SUPLIMENTUL TABAC / MINISTRUL FINANŢELOR PUBLICE EUGEN TEODOROVICI:

"Cei care se ocupă de contrabandă ar trebui să se teamă"

23 sep. 2019 Companii
Ministrul Finanţelor Publice Eugen Teodorovici
Ministrul Finanţelor Publice Eugen Teodorovici

Cei care se ocupă de contrabandă ar trebui să se teamă, a avertizat, recent, ministrul Finanţelor Publice Eugen Teodorovici, prezent la Giurgiu, la evenimentul de lansare a campaniei naţionale "Contrabanda e crimă organizată!", care urmăreşte conştientizarea efectelor negative ale fenomenului.

Ministrul de resort a anunţat că, de la 1 ianuarie 2020, va intra în vigoare un sistem care va asigura trasabilitatea produselor din tutun, iar acestea vor putea fi urmărite la nivel european, astfel încât cei care se ocupă de contrabandă ar trebui să se teamă.

Eugen Teodorovici a declarat: "De la 1 ianuarie, vom implementa în România, un sistem de trasabilitate, prin care vom putea urmări parcursul fiecărui produs din tutun, la nivel european. Cei care activează în zona aceasta să se teamă şi să renunţe la această practică, noi vom şti exact tot ce intră în ţară şi pe ce raft ajunge".

Ministrul de Finanţe a subliniat faptul că Bulgaria şi Ungaria au implementat, deja, sisteme similare şi că România urmează să se alinieze standardelor europene în această privinţă.

Potrivit domniei sale, bugetul de stat pierde, anual, aproximativ 700 de milioane de euro din cauza contrabandei cu ţigarete, o sumă importantă care ar putea fi utilizată în dotarea şi modernizarea direcţiilor vamale astfel încât fenomenul contrabandei să fie diminuat.

În ceea ce priveşte colaborarea cu autorităţile din Ucraina, ministrul a adăugat: "Noi vom face tot ce trebuie ca acest fenomen să se reducă, cu sau fără cooperarea partenerilor noştri, dar lista de obiective de colaborare, importante pentru ambele părţi, este foarte lungă şi sper să găsim calea cea bună pentru a le bifa unul câte unul".

Anul acesta, contrabanda cu ţigări a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani, iar acest lucru ar trebui să motiveze autorităţile şi mai mult să lupte pentru scăderea comerţului ilicit, a mai spus ministrul, explicând: "Trebuie spus că din ce înseamnă relaţia cu Republica Moldova, înţeleg din cifre pe care le avem la dispoziţie că 70% din contrabandă este pe fâşia verde şi cred că ar trebui să ne concentrăm asupra acestui aspect. Trebuie să fie un efort comun al Ministerului de Interne şi al Ministerului Finanţelor Publice (MFP) prin ANAF. Nu este o luptă uşoară. Vreau să susţin lupta împotriva evaziunii fiscale, în mod general, a contrabandei (nu doar a celei cu ţigări, ci şi cu orice fel de produse pe care legea le interzice)".

Domnia sa a mai amintit că există o iniţiativă ca Autoritatea Vamală să fie transferată din subordinea ANAF şi să fie înfiinţată o nouă structură total independentă, pe model european, care să aibă ca principal obiectiv reducerea substanţială a evaziunii fis­cale şi a contrabandei.

"Cea mai bună logică este să separăm această structură vamală de ANAF, iar practica europeană arată asta. Trebuie să le asigurăm acestor echipe tot, de la statut, salarizare, la forţă legală, salarii, fonduri, locaţii etc. pe care trebuie să le aibă ca să se lupte cu acest fenomen. Trebuie să asigurăm acestei structuri sprijinul financiar, legal, instituţional", a conchis oficialul.

Totodată, Eugen Teodorovici a precizat că centrul de pregătire a echipelor canine de la Vama Giurgiu va fi transferat la Bucureşti, în noul sediu din Pantelimon, iar alte două vor fi deschise în ţară la Cluj şi Tulcea, subliniind: "Din partea mea, ca ministru de Finanţe, va fi toleranţă zero pentru tot ceea ce înseamnă evaziune fiscală. Obiectivul nostru comun trebuie să fie acela de a reduce comerţul ilicit la modul general, iar pentru asta este nevoie inclusiv de campanii deschise şi substanţiale în şcoli. Cred că în bugetul pentru anul 2020 va exista o alocare substanţială pentru a susţine activitatea şi achiziţiile în zona aceasta vamală, contra contrabandei, pentru a le asigura acestor entităţi tot ceea ce au nevoie, de la echipamente, la maşini, la medici veterinari pentru căţei ş.a.m.d".

Autoritatea vamală de la noi a început să lucreze cu echipe canine în anii 1999-2000 şi, potrivit coordonatorului Centrului de formare al echipelor canine, anual, din amenzi, din confiscarea ţigărilor de contrabandă şi a maşinilor care au fost utilizate în această activitate, statul colectează circa 1 milion de euro, autorităţile implicate investind pentru pregătirea şi întreţinerea echipelor canine aproximativ 150.000 de euro.

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

DUMITRU NANCU, FNGCIMM:"În primul trimestru din 2021 s-au vândut în Bucureşti 5.000 de locuinţe, prin Noua Casă"
22 apr. M.G.


ARTHUR RĂDULESCU, CEO MERCHANTPRO:"eCommerce-ul devine canalul principal pentru achiziţiile în siguranţă ale românilor"
22 apr. A consemnat Adelina Toader


Alstom, pregătit să furnizeze trenuri cu hidrogen în România
22 apr. M.G.


Vaccinul românesc anti-Covid, în faza de testare pe cobai
22 apr. George Marinescu


Facebook intenţionează să lanseze un stablecoin care va concura cu dolarul
22 apr. Adelina Toader


Airbus îşi va transforma structura europeană în domeniul aerostructurilor
21 apr. G.U.


IULIU STOCKLOSA, VICEPREŞEDINTE CCIB:"Exportul, prioritate pe termen lung"1
21 apr. S.B.


ASBIS Romania prezintă Prestigio Click&Touch 2, o nouă tastatură inteligentă
21 apr. S.B.


STUDIU HORVATH&PARTNERS:Circa 97% dintre proiectele de infrastructură mare din România întârzie din cauza relaţiei deficitare cu autorităţile
21 apr.


ÎN ANUL 2020Tohani România a produs 1 milion de sticle de Fetească Neagră
21 apr. S.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.