VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /ADRIAN PINTEA, DIRECTOR GENERAL APIA:

"APIA a virat 994 de milioane de euro, pentru 75% din fermieri"

30 oct. 2020 Companii
A.T.
Adrian Pintea
Adrian Pintea

994 de milioane de euro au fost deja virate către mai mult de 75% din fermierii autorizaţi la plată, în doar 13 zile, a anunţat Adrian Pintea, director general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Domnia sa a explicat: "Suma totală autorizată la plată din 16 până în 28 octombrie a fost de peste 994 de milioane de euro pentru un număr de 624.442 de fermieri, ceea ce înseamnă peste 75% din numărul de fermieri au fost autorizaţi la plată".

Adrian Pintea a subliniat că pandemia a accelerat gradul de digitalizare al proceselor specifice derulate la nivelul agenţieie, dar că majoritatea fluxuilor de lucru se realizau deja pe soluţii digitale complexe.

"Izbugnirea pandemiei de coronavirus pe teritoriul ţării noastre a ataras după sine şi o serie de restricţii pentru prevenirea răspândirii acesteia şi implicit a dus la instituirea unor măsuri suplimentare care să crească gradul de digitalizare pe de o parte şi să elimine categoric interacţiunea dintre fermieri şi administraţie", a precizat Adrian Pintea.

Totodată, directorul general APIA a mai spus că prin campania de depunere a cererilor de plată care s-a desfăşurat electronic a fost depus un număr de peste 830 de mii de cereri pentru o suprafaţă totală solicitată la plată de 9,9 milioane de hectare.

De asemenea, domnia sa a afirmat că modul de lucru cu băncile şi fondurile de garantare a trebuit adaptat astfel încât interacţiunea fizică să fie evitată şi fermierii să nu mai fie nevoiţi să facă mai multe drumuri între agenţie şi bancă pentru obţinerea unui credit.

"În acest sens am simplificat procedura de eliberare a adeverinţelor, fluxul de lucru mutându-se în mediul electronic. Concret, Fermierii au depus cererea electronic, pentru eliberarea adeverinţelor, Apia a emis adeverinţele şi le-a transmis apoi electronic către bănci. S-au emis astfel peste 17.000 de adeverinţe pentru Fondul European de Garantare Agricolă şi 11.800 pentru Fondul European de Dezvoltare Rurală, toate procesate elctronic", a explicat Adrian Pintea.

Reprezentantul APIA a mai spus că pentru a creşte gradul de digitalizare administrativă, în acest an a fost implementată şi semnătura digitală pentru cea mai mare parte a personalului agenţiei astfel încât să se poată desfăşura munca la domiciliu acolo unde se impune, pentru a putea păstra toate restricţiile, fără ca activitatea să fie perturbată.

Totodată, Adrian Pintea a averitizat că din punct de vedere statistic utilizarea noilor tehnologii în agricultură rămâne răspândită în mod inegal pe teritoriul UE, fiind necesară în special creşterea accesului la tehnologie la nivelul fermelor de dimensiuni mici şi mijlocii.

"Fermierii români conştientizează tot mai mult nevoia de intensificare a investiţiilor în restructurarea, modernizarea, inovarea şi diversificarea fermelor şi fac eforturi pentru adoptarea de noi tehnologii şi oportunităţi care sunt bazate pe soluţii digitale în scopul de a se ameliora caracterul sustenabil şi competitivitatea fermelor", a mai declarat domnia sa.

Legat de finanţare, Adrian Pintea a precizat că dacă în 2007, odată cu intrarea în UE, Apia derula mai puţin de 10 forme de sprijin, în prezent numărul acestora a ajuns la peste 100.

"Concret, este vorba de măsuri şi scheme care sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă, fond pe care îl gestionează APIA unde sunt cuprinse plăţile directe, măsurile din piaţă şi măsurile de promovare a produselor agricole şi Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală din care derulăm o serie de măsuri delegate din cadrul programului naţional de dezvoltare rurală 2014-2020, unde intră măsurile de mediu şi climă, plăţile pentru bunăstarea animalelor pentru cele două sectoare pasăre şi porc, măsurile de împădurire şi silvo-mediu, precum şi o serie de ajutoare finanţate de la bugetul de stat. Aici avem ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul vegetal, cât şi în cel zootehnic şi alte ajutoare de stat", a precizat Adrian Pintea.

Domnia sa a ţinut să precizeze că anul acesta există o serie de ajutoare noi cu caracter temporar finanţate de la bugetul de stat, instituite pentru a veni în sprijinul fermierilor grav afectaţi de efectele pandemiei de coronavirus, dar şi de secetă.

Directorul general al APIA a anunţat: "Am avut 27.861 de cereri eligibile în valoare de 850 de milimoane de lei. Un alt ajutor de stat este pentru susţinerea crescătorilor din sectorul avicol, pentru această schemă au fost despuse la APIA 315 cereri, iar un alt ajutor de stat este cel pentru susţinerea crescătorilor din sectorul bovin pentru care au fost depuse 544 de cereri. De asemenea, pentru crescătorii din sectorul suin au fost înregistrate 299 de cereri. Pentru aceste trei scheme suntem în procesul de contrul administrativ şi ne propunem ca spre sfârşitul lunii noiembrie să se facă plăţile şi pentru acestea".

De asemenea, Adrian Pintea a mai afirmat că au fost depuse 24 de cereri cu o valoare totală de 19 milioane de euro pentru sprijinul fermierilor aferent măsurii de distilare a vinului în situaţii de criză.

În plus, pentru sprijinul temporar cu caracter excepţional pentru sprijin acordat fermierilor şi IMM-urilor care au fost afectate în mod deosebit de criza Covid-19 au fost depuse 122.986 de cereri.

"Aici avem pentru sectorul bovin 44.960 de cereri pentru un număr de 594.974 de animale, pentru ovine-caprine 40.067 de cereri pentru mai mult de 8,7 milioane de capete, iar în sectorul de fructe, legume şi cartofi, 46.451 de cereri pentru o suprafaţă de peste 66.526 de hectare. Pentru această măsură cererile sunt supuse controlului administrativ şi pe teren, suntem în procedura de extragere a eşantionului de control care va fi de 5%, urmând ca autorizarea la plată să se facă până la finalul lunii decembrie . Pentru aceasta avem la dispoziţie suma de 150 de milioane de euro asigurată din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală", a detaliat reprezentantul APIA.

Activitatea cea mai intensă a agenţiei, în momentul actual, este campania 2020 de plată a avansului, a anunţat Adrian Pintea.

Domnia sa a explicat: "Pe 16 octombrie a fost demarată plata în avans în campania 2020, România beneficiind de o alocare financiară pentru plăţile directe acordate fermierilor din fondul european de garantare agricolă în valoare de 1,943 miliarde euro".

APIA a avut în cont un miliard de euro, iar plata s-a putut face mult mai rapid anul acesta, după cum a mai anunţat directorul APIA, care a detaliat: "Nivelul plăţilor în avans este de 70%, în cazul plăţilor directe şi până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală. Termenul final al avansului este 30 noiembrie, dar ne propunem să finalizăm mai curând".

Fermierii care sunt în eşantionul de control intră, pentru prima dată, pentru plata în avans, a mai transmis Adrian Pintea.

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

FAŢĂ DE PERIOADA IANUARIE-MARTIE A ANULUI TRECUTPetrom - producţie şi vânzări de hidrocarburi în scădere, în primul trimestru
12 apr. A.I.


Grupul Digi - de la şocul COVID, la perspectivele post pandemie
12 apr. Andrei Iacomi


ÎN SCĂDERE UŞOARĂ FAŢĂ DE CEA DIN 2019Eisberg a încheiat 2020 cu o cifră de afaceri de 11 milioane euro
12 apr. A consemnat Emilia Olescu


SUPLIMENT DIGIParcursul DIGI COMMUNICATIONS la Bursa de Valori Bucureşti
12 apr. Mihai Gongoroi


SUPLIMENT DIGIGrupul Digi în cifre
12 apr. Valentin M. Ionescu


SUPLIMENT DIGIAcţiunile Digi - recuperare rapidă a căderii provocate de şocul Covid
12 apr. Andrei Iacomi


SUPLIMENT DIGI / SERGHEI BULGAC, CEO DIGI COMMUNICATIONS:"Digi a înţeles rapid care vor fi noile leviere de creştere"
12 apr. A consemnat Andrei Iacomi


China impune Alibaba o sancţiune record de 2,3 miliarde euro
10 apr. G.U.


KLM aniversează 25 de ani de operare a rutei Bucureşti - Amsterdam
09 apr. A.P.


Groupe Renault, Atos, Dassault Systèmes, STMicroelectronics şi Thales îşi unesc forţele pentru a crea "Software Republique"
09 apr. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.