USR-PLUS a redepus în Parament proiectul "Fără politică în şcoli" 3

29 oct. 19:17 Politică
A.P.
USR-PLUS a redepus în Parament proiectul "Fără politică în şcoli"

Alianţa USR-PLUS şi-a prezentat joi cele 40 de angajamente pentru guvernare şi unul dintre ele este "Fără politică la şcoală". Ca prim pas spre îndeplinirea acestui angajament, deputatul USR Cristina Iurişniţi a redepus în Parlament proiectul care modifica Legea Educaţiei Naţionale în sensul depolitizării sistemului de învăţământ, proiect respins de majoritatea controlată de PSD, transmite formaţiunea într-un comunicat de presă, potrivit News.

Proiectul de lege modifică art. 246 din Legea nr. 1/2011 în sensul ca funcţiile de conducere, de îndrumare şi de control din unităţile de învăţământ, inspectorate şcolare şi Casa corpului didactic să fie incompatibile cu deţinerea de funcţii de conducere în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional, pe perioada exercitării lor.

"Ani la rând, învăţământul a suferit de pe urma luptelor şi intereselor politice, fapt care a periclitat procesul de descentralizare, transparentizare şi creştere a calităţii şi competenţei managementului educaţional. În 2016, concursurile pentru directori şi inspectori au reprezentat un prim pas pentru profesionalizarea funcţiilor de conducere din sistemul de învăţământ, însă, în continuare, există o presiune din partea puterii politice în şcoală, resimţită atât de dascăli, cât şi de elevi şi părinţi. Educaţia prezintă interes pentru sfera politică doar în momentul în care există beneficii electorale directe, neglijând în cea mai mare parte a timpului gestionarea finanţării optime şi a investiţiilor predictibile în infrastructura şcolară. Mai mult decât atât, s-a dezvoltat un sistem clientelar între administraţia publică şi unităţile de învăţământ, având unităţi şcolare care beneficiază de fonduri suplimentare, în timp ce alte şcoli rămân neglijate. Această discriminare generalizată funcţionează pe baza unui mecanism politic ce deserveşte doar instituţiile de învăţământ care au aceeaşi culoare politică, promovând astfel servilismul, lipsa transparenţei, lipsa integrităţii şi a profesionalismului. La celălalt pol, există conduceri de şcoli care, din frica de a solicita fonduri suplimentare pentru anumite situaţii de urgenţă, se resemnează din dorinţa de a nu cauza probleme celor care gestionează acele fonduri şi care se află pe poziţii ierarhic superioare în partid. Actuala modificare legislativă îşi doreşte să evidenţieze foarte clar faptul că implicarea politică în spaţiul educaţional nu trebuie să existe, funcţiile de director şi inspector şcolar general având rolul de a asigura un act educaţional de calitate, fundamentat pe valori şi principii lipsite de orice interes politic sau de orice altă natură subiectivă", a afirmat Cristina Iurişniţi, conform sursei citate.

Lipsa pârghiilor politice va duce la creşterea responsabilităţii decizionale şi la un grad sporit de profesionalizare, decizia instituţională fiind raportată strict la nevoile şi cerinţele comunităţii şcolare, nu la interesele altor părţi.

Sursa menţionată mai spune că încă de la intrarea în Parlament în 2016, USR a susţinut ideea depolitizării sistemului românesc de învăţământ, faptul că imixtiunea politicului în Educaţie generează forme fără fond, corupţie, reţele de interes şi putere, feudalizare şi ierarhii în acordarea fondurilor pe criterii politice.

Pentru depolitizarea sistemului de Educaţie au fost depuse mai multe iniţiative de la intrarea USR în Parlament:

"- Pl-x 503/2017 - Interdicţia pentru directori şi inspectori generali de a ocupa funcţii politice pe perioada exercitării mandatului. Respinsă definitiv.

- Pl-x 278/2019 - Interdicţia pentru directorii de şcoli de a deţine funcţii politice. Adoptată tacit de Camera Deputaţilor, are raport de respingere la Senat.

- Pl-x 233/2019 - Limitarea numărului de mandate pentru rectori şi alegerea decanilor de către profesori şi studenţi. Respinsă definitiv", conchide comunicatul de presă al USR.


Opinia cititorului: 3
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2020, 19:31

Fără broaște țestoase in Gallapagos!.

2.   Am o propunere și mai bună
mesaj trimis de Truth be spoken în data de 29.10.2020, 20:43

Singurii incompatibili să fie corporatiștii.

3.   Pt Gandaci exista fiolele Regent!
mesaj trimis de vlad tepes în data de 30.10.2020, 10:10

"Fără politică în şcoli"

Dar in schimb, cu "politica curului", alt proiect de suflet al "Gandacilor lui Soros"! 

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

CIOLACU:"Nicio pandemie nu va putea niciodată să ne pună lacăt pe ceea ce purtăm în suflet"
01 dec. J.P.


ZUCKERMAN: "Statele Unite vor continua să sprijine evoluţia României ca lider la nivel regional şi european"1
01 dec. J.P.


AURESCU:"Politica externă a României trebuie să rămână o politică de consens naţional, coerentă şi predictibilă"
01 dec. J.P.


LUDOVIC ORBAN:"Astăzi este un bun prilej să reflectăm asupra exemplelor de unitate din istoria noastră"
01 dec. S.B.


USR PLUS acuză guvernul PNL că îşi bate joc de români
01 dec. S.B.


IOHANNIS:"Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an, personalul medical şi cei care se sacrifică pentru a opri răspândirea virusului "
01 dec. A.P.


ORBAN, DE ZIUA NAŢIONALĂ:"Doar prin eforturile noastre unite putem salva vieţi şi învinge virusul"1
01 dec. A.P.


MARCEL CIOLACU: "De Ziua Naţională ar trebui să ne bucurăm de tot ce este românesc"1
01 dec. S.B.


MAIA SANDU:"Domnul Băsescu ar trebui să reia procedura şi să depună actele de la început pentru a-i putea fi redată cetăţenia"
01 dec. A.P.


EDIŢIE SPECIALĂ DEDICATĂ ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI - ÎNTÂI DECEMBRIE/ COSTICĂ T. MUSTAŢĂ, PREŞEDINTE CCIB:"Mediul privat a învăţat să «lucreze» cu fondurile europene"
01 dec. A consemnat George Marinescu.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.