SUPLIMENT CRYPTO
Criptomonedele - sirene ale sistemului financiar 12


Criptomonedele precum Bitcoin, Ethereum sau Litecoin au atras, în ultimii ani, atenţia profesioniştilor din tehnologia informaţiei, economiştilor, investitorilor, băncilor, guvernelor şi chiar poliţiei. Definiţia exactă a acestora este încă în discuţie. Nu există un acord dacă monedele virtuale pot fi considerate bani sau nu, dar cercetătorii încearcă să le încadreze în teoriile banilor. Cu toate acestea, există un consens prin care criptomonedele pot fi considerate drept mediu digital de schimb şi un sistem descentralizat de plată bazat pe criptografie.
Această noutate tehnologică a crescut în ultimii ani, datorită caracteristicilor sale inovatoare, simplităţii, transparenţei, valorii din piaţă, dar şi popularităţii, atrăgând nume cunoscute de investitori. Piaţa criptomonedelor a ajuns la o capitalizare de piaţă de peste 1,7 trilioane de dolari. Valutele digitale sunt în prezent independente de bănci, contestând chiar sistemele financiare actuale şi formele convenţionale de monedă. Scopul de bază al mişcării criptomonedelor este legat de descentralizarea puterii, nefiind controlate de o bancă centrală sau de un guvern. Pe acest fond, criptomonedele aprind discuţii şi controverse intense.
Tot mai des apar opinii ale autorităţilor de reglementare care avertizează asupra unor presupuse pericole care se află în spatele criptomonedelor. Pe de altă parte, şi în aceeaşi măsură, investitori de notorietate alocă sume de ordinul milioanelor de dolari în monede digitale, iar proiecte precum adoptarea de către bănci a monedelor digitale sunt tot mai frecvente. În plus, există şi iniţiative de trecere a monedelor naţionale fiat în monede digitale.
Totuşi, specialiştii din piaţă atrag atenţia investitorilor asupra volatilităţii puternice a monedelor virtuale. Însă tocmai acest aspect este considerat de unii investitori atractiv.
Monedele virtuale au urmat un trend ascendent de la finalul anului trecut, depăşind prag după prag şi ajugând la noi maxime istorice. Deşi au avut parte şi de corecţie, valoarea acestora s-a stabilizat aproape de fiecare dată mai sus de cea de la care a pornit creşterea iniţială.
Opiniile specialiştilor continuă să fie împărţite, unii considerând criptomonedele doar o bulă speculativă, fără valoare intrinsecă. Alţii susţin, însă, că valoarea acestora este incontestabilă mai ales datorită rarităţii de care dispun. În plus, criptomonedele încep să fie văzute drept active de refugiu şi, deşi sunt analişti care consideră că monedele virtuale nu oferă siguranţa unui activ de refugiu, mulţi investitori s-au îndreptat cu sume mari către piaţa criptomonedelor.
Reglementarea este, în prezent, principala preocupare a jucătorilor din piaţă, care consideră esenţial pentru viitorul monedelor virtuale trasarea unor direcţii clare acreditate de autorităţi. Totodată, duritatea sau blândeţea reglementărilor poate schimba total piaţa, afectând valoarea monedelor virtuale. Pentru moment, mesajele venite din partea autorităţilor par să se îndrepte spre o versiune dură a reglementărilor, iar orice reacţie din partea instituţiilor de resort se resimte în întreaga industrie.
Un lucru este cert - rolul de inovaţie a tehnologiei din spatele criptomonedelor este vizibil atât în industria financiară, dar şi în alte domenii.
Misiunea dificilă este în prezent reprezentată de găsirea unui echilibru între operarea unei politici monetare care presupune controlul asupra unor mecanisme monetare şi rolul prea larg al monedelor virtuale care pot periclita acest obiectiv.
Citeşte şi• "O monedă digitală, într-o epocă a digitalizării, este posibil să apară şi în România"
• "Avatarul bitcoin seamănă cu petrecerea oferită de Stephen Hawking pentru călătorii în timp"
• "Bitcoin va ajunge la un milion de dolari, în următorii cinci ani"
• BIS: 20% din lume, posibil să treacă la bani digitali în următorii trei ani
• JPMorgan consideră că 1% din portofoliile investitorilor ar putea fi în Bitcoin
• Utilizatorii de criptomonede au depăşit 100 de milioane, la nivel mondial