VIDEOCONFERINŢA BURSA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" / DANIEL BURLAN, PREŞEDINTE DIRECTORAT CE OLTENIA:

"Complexul Energetic Oltenia va deveni, la finele anului 2025, o societate viabilă şi profitabilă" 1

25 sep. Companii
G.M.
Daniel Burlan
Daniel Burlan

Complexul Energetic Oltenia trece printr-o situaţie dificilă din cauza factorilor externi, precum şi din cauza întârzierii introducerii mixului energetic pentru reducerea amprentei de CO2, a afirmat Daniel Burlan, preşedintele Directoratului companiei. Dintre factorii externi, domnia sa a indicat nevoia continuă a investiţiilor de mediu de conformare şi evoluţia impredictibilă a preţului certificatelor de CO2, care, de la un preţ de 7 euro la finalul anului 2017, au ajuns la preţul actual de 30 de euro, ceea ce a dus la intrarea în dificultate a companiei respective.

Daniel Burlan a precizat: "Complexul Energetic Oltenia face acum ceea ce sistemul energetic trebuia să facă mai demult, adică acel mix energetic pentru a reduce amprenta de CO2. CE Oltenia produce acum energie doar pe cărbune şi intenţionăm ca prin programul de restructurare prin planul de decarbonare să reducem emisiile de la 0,82 tone CO2 pe MW oră, cât este în prezent, la 0,74 tone în 2025 şi la 0,51 tone CO2 pe MW oră începând cu 2026. Vom diversifica producţia de energie în acest sens. Avem avantajul deţinerii unor suprafeţe de teren pe care intenţionăm să construim opt parcuri fotovoltaice care înseamnă o putere instalată de 735 MW şi transformarea unor grupuri energetice pe cărbune din termocentrale în grupuri pe gaze. Vom închide grupurile pe cărbune din termocentrala Işalniţa, unde vom construi o termocentrală pe gaz de 845 MW şi vom închide două grupuri la Turceni, unde vom construi o termocentrală pe gaz de 435 MW şi vom tehnologiza o microcentrală la o putere de 9,9 MW. Toate acestea înseamnă bani, valoarea investiţiilor noi se va ridica la 1,4 miliarde euro, jumătate din această sumă urmând a fi acoperită din fondurile CE Oltenia, iar cealaltă jumătate din accesarea fondurilor de modernizare".

Domnia sa a spus că există studii de fezabilitate pentru toate aceste proiecte şi că speră că ele vor demara în anul 2022, iar punerea în funcţiune a tuturor capacităţilor de producţie enumerate mai sus să fie efectuată în perioada 2023-2025.

"Pe lângă toate acestea, vom face investiţii de eficientizare şi în grupurile care vor rămâne pe cărbune. Valoarea acestor investiţii înseamnă 300 milioane euro şi va fi asigurată din sursele CE Oltenia. Este un plan de restructurare ambiţios. (...) Toată lumea se teme când aude de plan de restructurare. Personalul este îmbătrânit în companie şi în perioada următoare se va ieşi masiv la pensie. Restructurarea personalului va fi una pe cale naturală şi vom fi nevoiţi să angajăm personal pentru a întineri forţa de muncă. Cred că CE Oltenia va deveni, la finele anului 2025, o societate viabilă şi profitabilă cu investiţii viabile şi sustenabile", susţine Daniel Burlan, preşedintele Directoratului companiei.

El a precizat că programul respectiv i-a fost prezentat şi domnului Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, care a oferit asigurări privind sursele de finanţare pentru realizarea investiţiilor prevăzute. Preşedintele Directoratului CE Oltenia a menţionat că întregul plan a fost realizat ţinând cont de evoluţia preţului certificatelor de CO2 şi prin reducerea amprentei de CO2, a costurilor operaţionale şi de personal, care vor crea premisele unei societăţi pe profit viabile pe piaţa energiei.

Citeşte şi

Opinia cititorului: 1
1.   Sariti lume hotii ne fura
mesaj trimis de gogu în data de 25.09.2020, 12:03

Hotilor ne vindeti resursele pe gratis. In timp ce populatia Romaniei sta in frig pentru ca reteau de gaze acopera doar 35% din populatie, hotii care ne conduc ne vand gazul pe gratis la unguri şi austrieci care au 95% din populatie conectata la gaz. Hotii care ne conduc ne-au vandut pe gratis toate resursele. Face Transgaz BRUA in regim de urgenta sa fie exportat gazul Romaniei ca asa au primit ordin de la cei din vest si culmea unii spun ca conducta va fi platita de populatia Romaniei. Ce ne mai place doar să vorbim. Acum importăm la greu energie şi toţi vin doar cu promisiuni, că facem aia, că facem cealaltă şi de fapt nu facem nimic. Tot distrugem, ca să facem loc la import. Ce ne mai place să importăm pentru ca să trăiască alţii bine. Jaf pe fata. Aia hoti, astea hoti, mama lor la toti. Fratilor numai votati PSD si PNL = 1% nici atat nu meritra, acum nu peste 4 ani.

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

EVOLINE IMPEX, compania care deţine francizele Bata şi New Balance, şi-a cerut insolvenţa
02 dec. J.P.


AstraZeneca a reînnoit contractul pentru birourile din Bucharest Business Park
02 dec. A.P.


Airbnb ţinteşte o evaluare de până la 34,8 miliarde de dolari a ofertei sale publice iniţiale
02 dec. A.P.


Facebook schimbă numele criptomonedei pe care o va lansa
02 dec. A.P.


SILO AGRIGRUP şi-a cerut insolvenţa
02 dec. J.P.


MONDO AGRAR a cerut insolvenţa NORAVET 98
02 dec. J.P.


Defrişări record pentru ultimul deceniu
02 dec. O.D.


Grajdurile Imperiale de la Cluj - transformate în spaţii de co-working2
02 dec. A consemnat Emilia Olescu


DINAMIC FAMILY TRANS a cerut insolvenţa MIDA DRUM CONSTRUCT
01 dec. J.P.


ROMSA LOGISTIC a cerut insolvenţa DORNA LACTATE
01 dec. J.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.