerea economiilor, peste 17% dintre români rămân, însă, întotdeauna fără bani înainte de următorul salariu, situându-se şi aici pe prima poziţie.

Peste 35% dintre români spun, în continuare, că nu au economii - acelaşi procent ca în studiul internaţional ING din luna mai 2020 şi în descreştere cu patru procente faţă de cel din decembrie 2019). Dintre cei care au un fond de rezervă, aproape 36% dintre respondenţi spun că are o valoare mai mică decât un salariu lunar, 23% dintre aceştia că reprezintă echivalentul a unul-trei salarii şi doar 14% că este echivalentul a patru-şase salarii. Cu toate acestea, 70% dintre români consideră că îşi gestionează bine banii.

Românii cu vârste între 25 şi 34 sunt cei mai interesaţi de economisire, iar 36% dintre aceştia au răspuns că îşi transferă lunar o parte din salariu în contul de economii, comportament recomandat pentru economisire. Peste 21% dintre respondenţii români care au declarat că nu pot să economisească se află în grupele de vârstă 55-65 ani şi peste 65 ani.

La polul opus, peste 50% dintre luxemburghezi şi aproximativ 42% dintre cehi şi olandezi îşi pun bani în contul de economii în fiecare lună, după încasarea salariului.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Comunicate de presă

Cora derulează programul Rabla pentru electrocasnice până la finalul anului 20214
21 apr.


ANTREPRENORII ROMÂNI, RETICENŢI LA ARHIVAREA DIGITALĂLegislaţia referitoare la documentele contabile şi temerea faţă de atacurile cibernetice principalii factori invocaţi
21 apr.


Prestigio Click&Touch 2, tastatura inteligentă premiată cu Red Dot Award Product Design 2021
21 apr.


GALA ANIS 2021: Câştigătorii premiilor industriei IT sunt: FintechOS, Medicai, Bittnet Systems, Pentest-Tools.com, Softech, Qubiz, DB Global Technology şi Endava
21 apr.


Minspace lansează Hybrid, noua gamă de soluţii flexibile
21 apr.


MerchantPro a investit peste 100.000 de euro în aplicaţii ce ajută comercianţii din platformă să-şi scaleze businessul
21 apr.


Tech Mahindra îşi extinde biroul din Vox Technology Park cu 1.500 de metri pătraţi
21 apr.


Dezvoltatorul belgian de spaţii logistice WDP investeşte 29 de milioane de euro în regiunile Bucureşti şi Transilvania pentru proiecte noi
21 apr.


Rompetrol extinde contractul de închiriere pentru birourile din City Gate
21 apr.


CRH Ciment România devine ROMCIM
21 apr.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.