VIDEOCONFERINŢA BURSA - "ELECTRICITATE PE PIAŢA LIBERĂ. FACTURA: CREŞTE SAU SCADE?" / SORIN ELISEI, DELOITTE ROMÂNIA:
"Liberalizarea preţului de achiziţie pentru furnizori nu s-a întâmplat în realitate" 2

Liberalizarea preţului de achiziţie pentru furnizorii de energie electrică nu s-a întâmplat în realitate, a spus Sorin Elisei, director consultanţă pe energie la Deloitte România. Acesta a precizat că autorităţile au promis un draft de modificare a Legii Energiei în acest sens undeva la 15 ianuarie, însă până acum proiectul de modificare nu a fost publicat în dezbatere publică.
Elisei a afirmat: "Punctez din punctul meu de vedere un aspect general: în realitate, liberalizarea preţului de achiziţie nu s-a întâmplat. Nu avem mecanisme contractuale aliniate pe Directiva 944 şi Regulamentul 943. Înţeleg că şi s-a promis un draft de modificare a Legii Energiei în acest sens undeva la 15 ianuarie. Suntem pe 26 ianuarie, eu nu l-am văzut în consultare publică. Mesajul meu este următorul, legat de beneficiile liberalizării: liberalizarea la capătul vânzării poate să producă nişte avantaje, (dar) liberalizarea ca atare, ca proces integrat, îşi produce adevăratele beneficii atunci când şi achiziţia şi vânzarea au nişte mecanisme în funcţie de care să judecăm corect toţi participanţii la piaţă. Şi producători şi furnizori, şi consumatorii să fie foarte mulţumiţi".
Reprezentantul Deloitte a mai spus că la sfârşitul lunii septembrie 2020 furnizorii aveau pe fiecare linie telefonică câte 2.000 de clienţi casnici care solicitau informaţii.
"Ce aş mai vrea să adaug: am văzut o preocupare în discursuri vizavi de comunicarea cu acea parte a populaţiei care nu are neapărat acces la internet sau nu este foarte deprinsă să utilizeze canalele digitale. Eu aş invita lumea să se uite puţin pe standardele de performanţă, pe indicatorii furnizorilor, şi să vadă în fapt câte linii telefonice gratuite există disponibile pentru consumatorii din portofoliile furnizorilor şi vă spun că la sfârşitul lunii septembrie a lui 2020 aveam, în funcţie de regiune, 2.000 de clienţi casnici per linie telefonică gratuită în cazul unui furnizor şi ajungem la aproape 20.000 de clienţi casnici per linie telefonică gratuită în cazul unui alt furnizor", a conchis Elisei.
Citeşte şi• "Consumatorii de energie electrică trebuie să iasă din captivitatea serviciului universal"
• "Scandalul liberalizării pieţei de energie - cauzat de creşterea de preţ, nu de lipsa informării"
• "Consumatorii să fie atenţi la clauzele personalizate din contractele de furnizare"
• "Liberalizarea pieţei de electricitate a rupt graniţa impusă furnizorilor"
• "Liberalizarea pieţei de energie vine cu oportunităţi atât pentru client, cât şi pentru furnizor"
• "Anumite zone de interes şi-ar dori să continuăm cu piaţa reglementată"
• "Procesul de schimbare a furnizorilor trebuie îmbunătăţit"
• "Schimbarea furnizorului necesită semnarea a doar două hârtii"
• "Am avut un eşec al liberalizării pieţei de energie"