VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" / MIHAI-LIVIU MORARU, DIRECTOR GENERAL AFIR:

"Fonduri europene de 415 milioane euro au ajuns la fermieri anul acesta, pentru investiţii"

30 oct. 2020 Companii
A.V.
Mihai-Liviu Morar
Mihai-Liviu Morar

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a făcut anul aceasta, conform datelor de la 15 octombrie, plăţi de 656 de milioane de euro, din care 415 milioane de euro pentru investiţii, conform domnului Mihai-Liviu Moraru, directorul general al AFIR, care menţionează: "Anul curent a fost unul în care a trebuit să schimbăm foarte multe lucruri din mers.

Rezultatul pe care l-am obţinut este o plată de 656 de milioane de euro, bani europeni care au intrat în ţară, din care 415 milioane au ajuns în investiţii, în lucruri cuantificabile, clare şi benefice pentru agricultura şi satul din ţara noastră. Este o cifră care, comparând-o cu cea de anul trecut, de 524 de milioane de euro, reflectă efortul depus la nivelul AFIR".

Domnia sa menţionează că, în contextul pandemiei de Covid-19, AFIR a luat măsuri numeroase: "Am încercat să reducem cât mai mult contactul direct cu beneficiarii noştri, dar nu am redus şi capacitatea de a le asculta problemele, de a putea interveni la timp în mod punctual.

Ne-am digitalizat foarte mult şi aproape toată comunicarea cu beneficiarii - de la depunerea cererilor de finanţare, a dosarelor de achiziţii, a dosarelor de plată - este trecută în mediul digital. Singura interacţiune fizică apare inerent la efectuarea vizitelor pe teren, care sunt imperios necesare în anumite situaţii".

"Potenţialul agriculturii româneşti este uriaş, dar sunt elemente care perturbă domeniul"

Potenţialul agriculturii româneşti este uriaş, dar, din păcate, acest domeniu are elemente care ne perturbă, spune domnul Mihai-Liviu Moraru, aducând în atenţie traderii de cereale. Oficialul AFIR explică: "Lucrurile s-au agravat şi au apărut în timp, monopolul pe seminţe, monopolul pe partea de zootehnie, problemele la nivel european. Sunt lucruri care s-au agravat în timp. Ar trebui ca, în următoarea perioadă, să acordăm o importanţă extrem de mare componentei de depozitare-procesare pentru că de multe ori traderul ajunge să impună nişte preţuri".

În opinia sa, dezvoltarea capacităţii de depozitare-procesare, coroborată cu dezvoltarea fermelor de familie, plus dezvoltarea formelor asociative ar reprezenta un lanţ de soluţii care ar putea şi ar trebui "să dea tonul pentru viitoarea perioadă în ceea ce înseamnă şi reprezintă agricultura românească".

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

FAŢĂ DE PERIOADA IANUARIE-MARTIE A ANULUI TRECUTPetrom - producţie şi vânzări de hidrocarburi în scădere, în primul trimestru
12 apr. A.I.


Grupul Digi - de la şocul COVID, la perspectivele post pandemie
12 apr. Andrei Iacomi


ÎN SCĂDERE UŞOARĂ FAŢĂ DE CEA DIN 2019Eisberg a încheiat 2020 cu o cifră de afaceri de 11 milioane euro
12 apr. A consemnat Emilia Olescu


SUPLIMENT DIGIParcursul DIGI COMMUNICATIONS la Bursa de Valori Bucureşti
12 apr. Mihai Gongoroi


SUPLIMENT DIGIGrupul Digi în cifre
12 apr. Valentin M. Ionescu


SUPLIMENT DIGIAcţiunile Digi - recuperare rapidă a căderii provocate de şocul Covid
12 apr. Andrei Iacomi


SUPLIMENT DIGI / SERGHEI BULGAC, CEO DIGI COMMUNICATIONS:"Digi a înţeles rapid care vor fi noile leviere de creştere"
12 apr. A consemnat Andrei Iacomi


China impune Alibaba o sancţiune record de 2,3 miliarde euro
10 apr. G.U.


KLM aniversează 25 de ani de operare a rutei Bucureşti - Amsterdam
09 apr. A.P.


Groupe Renault, Atos, Dassault Systèmes, STMicroelectronics şi Thales îşi unesc forţele pentru a crea "Software Republique"
09 apr. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.