SUPLIMENT HIDROELECTRICA

Hidroelectrica în cifre

20 iul. Companii
Valentin M. Ionescu
Hidroelectrica în cifre

În exerciţiul financiar 2019, firma S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. a avut o cifră de afaceri de 4,142,446,993 lei, în scădere uşoară comparativ cu anul 2018 (-3%), întrucât preţul de livrare a energiei (111,61 RON/MWh) şi cantitatea livrată (1,6 TWh) au fost reglementate în 2019 de către ANRE, sub efectul OUG nr.114/2018. De asemenea, veniturile totale au scăzut cu 2%, pentru că, deşi s-au majorat alte venituri din exploatare, comparativ cu anul anterior, acestea nu au compensat contracţia vânzărilor de energie electrică. Prin urmare, rezultatele la venituri sunt influenţate în mare măsură de reglementări.

Pe de altă parte, cheltuielile de exploatare au crescut cu aproximativ 7%. Ponderi mai mari în structura acestora sunt la amortizarea şi deprecierea imobilizărilor corporale şi necorporale (737.517.895 lei), cu creştere de circa 11% faţă de decembrie 2018, la "alte cheltuieli de exploatare", unde apare o majorare puternică (+67,55%). În contul 658 "alte cheltuieli de exploatare", pot apărea cheltuielile efectuate în avans, aferente exerciţiului în curs; valoarea neamortizată a imobilizărilor necorporale sau corporale, scoase din activ; valoarea imobilizărilor în curs, scoase din evidenţă; sume în curs de clarificare. Totodată, în cheltuieli au fost operate majorări de salarii, dar acestea nu sunt mari (aproximativ 6%). Mişcările în provizioane au scăzut (- 9%).

Comparativ cu decembrie 2018, profitul înainte de impozitare a scăzut cu 9%, iar EBIT a înregistrat exact aceeaşi valoare negativă (-9%). EBITDA s-a majorat cu 0,3%, iar marja EBITDA este de 68% (dec.2018: 66,5%), fiind la o valoare ridicată.

Eficienţa capitalului/ROE este de 9% , înregistrând o scădere de 22% faţă de decembrie 2018, dar nivelul este încă bun. De asemenea, randamentul activelor/ROA este de 8%.

Gradul de îndatorare este foarte redus, fiind de 12,7% , chiar dacă a înregistrat o creştere nesemnificativă în raport cu baza (15%). Datoriile curente sunt în scădere (-15%), în schimb cele pe termen lung s-au majorat (14%).

Solvabilitatea globală este de 7,8. Deşi a scăzut comparativ cu anul anterior (-13%), situaţia financiară a firmei este robustă: depozitele bancare sunt mari. La fel şi numerarul şi echivalentul de numerar.

Lichiditatea curentă/testul acid este de 3,97, faţă de 4,78 în decembrie 2018, dar benchmark-ul este >2.

Pentru anul 2020, este prematur să facem previziuni cu privire la rezultatele firmei, ţinând cont de scăderile temporare de energie în cererea internă. În cea de a doua parte a anului 2020 economia trece printr-o fază de recuperare şi posibil toate firmele din sectorul energetic îşi vor redresa cifra de afaceri. Nu putem estima dimensiunea acestei redresări în termeni financiari.

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢIITehnologia 5G va aduce numeroase beneficii în sectorul medical, printre care consultaţii la distanţă şi intervenţii chirurgicale cu roboţi
30 oct.


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢIIFundaţia Vodafone România - 22 de ani de implicare în domeniul sănătăţii
30 oct.


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" / DANIEL BUDA, VICEPREŞEDINTELE COMISIEI DE AGRICULTURĂ DIN PARLAMENTUL EUROPEAN: "Alocarea de 60% pentru plăţile directe în agricultură va rămâne neatinsă în Politica Agricolă Comună"
30 oct. George Marinescu


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII Tratamentul la distanţă, viitorul în serviciile de sănătate?
30 oct. VLAD BOERIU


VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" / MIHAI-LIVIU MORARU, DIRECTOR GENERAL AFIR:"Fonduri europene de 415 milioane euro au ajuns la fermieri anul acesta, pentru investiţii"
30 oct. A.V.


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII / IULIAN TRANDAFIR, PREŞEDINTE ADRFR"Bugetul alocat pentru medicamente are nevoie de o mai mare predictibilitate"
30 oct.


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII "Stocurile de medicamente din ţară pentru tratarea noului coronavirus sau a altor afecţiuni nu pot fi evaluate"
30 oct.


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII / DR. ADRIAN MARINESCU, INSTITUTUL MATEI BALŞ:"În acest moment, ne gândim că virusul va mai fi prezent până în 2022"1
30 oct. A consemnat George Marinescu


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII Telemedicina - o alternativă tot mai căutată la consultaţiile tradiţionale
30 oct.


SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII / VALENTINA BAICUIANU, APMGR:"Pandemia a evidenţiat lipsa din piaţă a mii de medicamente generice, cu preţ accesibil"
30 oct.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.