VIDEOCONFERINŢA BURSA - "ELECTRICITATE PE PIAŢA LIBERĂ. FACTURA: CREŞTE SAU SCADE?" / ION LUNGU, PREŞEDINTELE AFEER:

"Consumatorii să fie atenţi la clauzele personalizate din contractele de furnizare" 4

27 ian. Companii
E.O.
Ion Lungu
Ion Lungu

Procesul de liberalizare a pieţei de electricitate este o revenire la situaţia de acum doi ani, când au fost făcuţi primii paşi în acest sens, cu unele deosebiri, potrivit lui Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Conform domniei sale, liberalizarea pieţei de energie electrică este un proces în favoarea consumatorului, "toate reglementărule din domeniu punând în centru grija faţă de consumator": "O piaţă liberalizată presupune o concurenţă foarte mare şi, în continuare, vor fi făcute toate eforturile pentru ca portofoliul de oferte şi furnizori să fie menţinut sau crescut".

Schimbarea furnizorului de electricitate nu înseamnă în niciun fel întreruperea serviciului de alimentare electrică, a dat asigurări Ion Lungu, precizând: "Con­tinuitatea alimentării cu energie electrică este un lucru cunoscut, iar acest lucru este valabil inclusiv dacă schimbăm furnizorul".

Printre altele, preşedintele AFEER a menţionat că există posibilitatea de a schimba furnizorul în orice moment: "Nu există un termen limită, acest lucru este valabil oricând, cu un preaviz de 21 de zile, iar schimbarea furnizorului este obliatoriu să se realiz în 24 de ore".

Potrivit domnului Lungu, ofertele sunt uneori mai complicate pentru că şi consumatorii sunt diferiţi, au nevoi, aşteptări, mod de consum diferite şi, în consecinţă, în piaţă există oferte, servicii asociate, modalităţi de plată diferite: "În piaţă sunt tot felul de oferte care se potrivesc pentru diverşi consumatori. Este foarte bine să avem în piaţă oferte care să satisfacă clienţii. Se vorbeşte foarte des de uşurinţa de a fi furnizor, însă nu este deloc uşor. În 2017, singurii care au fost impactaţi puternic negativ au fost furnizorii, şapte dintre ei intrând în insolvenţă ca urmare a evoluţiei preţurilor din piaţa de energie".

În ceea ce priveşte comunicarea şi informarea consumatorilor, Ion Lungu a precizat că au fost transmise informări către consumatori odată cu facturile, dar 2020 a fost un an deosebit faţă de ceilalţi: "Au fost alegeri, care au captat foarte mult atenţia oamenilor. Au existat şi o serie de presiuni pe piaţa de energie, pentru că anul trecut a intrat în funcţiune regulamentul UE 943/2019, iar de la 1 ianuarie anul acesta - Directiva europeană 944/2019, care trebuie preluată şi la noi, acestea aducând schimbări abrupte în piaţă, fără a avea foarte multe informaţii despre ceea ce urmează să se întâmple. Trebuie să fim atenţi astfel încât toate acestea să fie transpuse în preţurile de ofertă în mod corect".

Ion Lungu a explicat şi evoluţia preţurilor din sector în funcţie de costul emisiilor, precizând: "La începutul pandemiei a fost o scădere a preţurilor pe piaţă şi lumea se aştepta să se menţină această scădere, ceea ce nu s-a întâmplat. Preţul a urcat către sfârşitul anului, mai ales la centralele pe cărbune. Preţul energiei pe centralele de cărbune a crescut foarte mult, iar acest lucru stabileşte preţul pieţei, având impact mare şi în balanţa de energie. România a devenit o ţară net importatoare, dintr-o ţară exportatoare, ceea ce influenţează foarte mult şi trebuie să ne dea de gândit pentru ceea ce se va întâmpla în viitor. Suntem o ţară conexată la ceea ce se întâmplă în regiune şi preţurile de la noi sunt corelate cu cele din Europa şi din zonă".

Ion Lungu a menţionat că AFEER este decisă să se implice cât se poate de mult în informarea consumatorilor, astfel încât aceştia să îşi aleagă furnizorul în deplină cunoştinţă de cauză şi să nu se uite doar la preţ, pentru că unele preţuri sunt atât de mici încât este greu să le consideri o ofertă bună pe termen lung.

Printre altele, domnia sa a mai spus că, în acest domeniu, există cele mai drastice controale efectuate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi Consiliul Concurenţei, pentru a fi împiedicat accesul discrimatoriu al furnizorilor la piaţă. Totodată, furnizorii decid de comun acord cu consumatorii condiţiile de ieşire din contract, iar consumatorii trebuie să fie atenţi la clauzele personalizate din contractele de furnizare a electricităţii.

Citeşte şi

Opinia cititorului: 4
1.   Acest individ bate câmpii
mesaj trimis de Cristian în data de 27.01.2021, 06:16

Acest individ bate câmpii. Statul este cel care trebuie să se asigure că nu există clauze abuzive in raport cu consumatorii și că nu ia corporația pielea de pe ei la prima factura.

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de Victor în data de 27.01.2021, 09:23

citat: "Totodată, furnizorii decid de comun acord cu consumatorii condiţiile de ieşire din contract, iar consumatorii trebuie să fie atenţi la clauzele personalizate din contractele de furnizare a electricităţii".

de comun acord cu consumatorii, pe bune? cum faci asta daca esti consumator? si exista clauze personalizate, adica daca avem acelasi furnixzor, vecinul meu poate sa aibe alte clauze fata de mine ?  

chiar ca astia bat campii... 

1.2.   Bat câmpii cu grație cu toții (răspuns la opinia nr. 1.1)
mesaj trimis de Cristian în data de 27.01.2021, 10:58

Bat câmpii cu grație cu toții ...

Sa spunem că nu-ți convine o clauză la ENEL, ce faci, suni la ei să-ți schimbe clauza??? Ăia nu-ți răspund la telefon nici măcar sa-i intrebi lucruri simple fin factura. 

Aproape toți cei intervievați de Bursa sunt nebuni, nene...rupți de realitate.

ENEL nu răspunde nici măcar la cererile de contractare online in alea 5 zile prevăzute de ANRE. 

2.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2021, 12:28

asa este mai draga

toti consumatorii au inalte studii de drept civil asa incat cunaostintele lor sunt neleimitate in domeniu!

hai ca esti penibil! 

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

SONDAJ GENESIS PROPERTY:După pandemie, 45% dintre angajaţi se aşteaptă să revină complet la viaţa de birou
21 apr. S.B.


STUDIU HORVATH&PARTNERS:Circa 97% dintre proiectele de infrastructură mare din România întârzie din cauza relaţiei deficitare cu autorităţile
21 apr.


ÎN ANUL 2020Tohani România a produs 1 milion de sticle de Fetească Neagră
21 apr. S.B.


OPINIIDigitalizarea ANAF, esenţială pentru protejarea contribuabililor şi pentru reducerea presiunii pe bugetul de stat
21 apr.


Daily Mail a dat în judecată Google pentru publicitatea online
21 apr. S.B.


Apple a anunţat o gamă de computere iMac slim cu procesor propriu
21 apr. S.B.


CDA CONFORT STEEL a cerut insolvenţa societăţii STEEL STANDARD
21 apr. J.P.


A & G COMUNICATION PREST şi-a cerut insolvenţa
21 apr. J.P.


Producătorul de smartphone-uri vivo îşi face loc pe piaţa din România
21 apr.


Vaccinarea angajaţilor - condiţie pentru reluarea activităţii HoReCa la parametrii optimi2
21 apr. G.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.