SUPLIMENT GAMBLING

"Piaţa online nu influenţează piaţa landbase"

03 sep. 2019 Companii
Odeta Nestor, AOJND
Odeta Nestor, AOJND

(Interviu cu Odeta Nestor, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanţă - AOJND) 

Reporter: 2019 a debutat sub auspiciile OUG 114. Care a fost influenţa noilor măsuri legislative asupra pieţei jocurilor de noroc?

Odeta Nestor: Anul acesta a avut un debut destul de dificil pentru industria jocurilor de noroc şi mă refer chiar la noile prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privitoare la majorarea taxelor pentru jocurile de noroc şi, implicit, la impactul major pe care aceasta l-a avut în piaţa de profil. Totuşi, companiile din industrie au reuşit să se redreseze şi să se conformeze noilor schimbări legislative din domeniu fără a avea modificări substanţiale în funcţionare. Subliniez că funcţionarea în aceiaşi parametri a fost, să spun aşa, forţată şi de faptul că în special platformele de jocuri de noroc la distanţă, dar şi foarte multe sloturi au fost autorizate deja pentru un an.

Vom vedea după un an (anul de autorizare) cum vor decide operatorii să-şi continue activitatea şi doar după această perioadă se va putea face o analiză a dinamicii în funcţie de noile modificări.

Reporter: Ce mai trebuie acestui segment ca să funcţioneze la parametri optimi?

Odeta Nestor: În opinia mea (şi acum vorbesc strict în calitate de preşedinte al AOJND), ar trebui ca măsurile de securizare a datelor şi tranzacţiilor din landbase să fie asemănătoare şi adaptate, ca cele de online. Chiar dacă specificul de funcţionare este diferit, derularea jocului, a celorlalte produse specifice (tip jackpot), a rezultatelor jocului şi a premiilor trebuie evidenţiate şi controlate strict în vederea împiedicării modificării acestora sau fraudării.

Reporter: Cum ne situăm faţă de celelalte ţări europene, în acest domeniu?

Odeta Nestor: Depinde din ce punct de vedere ne raportăm la celelalte ţări europene. Dacă luăm în considerare legislaţia din domeniu, spre exemplu din Malta - fără îndoială un exemplu de bună practică pentru jocurile de noroc online - care este foarte permisivă (mai puţin privitor la taxele datorate), sau ţări precum Franţa şi Spania, unde legislaţia din domeniu devine din ce în ce mai restrictivă, aş spune că România, la momentul actual, se află undeva la mijloc. În schimb, după cum recunosc cei mai mulţi operatori, legislaţia din ţara noastră este bine structurată, cores-punde nevoilor operatorilor, jucătorii sunt mult mai bine protejaţi, iar statul colectează în procent foarte mare taxele cuvenite pentru exploatarea acestui domeniu de monopol.

Reporter: Cum vedeţi viitorul sectorului nostru de gambling?

Odeta Nestor: Industria jocurilor de noroc online a înregistrat, în ultimii ani, o creştere considerabilă, tot mai mulţi operatori alegând să intre în domeniul jocurilor de noroc la distanţă sau să îşi extindă business-ul pe care îl au în landbase şi pe platforme online. Există nenumărate exemple din alte pieţe din Europa şi din lume, chiar studii de specialitate care confirmă că acolo unde există o reglementare în zona online-ului, business-urile din landbase nu au fost afectate. Cele două tipuri de activităţi s-au dezvoltat în paralel, pentru că tipul de jucători este diferit, ceea ce poate fi remarcat şi în România.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre implementarea sistemelor informatice de monitorizare a activităţii jocurilor de noroc tradiţionale şi la distanţă?

Odeta Nestor: Pentru domeniul online, legislaţia este foarte clară. Platformele online dispun de servere safe (la dis-poziţia ONJN) în care se stochează absolut toate datele de identificare, de joc, tranzacţii etc.) şi de servere mirror în care ONJN poate face verificări în timp real, la autorizare se depun audituri integrate de securitate a platformelor de joc (serverele softuri şi comunicaţii), periodic se fac raportări de date în format letric conform dispoziţiilor legale. Domeniul online este foarte bine reglementat şi securizat. Desigur, şi aici pot fi făcute modificări ce ţin de evoluţia tehnologică. Dar obiectivele legale rămân aceleaşi.

Cu privire la jocurile tradiţionale, nu mă pot pronunţa deoarece excede ocupaţiei mele. Ce pot însă să vă spun este că încă de pe vremea când am condus ONJN-ul am avut în vedere gradual securizarea acestora. Spun gradual deoarece Comisia Europeană impune statelor să nu ceară operatorilor să facă cheltuieli nejustificate. Această justificare presupune documentare (resurse de timp, bani şi personal). De aceea rolul (pe care l-am adopat şi impus ca preşedinte ONJN) a fost unul proactiv. În acest sens, am modificat legis-laţia (OUG 92/2014) şi am impus atunci spre exemplu elaborarea de noi ordine tehnice pentru toate mijloacele de joc, am instituit prin lege comunicarea prin protocol securizat SAS pentru sloturi, centralizarea datelor în servere la operatori etc.

Reporter: Care credeţi că este ponderea pieţei negre în domeniu?

Odeta Nestor: De la înfiinţarea ONJN, prioritatea a fost eliminarea concurenţei neloiale făcute de cei care operau fără licenţă şi fără autorizaţie. În opinia mea, piaţa neagră este, la acest moment, la cel mai redus nivel de la revoluţie până astăzi, pentru că este reglementată şi există pârghii legale de control. Desigur, piaţa neagră nu va dispărea definitiv niciodată din nici un domeniu. Industria s-a implicat activ în combaterea acestui fenomen, iar Direcţia de Control a ONJN a reuşit să destructureze acest tip de criminalitate economică, ce a produs prejudicii importante atât statului, dar şi operatorilor cinstiţi din industrie. Nu dispun de date concrete, dar îmi amintesc că în 2014, imediat după înfiinţarea Oficiului, am identificat, spre exemplu la aparatele slot-machine, un număr de peste 4.000 de aparate funcţionale în piaţă, iar în acest an, conform raportului ONJN, au fost identificate doar 200 de sloturi la negru.

Reporter: Câţi operatori online sunt licenţiaţi, în acest moment?

Odeta Nestor: În România există, la momentul actual, 22 de operatori de jocuri de noroc în online, majoritatea fiind nume foarte mari din domeniul jocurilor de noroc.

Reporter: Observaţi o tendinţă de migrare a jucătorilor din cazinouri în mediul online, după licenţierea operatorilor?

Odeta Nestor: După cum am mai menţionat, există studii în alte state europene care au concluzionat faptul că piaţa online nu influenţează piaţa landbase.

Tot mai mulţi operatori din landbase m-au contactat în ultima perioadă, în ideea de a-i îndruma şi ajuta să se decidă dacă într-adevăr online-ul reprezintă un viitor pentru business-ul lor, văzându-l ca pe o diversificare a activităţii sau ca o modificare a business-ului pe viitor prin migrarea afacerii pe online. Consider că se impun nişte analize preliminare pentru a acorda opinii despre ce reprezintă activitatea de jocuri de noroc în online pentru un organizator landbase.

Reporter: Vă mulţumesc!

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / FELIX PĂTRĂŞCANU, CEO FAN COURIER:"Posibilităţile de finanţare nu lipsesc din piaţă pentru proiectele antreprenoriale"
16 apr. A.T.


VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / NICOLETA MUNTEANU, VICEPREŞEDINTE CONAF:"Lipsa educaţiei antreprenoriale - principalul motiv pentru care multe companii eşuează"
16 apr. A.T.


GUVERNUL ALOCĂ664,1 milioane lei pentru certificatele CO2 necesare CE Oltenia
16 apr. G.M.


VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / RAMONA IVAN, DIRECTOR CEC BANK:"Foarte multe companii şi-au găsit puterea să se reinventeze după blocajul impus de pandemie"
16 apr. A.V.


VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / TIVADAR RUNTAG, CEO CHIMCOMPLEX:"Condiţiile favorabile de piaţă ne-au ajutat foarte mult în a doua jumătate a lui 2020"
16 apr. M.G.


VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / ANDREEA NEGRU, PURTĂTOR DE CUVÂNT ROMGAZ ŞI PREŞEDINTELE ADAA:"Pandemia a adus companiilor oportunitatea să-şi îndeplinească rapid unele deziderate"
16 apr. E.O.


VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / OANA-MARCIANA ÖZMEN, DEPUTAT:"Ne dorim o lege a holdingului şi o modificare a legii societăţilor comerciale care să ne ajute şi să nu ne încurce"
16 apr. George Marinescu


VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / CORNELIU BODEA, CEO ADREM ŞI PREŞEDINTE CRE:"Bursa de Valori creează un parteneriat între investitori şi antreprenori"
16 apr. Mihai Gongoroi


Cererea de birouri a scăzut la 50%, în pandemie
16 apr. Emilia Olescu


VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / CRISTINA CHIRIAC, PREŞEDINTELE CONAF:"Peste 90% din companiile fondate de femei nu sunt scalabile să intre în categoria companiilor mari"
16 apr. George Marinescu

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.