VIDEOCONFERINŢA BURSA - "ELECTRICITATE PE PIAŢA LIBERĂ. FACTURA: CREŞTE SAU SCADE?" / SILVIA VLĂSCEANU, DIRECTOR GENERAL ACUE:

"Procesul de schimbare a furnizorilor trebuie îmbunătăţit" 1

27 ian. Companii
G.M.
Silvia Vlăsceanu
Silvia Vlăsceanu

Obligaţia furnizorilor de ultimă instanţă de oferire pentru clienţii casnici a serviciului universal până când aceştia vor alege cu care furnizor vor încheia noul contract, a creat costuri ce s-au reflectat în creşterea preţului la factura electrică, susţine Silvia Vlăsceanu, director general al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

"Într-adevăr, poate nu s-a explicat suficient ce înseamnă serviciu universal şi cu ce obligaţii vine el pentru furnizori, care sunt obligaţi să achiziţioneze energia electrică pentru consumatorii casnici pe care îi au în portofoliu. Poate din acest motiv preţurile au părut mari sau au depăşit aşteptările consumatorilor. Furnizorii de ultimă instanţă, care vor prelua consumatorii ce nu se vor orienta către piaţa concurenţială, vor stabili preţuri de ultimă instanţă, conform altei reglementări a ANRE. De aceea, trebuie să îmbunătăţim procesul de schimbare a furnizorilor, iar din anul 2026 această schimbare trebuie să se facă în maxim 24 de ore", a declarat Silvia Vlăsceanu.

Domnia sa a precizat că ACUE a demarat acest proces din anul 2018, pentru a stabili o procedură de schimb de informaţii între furnizorul actual, furnizorul nou ales de client şi operatorul de reţea, pentru că în discuţie intervine şi operatorul de distribuţie care e legat de locul de consum.

"Între aceşti trei participanţi la piaţă trebuie să existe un schimb rapid de informaţii. Termenul actual de 21 de zile este maximal, dar el trebuie scurtat. În aceste 21 de zile, clientul se poate răzgândi. Vă daţi seama că e o întreagă asumare de riscuri pentru furnizorul nou, pentru operatorul de reţea ce trebuie să asigure citirea contorului, aspecte care trebuie clarificate", a precizat directorul general al ACUE.

ACUE a trimis procedura respectivă către ANRE şi aşteaptă să fie pusă în dezbatere publică, deoarece la eleborarea ei iniţială au participat doar o parte dintre companiile din domeniul energiei. Silvia Vlăsceanu susţine că este necesară o reglementare rapidă, deoarece sunt 60 de furnizori care prezintă fiecare între patru şi oferte consumatorilor, fapt care îngreunează decizia acestora privind alegerea furnizorului de energie electrică.

"Am remarcat diferenţe mari de preţuri la serviciul universal ale furnizorilor de ultimă instanţă. Dintre toate companiile din domeniu, doar 6 furnizori au fost acreditaţi privind acest serviciu universal, deoarece au îndeplinit condiţiile, în timp ce restul firmelor au preferat să nu depună oferte din cauza obligaţiilor pe care furnizorul de ultimă instanţă le are pentru serviciul respectiv. (...) Trebuie să punem consumatorul în centrul atenţiei. Nu există piaţă de energie fără consumatori. Consumatorul este cel care determină funcţionarea pieţei de energie", a precizat reprezentanta Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie.

Doamna Vlăsceanu s-a referit şi la necesitatea profesionalizării agenţilor de vânzări, care sunt cei ce oferă informaţiile necesare clienţilor pentru ca aceştia din urmă să aleagă un furnizor sau altul de energie electrică.

"În acest moment, vorbim despre tineri bine intenţionaţi, dar care nu au suficientă experienţă sau pregătire pentru a oferi toate informaţiile cerute de consumator. Trebuie găsită legătura dintre companiile din domeniul energiei electrice şi formatorii profesionali ca să avem un corp de agenţi de vânzări care să poată răspunde la orice întrebare din partea consumatorului, chiar dacă agenţii respectivi nu sunt ingineri în energie", a punctat Silvia Vlăsceanu.

Citeşte şi

Opinia cititorului: 1
1.   Nu agenții de vânzări
mesaj trimis de Cristian în data de 27.01.2021, 06:20

Nu agenții de vânzări sunt problema ci prețurile umflate din burtă și atitudinea corporațiilor care își tratează clienții ca pe niste sclavi și care nu au promovat deloc oferte bune de piață concurențială, tocmai, pentru a putea factura la un preț mai mare. Asta e realitatea.

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

IULIU STOCKLOSA, VICEPREŞEDINTE CCIB:"Exportul, prioritate pe termen lung"
21 apr. S.B.


ASBIS Romania prezintă Prestigio Click&Touch 2, o nouă tastatură inteligentă
21 apr. S.B.


STUDIU HORVATH&PARTNERS:Circa 97% dintre proiectele de infrastructură mare din România întârzie din cauza relaţiei deficitare cu autorităţile
21 apr.


ÎN ANUL 2020Tohani România a produs 1 milion de sticle de Fetească Neagră
21 apr. S.B.


OPINIIDigitalizarea ANAF, esenţială pentru protejarea contribuabililor şi pentru reducerea presiunii pe bugetul de stat
21 apr.


Daily Mail a dat în judecată Google pentru publicitatea online
21 apr. S.B.


Apple a anunţat o gamă de computere iMac slim cu procesor propriu
21 apr. S.B.


CDA CONFORT STEEL a cerut insolvenţa societăţii STEEL STANDARD
21 apr. J.P.


A & G COMUNICATION PREST şi-a cerut insolvenţa
21 apr. J.P.


Producătorul de smartphone-uri vivo îşi face loc pe piaţa din România
21 apr.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.