STUDIU TERMENE.RO:

Profiturile firmelor de gambling au crescut de peste cinci ori în şase ani

31 ian. Companii
E.O.
Profiturile firmelor de gambling au crescut de peste cinci ori în şase ani

Jocurile de noroc şi pariurile - o piaţă de peste 2 miliarde euro  

Mai mult de jumătate din profiturile companiilor - direcţionate spre alte jurisdicţii fiscale

Sectorul de gambling nu a ajuns încă la potenţialul său maxim

Veniturile înregistrate de companiile care activează în sectorul jocurilor de noroc şi al pariurilor vor continua să crească, în acest an, până la 12 miliarde lei, după ce, anul trecut, au avansat cu 15% faţă de pragul de 9 miliarde lei, înregistrat în 2018, arată un un studiu realizat Termene.ro.

Acesta subliniază că evoluţia aces-tei pieţei este cu atât mai spectaculoasă cu cât viteza acesteia are în continuare un ritm accelerat: "În comparaţie cu anul anterior, în 2018 veniturile înregis-trate au crescut cu peste 11,4%, cu un punct procentual superior creşterii din anul 2017 şi cu 0,3 puncte procentuale mai mult decât cea înregistrată în anul 2015. Cea mai mare creştere procentuală rămâne în anul 2016, când veniturile au crescut cu peste 17% comparativ cu anul anterior. În valori absolute, anul 2018 a adus venituri cu aproximativ 1 milion de lei mai mari comparativ cu 2017".

Adrian Dragomir, fondator al platformei Termene.ro., a declarat: "Pe măsură ce valoarea unui domeniu creşte, procentul cu care aceasta o face începe să scadă până la punctul la care stagnează sau chiar devine negativ. Faptul că viteza de creştere a industriei de profil se menţine ridicată este un indiciu că în România domeniul jocurilor de noroc şi al pariurilor nu a ajuns încă la potenţialul său maxim".

Mai spectaculos decât creşterea veniturilor generate de aceste companii este avansul profiturilor obţinute de firmele din piaţă. Dacă în anul 2013, profiturile totale generate la nivel naţional erau de aproximativ 166 milioane lei, în anul 2018 au crescut de peste 5 ori, depăşind valoarea de 838 milioane lei. Un efect direct al creşterii principalilor indicatori financiari ai unei companii (cifra de afaceri şi profitul) este avansul profitabilităţii. Dacă în anul 2013, o companie din acest domeniu câştiga 3 lei la fiecare 100 de lei încasaţi, în anul 2016 suma s-a dublat, ajungând la 6 lei (creştere de 3 lei), iar în anul 2018 a crescut la 9 lei (o altă creştere de 3 lei).

Conform sursei citate, deşi profiturile cresc spectaculos, peste jumătate din cuantumul acestora (aproximativ 500 milioane lei) au fost generate de companii controlate de fonduri de investiţii cu sedii în afara României. Astfel, deşi domeniul generează un profit ridicat, mai mult de jumătate din acesta este direcţionat în afara graniţelor României.

Spre deosebire de parametrii financiari anteriori, care s-au îmbunătăţit semnificativ, nu acelaşi lucru se poate spune despre viteza de plată a datoriilor. Acest indicator calculează numărul mediu de zile în care o companie din această industrie îşi plăteşte datoriile (indiferent de natura acestora). Dacă în anul 2017 acest indicator a scăzut, ajungând la un timp mediu de 78 de zile, în anul 2018 acesta a revenit la trendul ultimilor ani - cel de creştere ajungând la un timp record de aproximativ 97 de zile.

"Când o companie devine mai profitabilă, este un semn de maturizare antreprenorială, dar acest lucru nu este vizibil în cazul comportamentului de plată, care (la nivel de activitate) are un trend constant de deteriorare. Fie că este vorba de instituţii financiare, furnizori sau clienţi (câştigători), aceştia trebuie să aştepte tot mai mult timp până îşi încasează creanţele, ceea ce generează un efect domino la nivel macroeconomic", arată analiza Termene.ro.

Ponderea firmelor din domeniu care prezintă un risc ridicat de intrare în insolvenţă este într-o scădere constantă, dar se menţine în continuare la un nivel ridicat, subliniază studiul citat. El precizează că, dacă în anul 2013 un număr de 40 de firme din 100 aveau acest risc, trendul de scădere continuă a făcut ca în anul 2018 să fie în medie 35 de firme din 100 care să aibă acest risc.

Faptul că în contextul creşterii constante a vitezei de plată a datoriilor ponderea firmelor cu risc de intrare în insolvenţă este în continuă scădere, readuce din nou conceptul de comportament de plată. Astfel, fără a generaliza, există premisele să credem că cel puţin o parte din firmele din domeniu au posibilitatea financiară de a-şi grăbi plata datoriilor, dar din diverse motive nu fac acest lucru. În acest sens, RedBill este instrumentul care poate sprijini firmele în evaluarea acestui risc şi de a acţiona în consecinţă, mai arată cercetarea. Prin intermediul RedBill, Biroul facturilor neîncasate, poţi raporta clienţii care nu şi-au plătit facturile la timp si care te ajută să recuperezi banii pentru facturile neîncasate.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII / VALENTINA BAICUIANU, APMGR:"Pandemia a evidenţiat lipsa din piaţă a mii de medicamente generice, cu preţ accesibil"
30 oct.


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /SORIN MINEA, CEO ANGST RO:"Aş dori să se discute despre un program comun industrie alimentară-agricultură"
30 oct. Emilia Olescu


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /SORIN VASILESCU, DIRECTOR ANIF:"Avem nevoie de o strategie ca să finanţăm irigaţiile, desecările şi combaterea eroziunii solului"
30 oct. V.R.


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /IONEL ARION, PREŞEDINTELE FEDERAŢIEI NAŢIONALE PRO AGRO:"Ne confruntăm cu o disoluţie a autorităţii statului, dar şi cu o ambiguitate legislativă"
30 oct. A.T.


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /ADRIAN PINTEA, DIRECTOR GENERAL APIA:"APIA a virat 994 de milioane de euro, pentru 75% din fermieri"
30 oct. A.T.


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII / ADELA COJAN, PREŞEDINTE CNAS:"Niciun sistem de sănătate din lume nu beneficiază de fonduri suficiente, însă România are cel mai mic buget din UE"
30 oct.


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /MARIUS GAVREA, ING BANK:"Factorii externi impun şi digitalizarea fermelor"
30 oct. E.O.


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /DACIAN BADEA, PREŞEDINTE CA, FERMELE ECOLOGICE SILVANIA: "Accesul la piaţă este foarte dificil pentru business-urile integrate"
30 oct. G.M.


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /BOGDAN DUMITRESCU, BJD REINSURANCE CONSULTING:"Asigurările parametrice acoperă riscurile agricole la costuri reduse"
30 oct. V.R.


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /NICU VASILE, LAPAR:"Deşi România este o ţară agrară, fermierii nu au capacitatea să intre în magazine"
30 oct. E.O.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.