SUPLIMENT CRYPTO / ADRIAN VASILESCU, BNR:

"O monedă digitală, într-o epocă a digitalizării, este posibil să apară şi în România"

Adrian Vasilescu: "Eu nu cred că vor fi legalizate. Cu trei-patru ani în urmă erau speranţe mari legate de intrarea criptomonedelor în reţelele oficiale. Cu trecerea timpului, aceste speranţe s-au spulberat şi băncile centrale se cam feresc să comenteze în legătură cu criptomonedele şi nu le sprijină".
Adrian Vasilescu: "Eu nu cred că vor fi legalizate. Cu trei-patru ani în urmă erau speranţe mari legate de intrarea criptomonedelor în reţelele oficiale. Cu trecerea timpului, aceste speranţe s-au spulberat şi băncile centrale se cam feresc să comenteze în legătură cu criptomonedele şi nu le sprijină".

O monedă digitală, într o epocă a digitalizării, este posibil să apară şi în România, mai ales că de câţiva ani există şi o lege privind moneda electronică, este de părere Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), care ne-a vorbit în nume personal. Acesta ne-a precizat: "Încă nu ştim cum va fi gândit un leu digital, dar este posibil să apară, pentru că într-acolo se îndreaptă lucrurile. Multe dintre activităţile din lume sunt făcute în mediul online, în combinaţie cu cel offline. La urma urmei, nu este imposibil ca într-un viitor apropiat să vedem leul în această ipostază".

Indiferent că va fi digital, leul nu poate ieşi din sistemul lui, apreciază Vasilescu, subliniind că fiecare monedă are sistemul monetar propriu şi nu poate ieşi din sistemul ei: "Din moment ce EBA s-a pronunţat în favoarea digitalizării, iar Banca Naţioanlă a preluat informaţii de la EBA şi a dat un comunicat ce arată că există preocupări pentru digitalizare şi pentru plăţile online, în aceste condiţii poate apărea şi un leu digital".

În opinia lui Adrian Vasilescu, criptomoneda este cu totul altceva, chiar dacă este tot o monedă digitală, pentru că, oriunde în lume, aceasta este acum în afara sistemelor oficiale şi în afara legilor: "Dar de multe ori se întâmplă că, dacă nu există o lege care să interzică aceste monede, ele circulă fără probleme. Eu nu cred că vor fi legalizate. Cu trei-patru ani în urmă erau speranţe mari legate de intrarea criptomonedelor în reţelele oficiale. Cu trecerea timpului, aceste speranţe s-au spulberat şi băncile centrale se cam feresc să comenteze în legătură cu criptomonedele şi nu le sprijină".

Unii dintre investitori, văzând că aurul este în scădere şi bitcoinul în creştere, îşi mută parte din investiţii din metalul galben în această criptomonedă. Adrian Vasilescu apreciază că aceşti "industriaşi americani ori au făcut investiţii în bitcoini pe termen scurt ori sunt aventurieri sau riscă unele sume de bani".

Recent, Adrian Vasilescu ne-a spus că, la nivelul băncii noastre centrale, sunt purtate discuţii cu privire la emiterea unei monede digitale, în condiţiile în care BNR nu îşi permite să rămână în urmă faţă de celelalte state europene.

Adrian Vasilescu ne-a declarat, la vremea respectivă: "Este o dezbatere generală privind aceste monede digitale, în condiţiile în care vedem cu toţii că a început era digitalizării. Ar fi fost nefiresc ca sectorul emiterii monedei să fie în afara acestei preocupări care s-a răspândit în toată lumea. Banca Naţională discută de multă vreme această posibilitate. Nu vom putea să rămânem în urmă. Nu avem dreptul să rămânem în urmă. Dacă privim spre apus şi privim în acelaşi timp şi ce se întâmplă la noi, sigur că ţările dezvoltate au luat-o înainte, în primul rând cu restrângerea numerarului. România este încă o ţară a numerarului. Pensionarii primesc pensia pe card, dar sunt foarte mulţi care fac (doar) două operaţiuni: se duc o dată să vadă dacă le-a intrat pensia, după care îşi scot toţi banii de pe card. Era digitalizării este încă un concept experimental. Se răspândeşte şi la noi telemunca. De asemenea, această criză prin care trecem este o criză a sănătăţii publice dublată de o criză economică ce are drept cauză criza sănătăţii publice. Această criză a determinat multe companii din comerţ să sune clopoţelul întrucât pentru ele a început era digitalizării. Magazinele online funcţionează chiar foarte bine. (...) Este normal ca şi moneda digitală să intre în obişnuinţă, ceea ce pentru unii deja este - mulţi îşi plătesc impozitele prin telefon, fac cumpărături prin telefon, îşi cumpără, dacă mai merg, biletele de avion de pe telefon".

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Bănci-Asigurări

Euro a scăzut la 4,9260 lei
21 apr. J.P.


ROBOR la 3 luni a stagnat la 1,59%
21 apr. A.P.


NOUA LEGE A DĂRII ÎN PLATĂ - DEZBĂTUTĂ LA CCRAvocaţii clienţilor i-au pus pe gânduri pe magistraţii Curţii Constituţionale
21 apr. Emilia Olescu


PIAŢA VALUTARĂEuro s-a crescut la 4,9279 lei
21 apr. Andreea Panait


PIAŢA MONETARĂ Dobânda la depozitele overnight a scăzut la 0,91%
21 apr. Andreea Panait


OPINIIDe la bitcoin la britcoin spre no-coin1
21 apr. Cristian Dogaru


CEC Bank extinde transferurile folosind numărul de telefon în loc de IBAN, către orice bancă din România
20 apr. S.B.


Euro a crescut la 4,9279 lei
20 apr. J.P.


Aegon România urcă o poziţie în topul asigurătorilor de viaţă
20 apr. S.B.


ROBOR la 3 luni a stagnat la 1,59%
20 apr. G.U.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.