VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /DACIAN BADEA, PREŞEDINTE CA, FERMELE ECOLOGICE SILVANIA:

"Accesul la piaţă este foarte dificil pentru business-urile integrate"

30 oct. 2020 Companii
G.M.
Dacian Badea
Dacian Badea

Agricultura trebuie privită diferit de către decidenţii politici şi de către sistemul bancar şi să îi fie înţeles modelul de afacere, susţine Dacian Badea, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fermelor Ecologice Silvania.

"Finanţarea în sine este dificilă, dar atunci când doreşti să finanţezi mai multe lanţuri integrate - vegetal (unde investiţia se recuperează după un an), continuând cu zona de zootehnie (ce presupune o perioadă care lungeşte ciclul de producţie) şi ajungând în zona procesării (unde firma noastră a deschis o fabrică de lactate şi o linie de procesare oleaginoase) -, întreg acest lanţ scurt are nevoie de finanţarea unui ciclu lung de producţie. Am avut greutăţi să obţinem această finanţare, dar am găsit parteneri care să ne ajute. O altă problemă este accesul la piaţă care este foarte dificil pentru business-urile integrate. Practic, după bifarea lanţurilor de producţie integrate suntem la porţile pietei, pe un peron. Piaţa este un tren în mişcare, în care trebuie să urcăm. Va trebui să ne potrivim paşii, dar nu avem altă soluţie decât să urcăm în trenul respectiv", a spus Dacian Badea.

El a precizat că susţinerea financiară a lanţului scurt înseamnă o mâncare mai proaspătă, costuri mai mici pentru transport, o trasabilitate mai bună a provenienţei a acestor bunuri şi este un mod de răspuns a distribuirii valorii în cadrul lanţului alimentar.

"De la fermier valoarea creşte pe măsură ce merge înspre magazine, spre raft. Câştigurile sunt din ce în ce mai mici la fermier şi cresc exponenţial până la client", a spus Dacian Badea.

Referitor la afacerea derulată de firma al cărui reprezentant este, domnul Badea a menţionat că ar fi extraordinar dacă la nivel european s-ar lua în considerare o creştere a subvenţiilor pentru zootehnia ecologică, unde sunt condiţii suplimentare de întrunit de către companiile din domeniu - în special în privinţa bunăstării animalelor -, precum şi obţinerea unor bonificaţii pentru costurile cu dobânzile în cazriole tuturor lanţurilor integrate de producţie şi bonificaţii la subvenţii pentru afacerile integrate.

În legătură cu utilizarea pesticidelor şi îngrăşămintelor în agricultură, Dacian Badea a spus, că, deşi acestea sunt medicamente pentru plante, el recomandă folosirea cât mai redusă a acestora, deoarece mâncarea ecologică este una fără medicamente, care are un preţ corect, în timp ce o mâncare convenţională este un compromis între preţ şi calitate.

"Este clar pentru toată lumea ce înseamnă aceste medicamente pentru agricultura convenţională. Ele ajută, dar au în zona de prescripţii nişte atenţionări. În agricultura convenţională ele se dau la toate plantele, iar oamenii le ingerează la un loc pe toate. O lume în care iei un pumn de medicamente nu este ceea ce ne dorim", a spus preşedintele Consiliului de Administraţie al Fermelor Ecologice Silvania.

Fermele Ecologice Silvania are peste 10 ani de activitate şi reprezintă una dintre primele societăţi din ţara noastră care a început în anul 2008 conversia la agricultura ecologică, a implementat diverse verigi în lanţurile alimentare şi a creat un lanţ scurt de la fermă la consumator. În anul 2018, societatea a înfiinţat o cooperativă bio şi reprezintă practic un

model de afacere care a testat şi validat toate măsurile din domeniul bio concepute de Comisia Europeană, demonstrând că agricultura ecologică este o soluţie funcţională şi de viitor.

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

STUDIU HORVATH&PARTNERS:Circa 97% dintre proiectele de infrastructură mare din România întârzie din cauza relaţiei deficitare cu autorităţile
21 apr.


ÎN ANUL 2020Tohani România a produs 1 milion de sticle de Fetească Neagră
21 apr. S.B.


OPINIIDigitalizarea ANAF, esenţială pentru protejarea contribuabililor şi pentru reducerea presiunii pe bugetul de stat
21 apr.


Daily Mail a dat în judecată Google pentru publicitatea online
21 apr. S.B.


Apple a anunţat o gamă de computere iMac slim cu procesor propriu
21 apr. S.B.


CDA CONFORT STEEL a cerut insolvenţa societăţii STEEL STANDARD
21 apr. J.P.


A & G COMUNICATION PREST şi-a cerut insolvenţa
21 apr. J.P.


Producătorul de smartphone-uri vivo îşi face loc pe piaţa din România
21 apr.


Vaccinarea angajaţilor - condiţie pentru reluarea activităţii HoReCa la parametrii optimi2
21 apr. G.M.


GREENPEACE:"Planul de restructurare al CE Oltenia este incompatibil cu reglementările europene"1
21 apr. G.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.