VIDEOCONFERINŢA BURSA - "ELECTRICITATE PE PIAŢA LIBERĂ. FACTURA: CREŞTE SAU SCADE?" / IULIAN HARPA, MANAGING PARTNER, HIM PUBLIC AFFAIRS:

"Liberalizarea pieţei de energie nu mai suporta amânare, ţinând cont de schimbările rapide de la nivel european" 1

27 ian. Companii
A.T.
Iulian Harpa
Iulian Harpa

Liberalizarea pieţei de energie este importantă şi nu era oportun să o mai amânăm având în vedere că procesele şi tendinţele industriilor se schimbă cu rapiditate la nivel european, a declarat Iulian Harpa, Managing Partner, HIM Public Affairs.

Acesta a precizat că anul trecut pentru prima dată la nivel european volumul de energie electrică din surse regenerabile a depăşit energia electrică produsă de combustibili fosili.

Iulian Harpa consideră că statele UE ar putea cere anul acesta oprirea finanţărilor pentru infrastructurile ce folosesc cărbunele spre traiectoria clară de neutralitate oferită de UE.

Reprezentantul HIM a explicat: "UE îşi propune să reducă cu 55% emisiile în 2030. Mi-a atras atenţia şi o analiză care estmează sume situate între 375-425 miliarde de euro pentru îmbunătăţirea reţelelor electrice europene. În tot acest tablou naţional şi european, liberalizarea pieţei de electricitate este o etapă firească şi pentru a asigura funcţionalitatea ei este nevoie de predictibilitate şi un dialog între instituţiile angrenate în acest proces".

Iulian Harpa a mărturisit că, din păcate, trebuie să recunoaştem că în ultimii 30 de ani predictibilitatea a lipsit cu desăvârşire.

Totodată, acesta a precizat că este nevoie de un dialog instituţional transparent şi de respect profesional între legislativ, executiv şi reglementatori coroborat cu asociaţiile de profil, companiile şi clientul.

"Este necesar să stabilim clar obiectivele strategice ale României privind sectorul energetic, ca prim pas. Totodată, este nevoie să avem o strategie energetică care să faciliteze organizarea şi atingerea acestor obiective", a ţinut să sublinieze Iulian Harpa.

Acesta a precizat că liberalizarea pieţei de energie seamănă destul de mult cu liberalizarea de pe piaţa gazelor, dar lucrurile arată acum ceva mai optimist.

Iulian Harpa a subliniat: "În piaţă se întâmplă lucruri interesante în ultimul timp şi tendinţe de business care ne-au atras atenţia. Am remarcat contractul semnat de Nuclearelectrica de 50 milioane de euro pentru vânzarea energiei electrice en-gros, dar şi cel al Hidroelectrica care a vândut energie electrică în bandă la un preţ de 275 lei/mwh pentru 2023, ceea ce ne oferă o perspectivă de comparaţie a preţului mediu care este estimat la 246 lei şi/sau pentru anul viitor care este 264 lei. Aceasta este o tendinţă clară care ne ajută să ne calibrăm şi să ne facem o idee asupra preţului din următoarea perioadă".

Reprezentantul HIM a amintit şi de recordurile anunţate de Opcom pe piaţa intra-zilnică, nişte rezultate foarte importante înregistrate la 10 ani de la lansarea acestei platforme.

Totodată, Iulian Harpa a semnalat că cele şase companii din piaţă au anunţat reduceri pentru clienţii casnici din serviciu universal până la 30 iunie.

"Tot la capitolul plusuri legat de acest proces de liberalizare aş menţiona comparatorul de pe site-ul ANRE care este intuitiv şi clar şi ne ajută să ne facem o idee. Tangenţial am observant şi ordinul ANRE conform căruia distribuitorii de energie electrică se vor raporta la un standard de performanţă actualizat", a mai adăugat Iulian Harp.

Acesta a mai subliniat că este interesant de urmărit strategia jucătorilor şi a furnizorilor mari în această perioadă, în raport cu jucătorii mici care sunt foarte activi şi vin cu oferte foarte interesante în piaţă.

Totodată, un lucru bine venit pentru piaţă este şi implicarea producătorilor, consideră Iulian Harpa, care precizează că aceştia propun nişte preţuri care nu trebuie neglijate.

În plus, reprezentantul HIM a făcut referire la ofertele variate şi diversificate care au apărut în piaţa energiei odată cu liberalizarea pieţei, lucru extrem de avantajos pentru clienţi.

Citeşte şi

Opinia cititorului: 1
1.   De ce o etapa fireasca?
mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2021, 13:07

Articolul trece peste explicatii parca sunt evidente si practic nu spune nimic. De ce e o etapa asa fireasca si de ce facem noi ceva care loveste in populatie in asa fel?

Daca tot vorbim de liberalizare eu as propune liberalizarea gigacaloriei care este subvenitonata de bugetul natioanal / local de cand lumea. Sa plateasca lumea incalzirea la pretul real si atunci se rezolva problema gaurilor negre. 

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

China impune Alibaba o sancţiune record de 2,3 miliarde euro
10 apr. G.U.


KLM aniversează 25 de ani de operare a rutei Bucureşti - Amsterdam
09 apr. A.P.


Groupe Renault, Atos, Dassault Systèmes, STMicroelectronics şi Thales îşi unesc forţele pentru a crea "Software Republique"
09 apr. A.P.


Kaspersky lansează un curs online de inginerie inversă pentru malware
09 apr. G.U.


EJOBS:Creştere de 70% a aplicărilor pentru locuri de muncă în primele 3 luni ale anului
09 apr. S.B.


SONDAJ BESTJOBS:16% dintre angajaţi spun că s-au vaccinat deja împotriva Covid-19 şi 37% urmează în perioada următoare
09 apr. S.B.


TRAVELMINIT.RO:Hotelurile din România anunţă politici flexibile de anulări şi oferte speciale
09 apr. G.U.


Netflix a încheiat un acord pentru dreptul de streaming al filmelor Sony1
09 apr. S.B.


Fosta bancă Marmorosch Blank se transformă în cel mai luxos hotel din Capitală
09 apr. A consemnat Adelina Toader


Vântul de la Marea Neagră, un potenţial energetic neexploatat16
09 apr. Mihai Gongoroi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.