Turcia şi Libia îşi reiterează susţinerea faţă de acordul de delimitare maritimă în estul Mediteranei

13 apr. 13:36 Internaţional
S.B.
Turcia şi Libia îşi reiterează susţinerea faţă de acordul de delimitare maritimă în estul Mediteranei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi premierul libian Abdul Hamid Dbeibeh şi-au reafirmat susţinerea unui acord de delimitare maritimă controversat din 2019, într-o zonă bogată în gaze naturale, care îi înfurie pe vecinii lor din estul Mării Mediterane, informează news.ro.

"Ne-am reînnoit hotărârea în subiectul" acestui acord încheiat în 2019, a anunţat Erdogan luni, într-o conferinţă de presă comună cu Dbeibeh, în urma unei reuniuni la Ankara.

"În ceea ce priveşte acordurile semnate între ţările noastre, şi mai ales cel al delimitării maritime, reafirmăm că aceste acorduri au baze valide şi servesc interesele ţărilor noastre", a declarat, la rândul său, Abdul Hamid Dbeibeh.

Acest acord - pe care celelalte ţări riverane din estul Mării Mediterane nu-l recunosc - stabileşte frontierele maritime ale Turciei şi Libiei într-o zonă bogată în gaze naturale.

Turcia se bazează pe acest text pentru a-şi justifica foraje gazifere pe care le efectuează în zone care se află teoretic în spaţiile maritime ale Greciei şi Ciprului.

Ankara a încheiat acest pact maritim cu Guvernul de unitate naţională (GNA) recunoscut internaţional, cu sediul la Tripoli, în tim pce acesta era vizat de o ofensivă a unei puteri disidente cu sediul în estul Libiei.

Libia s-a dotat - după ani de război civil - în urma unui proces mijlocit de ONU, un Executiv unificat însărcinat cu o tranziţie până la alegeri naţionale, la sfârşitul lui decembrie.

Acest Guvern de tranziţie este condus de către Abdul Hamid Dbeibeh.

Cei doi lideri au semnat luni o serie de acorduri în vederea unei consolidări a cooperării mai ales economice între cele două ţări.

"Vrem să ne consolidăm solidaritatea şi cooperarea (...). Vom susţine Guvernul de unitate naţională la fel cum am susţinut precedentul guvern legitim (de la Tripoli)", a subliniat Erdogan.

După ani de război civil, în urma îndepărtării de la putere şi uciderii fostului dictator Muammar Gaddafi, în 2011, profitabila piaţă a reconstrucţiei Libiei alimentează apetitul multor ţări, inclusiv al Turciei.

Întrerinderi turceşti urmează să joace "un rol important în reconstrucţia Libiei", a anunţat premierul libian, care se întâlneşte marţi cu oameni de afaceri turci.

Recep Tayyip Erdogan a anunţat că Turcia urmează să furnizeze 150.000 de doze de vaccin împotriva covid-19 Libiei, o ţară afectaă dur de pandemie, din cauza slăbiciunii infrastructurii sale santare.

Preşedintele turc a anunţat, de asemenea, că Ankara urmează să-şi redeschidă Consulatul la Benghazi, în estul Libiei, "imediat ce condiţiile o vor permite".


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

BOOM-UL DE PE PIAŢA PETROLULUI DIN SUA Goldman Sachs: Cererea de ţiţei va atinge nivelurile pre-pandemice până la sfârşitul anului
11 mai. V.R.


CORESPONDENŢĂ DIN LONDRA:Marea Britanie s-a ales cu o Scoţie instabilă
11 mai. Ian Deacon


BURSELE LUMIIEvoluţii mixte pe pieţele din Europa şi SUA
11 mai. A.V.


Mişcarea Hamas a lansat rachete asupra Israelului
10 mai. G.B


INDIA: Zeci de trupuri neînsufleţite au eşuat pe malurile fluviului Gange4
10 mai. G.B


Certificatul european de vaccinare a intrat în etapa testelor tehnice1
10 mai. J.P.


ISRAEL:Armata suspendă pentru o zi un exerciţiu major pentru a se concentra asupra unei posibile escaladari a violenţei
10 mai. G.B


BioNTech şi-a îmbunătăţit prognozele de vânzări de vaccinuri Covid până la 15 miliarde de dolari
10 mai. J.P.


Comisia Europeană solicită statelor UE să sprijine Italia prin relocarea migranţilor2
10 mai. G.B


INDIA: Mucormicoza face ravagii printre pacienţii COVID-192
10 mai. G.B

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.